Odată cu venirea verii, majoritatea oamenilor se îndreaptă către meniurile uşoare, bogate în crudităţi şi verdeţuri, „alimente” menite să ne fortifice organismul prin aportul sporit de vitamine şi de minerale. Una dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului său bogat de potasiu, magneziu, fier şi calciu este salata verde. Reduce libidoul exagerat
Bogată în potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, dar şi în vitaminele A, B2, C, E şi PP, salata, planta cu efecte depurative, laxative, diuretice, emoliente, hipoglicemiante, analgezice şi antispastice, ne face viaţa mai frumoasă, după cum afirmă specialiştii. Proaspăta salată are rolul de a reduce libidoul exagerat şi fluxul menstrual, poate provoca sau favoriza apariţia menstruaţiei întârziate, calma stările de excitaţie cerebrală. Banala salată este un bun drenor hepatic, măreşte cantitatea de urină eliminată şi, o dată cu acest proces, creşte şi eliminarea toxinelor.
Mai mult, ea stimulează eliminarea prin urină a acidului uric şi a uraţilor, relaxează ţesuturile şi elimină starea inflamatorie, ajutându-i pe bolnavii de gută şi de artrită. Salata este indicată şi în palpitaţii, insomnii, excitaţie sexuală, afecţiuni gastrointestinale, menstre dureroase, astm bronşic, diabet zaharat, hepatită, nefrită şi litiază urinară. Salata poate fi consumată zilnic, în cure de două, trei săptămâni. În caz de hiperexcitabilitate sexuală la femei, se iau două, trei linguriţe pe zi din suc proaspăt de salată. Extern, frunzele de salată opărite se pun sub formă de cataplasmă în caz de panariţiu sau furuncule, pentru a grăbi vindecarea.
Calmează iritaţiile pielii
Salata deţine şi un rol extrem de important în îngrijirea tenurilor uscate şi iritate. Se face un decoct dintr-o salată la o jumătate de litru de apă şi se aplică pe locurile respective. Soluţia are efect uimitor şi în cazul persoanelor care suferă de acnee. Pentru a calma iritaţiile pielii sau în caz de cuperoză se pun cataplasme din frunze de salată verde tăiată fin. Pleoapele iritate revin la forma iniţială prin aplicaţii cu comprese cu suc proaspăt de salată. Pentru a da luminozitate şi strălucire tenului se fierb 100 g frunze de salată în jumătate de litru de apă. Se strecoară şi se adaugă o cantitate egală de miere de albine. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 15 minute. Cataplasmele obţinute din frunze de salată opărite vindecă şi arsurile solare.
Ioana Ene