de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
Numărul persoanelor care suferă de otită crește în sezonul cald. Germenii din apă (indiferent că este vorba despre mare sau piscină) pot cauza infecții ale urechii, în special în rândul persoanelor predispuse la alergii, al copiilor, dar şi în rândul bătrânilor ori oamenilor cu ten gras sau uscat. În cazul băii în mare, aceste predispoziţii favorizează apariţia otitei, din cauza prezenţei algelor şi a nisipului, iar în cazul băii în piscină, din cauza clorului pe care îl conține apa.
Pentru o însănătoşire mai rapidă, fierbeți și călcați prosopul pe care îl utilizați
Otita externă se manifestă prin febră care crește, senzație de cald, mâncărime, mici secreţii locale, piele înroşită și chiar eczeme urât mirositoare, în funcție de germenele implicat. Pentru a preveni declanșarea otitei, este necesar să ștergeţi urechile după ieşirea din apă. De asemenea, evitaţi să vă scărpinaţi în ureche, iar dacă aveţi probleme puteţi să apelaţi la o curăţare locală cu ajutorul unui bețișor special și al unei soluţii alcoolizate. În cazul apariției simptomelor, până ajungeți la medic puteți șterge zona cu rivanol și să luați calmante de trei ori pe zi, timp de una-două zile. Dacă veţi trece la măsuri din timp, veți scurta durata tratamentului. Și țineți cont de faptul că pătrunderea apei, şamponului sau săpunului în ureche întreţine infecţia şi împiedică vindecarea. Un alt lucru important pentru cei afectaţi este să folosească un prosop personal, care trebuie fiert şi călcat.
Tinctură de propolis, de trei ori pe zi
La nevoie, puteți apela și la remediile naturiste. Iată câteva rețete pe care le puteți încerca. Amestecați în părţi egale plante precum gălbenele, tătăneasă, salvie şi coada-şoricelului. Preparați un ceai dintr-o linguriţă cu amestec la 200 ml apă fiartă şi lăsați la infuzat 15 minute. Faceți spălături ale urechii cu acest preparat de minimum două ori pe zi. Altă variantă pentru a înlătura infecţia şi a reduce inflamaţiile este să faceți un tratament cu tinctură de propolis. Luați zece picături de tinctură de câte trei ori pe zi, până la vindecare. Iar în completare, în fiecare seară îmbibați un tampon de tifon în tinctură de propolis 30% şi puneți în ureche pentru circa 15-20 de minute! Și uleiul volatil de eucalipt are acţiune antiinflamatoare şi antiinfecţioasă. Puteţi lua acest remediu intern, câte trei picături de trei ori pe zi, cu apă sau cu ceai. Însă ar fi bine ca în paralel cu remediul administrat pe cale orală să faceți şi inhalaţii cu zece picături de ulei la 100 ml apă fierbinte.
Comprese cu varză şi ceapă
Puteţi calma durerile cauzate de otită și dacă veți face aplicaţii cu frunze de varză sau cu ceapă. Pentru a obține efectul dorit, trebuie să procedați astfel: tocați leguma aleasă, puneți-o pe un tifon şi aplicați compresa pe urechea dureroasă. Fixați-o cu o eşarfă sau cu o căciulă și mențineți-o timp de circa 20 de minute. De asemenea, și cataplasmele cu argilă au capacitatea de a calma durerile şi mâncărimile apărute la nivelul urechii. Dacă optați pentru argilă, este necesar să puneți produsul într-un vas de sticlă sau de porţelan şi să adaugați apă. Amestecați continuu, până obţineți o pastă densă, nu foarte tare, apoi formați cataplasme de mărimi potrivite, pe care să le aşezați în aşa fel încât să acopere întreaga ureche. Mențineți timp de o oră sau două și repetați procedura de două sau chiar de trei ori pe zi dacă vă permite timpul.
PONT. În cazul în care vă curge urechea, puteți prepara un macerat dintr-o crenguţă de busuioc mărunţit, pe care o puneți într-o jumătate de pahar cu apă. Lăsați la macerat de seara până dimineaţa, când veți încălzi uşor preparatul într-o linguriţă şi, cu ajutorul unei pipete, veți picura lichidul în ureche. Apoi puneți un tampon mic de vată şi stați astfel timp de o oră. Repetați procedura până la dispariţia simptomelor. O altă variantă ar fi să puneți în urechea bolnavă direct ulei esenţial de busuioc.