de Roxana Istudor
Plantă utilizată pentru proprietățile medicale încă din Antichitate, volbura, cunoscută și sub denumirea de rochița-rândunicii, se remarcă drept remediu eficient datorită proprietăților sale purgative și de stimulare a bilei, precum și ca un pansament natural remarcabil.
Elimină toxinele din organism
Alimentaţia bogată în grăsimi, stresul şi odihna insuficientă sunt principalele cauze care perturbă activitatea vezicii biliare. Se instalează stările de greaţă, balonarea şi durerea în partea dreaptă a abdomenului. Un excelent remediu este volbura, care are o mare capacitate de a spori cantitatea de bilă și contracția colecistului, fiind astfel indicată în dischinezii biliare. De asemenea, o cană cu infuzie de plantă, consumată seara, înainte de culcare, are efect laxativ, volbura fiind de mare ajutor la eliminarea toxinelor din organism. În cazurile rebele de constipație se poate utiliza ceaiul de volbură, preparat din două lingurițe cu plantă puse la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se consumă o cană înainte de mese sau doar seara, înainte de culcare. Se poate îndulci cu miere, dacă nu există contraindicații.
Oprește tusea insistentă
Grație unei compoziții de excepție - tanin, vitamina C, substanțe minerale -, volbura este un tratament eficient și în cazuri de febră și răceală. De pildă, pentru oprirea tusei insistente se poate administra o linguriță cu plantă proaspătă mărunțită bine, care se amestecă cu miere și se ia dimineața, înainte de masă. În uz extern, volbura se folosește pentru tratarea furunculelor, arsurilor, rănilor și abceselor, frunzele proaspete aplicându-se direct pe acestea. Compresele trebuie să fie calde, menținute în permanență umede. Efectul este rapid și semnificativ, planta ajutând la colectarea puroiului. Ulterior se aplică doar compresă cu ceai, pentru cicatrizare. Se face tratamentul până la vindecare.
În medicina populară, volbura era utilizată și pentru vindecarea ulcerului gastric