de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Despre proprietățile ceaiurilor asupra sănătății s-au scris volume și s-au derulat studii. Ceaiul este un adevărat reper cultural în multe părți ale lumii, fiecare varietate aducând un beneficiu - sau mai multe - pentru sănătate. Ceaiul negru este una dintre aceste plante prețioase.
Scade riscul declanșării aterosclerozei
Denumirea de „ceai negru” se referă la culoarea frunzelor, deoarece infuzia are, în general, nuanța de negru-roșiatic. Conform statisticilor, în anul 1997, ceaiul negru reprezenta aproximativ 75% dintre toate tipurile de ceai consumate în întreaga lume. Chiar dacă și alte tipuri de ceai câștigă notorietate, cel negru rămâne cel mai consumat tip de ceai la nivel mondial. Are un conținut bogat de antioxidanți, fiind util pentru îmbunătățirea capacității atât de dilatare, cât și de contractare a vaselor de sânge. Astfel, reduce riscul declanșării atacurilor cardiace și a aterosclerozei. Tot în beneficiul inimii se remarcă și efectul de împiedicare a formării plăcilor de colesterol rău, care sunt responsabile de majoritatea accidentelor cardiovasculare.
Antitumoral redutabil
Frunzele de ceai negru conțin flavonoide, compuși polifenolici care se găsesc în fructe, legume și anumite băuturi. Aceste substanțe au numeroase efecte benefice asupra sănătății, au proprietăți antialergice, antivirale, antiinflamatoare, anti- agregante plachetare, antioxidante și antitumorale. Numeroase studii medicale au arătat că ceaiul negru poate preveni apariția cancerului și a celulelor tumorale, îndeosebi apariția cancerului pulmonar, ovarian, de col sau rectal. De asemenea, cer- cetările din domeniul medical au dovedit că ceaiul negru previne și apariția cancerului de prostată, de stomac sau de sân. Tezaur de substanțe benefice, ceaiul negru este foarte bogat în minerale (zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu), uleiuri volatile, aminoacizi, iod și vitaminele PP, K, B1, B2, C.
Impulsionează activitatea cerebrală
Sistemul digestiv este mult mai protejat cu ajutorul unui consum regulat de ceai negru, iar afecțiunile de acest tip sunt cu ușurință combătute. Ceaiul negru previne diareea, ameliorează tulburările gastrice, intestinale și inflamațiile intestinale. De asemenea, planta stimulează activitatea cerebrală, deoarece cafeina în cantități reduse conținută în frunzele sale este un stimulent ce contribuie la reglarea circulației sângelui către creier. În aceste condiții, consumul regulat de ceai negru poate fi de mare folos împotriva maladiei Parkinson. Nu în ultimul rând, minunatele frunze de ceai negru sunt un scut de protecție împotriva plăcii bacteriene, păstrând dantura în foarte bune condiții și prevenind apariția cariilor.
Din cauza conținutului de cafeină, mai ridicat decât în toate celelalte ceaiuri, ceaiul negru crește tensiunea arterială, poate produce insomnie, palpitații sau nervozitate dacă este consumat la ore târzii