de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Legumă de excepție, folosită pe scară largă în special toamna, dar nu numai, țelina nu este doar delicioasă și nelipsită din gastronomie, ci și o plantă cu rezultate remarcabile în tratarea anumitor afecțiuni.
Reglator renumit al hormonilor sexuali
Lista beneficiilor pentru sănătate pe care le implică un consum regulat de țelină este foarte lungă. În primul rând este arhicunoscută încă din Antichitate ca un remarcabil afrodiziac. Este un reglator renumit al hormonilor sexuali atât feminini, cât și masculini. Țelina dă vioiciune, ajută la întinerirea corpului, retrezește vitalitatea și erotismul. Pentru a obține sucul de țelină verde se mixează (cu ajutorul mixerului electric) o mână cu frunze proaspete, la care se adaugă șase linguri cu apă, după care se lasă o jumătate de oră să macereze și se filtrează. Lichidul obținut este bine să se consume imediat sau să fie păstrat la frigider, dar nu mai mult de patru ore. Sucul proaspăt obținut din frunze de țelină nu se ia singur, ci diluat cu suc de rădăcină de morcov. De regulă, se administrează de trei ori pe zi câte un sfert de pahar (50 ml) cu suc de frunze, diluat în aceeași cantitate de suc de morcov. Ajută în afecțiuni nervoase - nevroze, psihoastenie, depresie - cardiace, în bronșită, diabet, digestie lentă, obezitate, litiaze renale.
Este ușor purgativ
Țelina are o puternică acțiune diuretică și depurativă. Ca urmare, combate pietrele atât la ficat, cât și la rinichi, diminuându-le și ajutând, totodată, la eliminarea lor. De asemenea, plantei i se atribuie un efect detoxifiant. Are acțiune asupra glandelor suprarenale, favorizând sinteza hormonală de adrenalină și corticoizi. Rădăcina sau frunzele proaspete de țelină se adaugă la orice salate și se consumă crude, cât mai multe pe zi. Efectele sunt remarcabile: contribuie la curățirea arterelor, elimină apa din țesuturi, scade glicemia, ameliorează afecțiunile intestinale, este un eficient antiinflamator, cicatrizant și ușor purgativ.
Acţiune benefică asupra cazurilor de limfom Hodgkin
Țelina este benefică și persoanelor cu anemie, pentru că ajută la crearea unui echilibru al valorilor fierului și magneziului. Ca urmare, această întărire a orgnismului poate determina efecte diminuate ale chimioterapiei asupra pacienților bolnavi de cancer, cu accent asupra efectelor pe care consumul de țelină îl are asupra cazurilor de limfom Hodgkin. Pentru aceste afecțiuni se poate recurge la praf obținut din plantă: rădăcina sau frunzele de țelină se macină cu râșnița de cafea. Se pune sub limbă o linguriță cu această pulbere, de trei ori pe zi. Se ține timp de zece minute, după care se înghite. Se va lua înainte de mesele principale cu 30 de minute.
Scade tensiunea arterială
Țelina este, de asemenea, prin tradiție, un vechi remediu pentru scăderea tensiunii arteriale. Compușii din plantă scad concentrația de hormoni ai stresului - o tulpină de țelină consumată înainte de culcare determină un somn liniștit. Literatura de specialitate menționează studiile efectuate la Universitatea din Chicago, care au relevat faptul că țelina conține substanțe care echilibrează presiunea sângelui, prin relaxarea vaselor sangvine. Totodată, planta este un antiinflamator cu certe beneficii pentru organism. În cadrul unui test în care unui număr de 15 suferinzi de artrită, osteoporoză și gută li s-au administrat 34 mg dintr-un extract de țelină, de două ori pe zi, s-a constatat, după 14 zile, că durerea a scăzut semnificativ în intensitate.
Combate psoriazisul
Țelina conține un mare număr de minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu) și vitaminele B1, B2, B6, C, A. Astfel, este indicată în curele de dezintoxicare și contra obezității. Mai mult, echilibrând digestia și scăzând colesterolul, are efect în prevenirea creșterii în greutate, ca și în sporirea poftei de mâncare. Un decoct foarte eficient se prepară astfel: două lingurițe cu frunze mărunțite se pun în 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. La nivel extern, țelina este recomandată în special în afecțiunile pielii care implică senzația de mâncărime. Astfel, se poate utiliza o soluție realizată din trei lingurițe cu plantă mărunțită care se pun la 500 ml oțet alimentar, se lasă timp de zece zile, apoi se strecoară. Se aplică local în cazuri de psoriazis sau de ulcerații.
Remediu legendar
Proprietățile vindecătoare ale țelinei sunt cunoscute încă din Antichitate, planta fiind descrisă inclusiv de Pliniu cel Bătrân. Reputația de afrodiziac este consemnată de însuși Homer în „Odiseea”: nimfa Calipso l-a ținut captiv pe Ulise pe un câmp de țelină. Iar în legenda celtică „Tristan și Isolda” este menționat la loc central un elixir al dragostei pe care cei doi îl beau accidental, făcându-i să uite că Tristan o însoțea pe Isolda la nunta ei cu unchiul lui. Acel elixir era făcut din țelină.