de Roxana Istudor
De fiecare dată când privim cu atenție spre lumea plantelor medicinale aflăm un remediu pentru o afecțiune sau o cale de a preveni apariția unor boli. Norocelul se află pe lista vindecătorilor naturii.
Bătăturile, o amintire
Încărcat de acizi grași Omega 3, de foarte multe vitamine - A, B1, B2, B3, B5, E -, de ulei volatil, clorofilă, alcaloizi, substanțe minerale, mucilagii și rezine, norocelul este un excelent remediu pentru o multitudine de afecțiuni. Are efecte astringente, cicatrizante și antimicrobiene. Este de mare ajutor în cazul paraliziilor sau parezelor nervilor periferici. O cantitate de 100 g plantă se pune la un litru de apă, se fierbe cinci minute, apoi se strecoară. Se aplică sub formă de comprese. Tot extern, acțiunea norocelului este remarcabilă împotriva neplăcutelor bătături, care se tratează cu un macerat din 50 g frunze de norocel puse în 100 ml oțet. Se lasă timp de trei zile, după care se poate aplica pe bătătură zilnic, până la vindecarea totală.
Adjuvant în diverse forme de cancer
În cazurile de cancer cu diferite localizări, un adjuvant excelent, care se poate administra după o consultare cu un specialist, este tinctura de norocel, preparată astfel: rizomi proaspeți de plantă se mărunțesc și se umple complet, fără să se îndese, o sticlă. Se toarnă apoi țuică de prune de 40 de grade, până se umple recipientul. Se lasă la soare și se agită de mai multe ori pe zi. După zece zile se strecoară și se pune în sticluțe mai mici. Se iau câte 50 ml de trei ori pe zi. De asemenea, pentru diverse răni, arsuri sau tratarea hemoroizilor, se face o alifie din frunze uscate de norocel măcinate cu râșnița de cafea, care apoi se cern cu sita fină și se combină cu tot atâta unt sau untură de porc nesărată. Se aplică în strat subțire pe locul afectat.
Norocelul contribuie semnificativ la creșterea părului dacă acesta se clătește de două ori pe săptămână cu un decoct din două linguri cu frunze de năsturel fierte cinci minute într-un litru de apă, apoi strecurate