de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna
Ingredientele naturale sunt foarte indicate pentru sănătatea și pentru frumusețea pielii, organ extrem de important al organismului, expus în toate anotimpurile vântului, gerului sau soarelui, precum și poluării și toxinelor acumulate în organism. Pentru a proteja pielea și a o întreține indiferent de sezon și de vremea de afară, specialistul în fitoterapie Liliana Simidon (număr de telefon: 0758.036.260) recomandă soluții accesibile și sănătoase, naturale, cu efecte dintre cele mai satisfăcătoare.
„Faceţi peelinguri din amestec de tărâțe de grâu cu mălai și cu o lingură cu bicarbonat de sodiu”
- Ce putem face pentru a ne asigura o piele curată și sănătoasă?
- Se pot face diverse peelinguri (curățare în profunzime), care au rolul de a îndepărta stratul de celule moarte de la suprafața pielii. Pentru această operațiune, important este fie să folosiți creme speciale din comerț, fie, în situația unui buget limitat, să apelați practic la diverse combinații care pot îndepărta stratul de celule moarte. Spre exemplu, puteți amesteca tărâțe de grâu cu mălai și cu o lingură cu bicarbonat de sodiu. Toate cele trei componente vor fi îmbibate în puțină apă. Lăsați să se întrepătrundă - cam o jumătate de oră -, apoi începeți să le aplicați pe față, pe gât, pe decolteu, dar și pe restul corpului. Tărâțele sunt extraordinare, deoarece conțin toată gama de B-uri, vitaminele bunei dispoziții. De asemenea, sunt excepționale pentru persoanele care au probleme cu ficatul. Mișcările vor fi efectuate cu fermitate și se fac întotdeauna numai ascendent - adică de jos în sus -, pentru că altfel, în timp, se lasă mușchii feței. Următorul pas este clătirea cu apă ușor călduță, după care apa va avea o temperatură cât mai scăzută.
- De ce este atât de importantă temperatura apei?
- Este cunoscut faptul că dușurile scoțiene (deci alternarea cald-rece) pun sistemul imunitar în funcțiune, și persoana nu mai răcește atât de ușor. În plus, este bine de știut că apa fierbinte înmoaie pielea...
„Aspectul gâtului este vital, fiindcă arată vârsta”
- Cât timp se ține peelingul pe față, pe gât și pe decolteu?
- Cam 15 minute. Este timp suficient să curețe profund și să acționeze eficient, astfel încât la clătire să îndepărteze stratul de celule moarte. Pentru tenul uscat, spre exemplu, amestecul de gălbenuș cu miere și drojdie de bere te face pur și simplu să strălucești.
- Și cât se pune din fiecare pentru realizarea unei măști? Este suficient cât cuprinzi între trei degete?
- Cantitățile pot rămâne la aprecierea fiecăruia, important este să preparați suficient produs cât să acoperiți fața, gâtul și decolteul. Nu uitați să le puneți în valoare pe acestea din urmă. Gâtul este vital, fiindcă aspectul său arată vârsta. Poate ați observat deja că multe fete tinere au gâtul ridat din cauză că dorm pe o pernă tare. Și încă un truc: dacă vreți să arătați trăsnet undeva, fierbeți un măr ionatan într-un lapte cât mai gras și, după ce în prealabil ați curățat fața, aplicați soluția ușor călduță pe față. Pielea va străluci și veți arăta superb.
„Băile cu lapte și cu miere, bune pentru fermitate”
- Strict pentru ten, ce mai recomandați cititorilor?
- Pot face și o cură cu cătină. Este foarte bogată în vitamine. În cătină se găsește tot cortegiul de minerale și de vitamine: B, C, tot ce și-ar putea dori cineva. Produsele din cătină sunt excepționale! Se zdrobește produsul, se pune peste puțină miere, eventual și puțin polen (care are de cinci ori mai multe proteine decât 100 de grame de carne) și se administrează cu încredere. Iar pentru fermitatea pielii se pot face băi cu lapte și miere, băi cu flori de lavandă, nalbă și miere sau băi cu alge marine. Acestea din urmă se pun însă întâi la hidratat cam o jumătate de oră. Se găsesc la magazinele de specialitate și se pot aplica și pe față, nu doar în cada de baie. Însă atenție: pe față să nu le țineți mai mult de zece minute!
- Băile amintite doar hidratează sau sunt de folos și în îndepărtarea petelor?
- Doar hidratează, ajută pielea să rețină mai bine apa. Însă toate aceste tratamente se fac după ce în prealabil s-a efectuat un peeling!
- Ați amintit mai devreme de vitaminele B. Din ce produse mai pot fi luate?
- Drojdia de bere este cea mai bună sursă. Însă, ca aliment, singurul care conține B12 e orzul verde, în rest, niciun vegetal nu mai conține B12, de aceea vegetarienii trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Procurat de la o firmă de renume, serioasă, și administrat minimum șase luni, complexul B face minuni pentru organism. Veți observa că vă dă o stare de confort, vă remontează - mai ales dacă stați numai cu ochii în calculator.
„Recomand împachetări cu ulei de migdale“
- Ce leacuri la îndemâna oricui le mai puteți oferi cititorilor noștri pentru o îngrijire eficientă?
- Pot face împachetări cu ulei de migdale.
- Haideți să detaliem puțin, vă rog!
- Pur și simplu după curățare, care e primul pas - numită peeling sau gomaj - se fac împachetări cu ulei de măsline, migdale, din germeni de grâu, de cătină, acesta din urmă fiind bun și pentru pete. Toate fac minuni!