de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Orgoliul îi face pe domni ca de cele mai multe ori să ignore problemele de sănătate pe care le au. Mai ales când vine vorba despre vreo afecțiune a prostatei... Decât să se ajungă în situația disperată de a apela la o operație, cel mai indicat este ca bărbații să se trateze din timp cu excepționale remedii oferite de natură.
Consumați cât mai mult suc de țelină
Potrivit specialiștilor, atunci când bolile prostatei au bătut la ușă, prima măsură care trebuie luată este schimbarea alimentației. Se recomandă consumul a cât mai multe sucuri proaspete obținute din dovleac, cartofi, morcovi și sfeclă, minimum 500 ml pe zi, în trei reprize, la care se adaugă, pentru un gust mai bun, două lingurițe cu miere. Cu totul excepțional este sucul de țelină, două linguri de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. În același timp, din alimentație se vor exclude carnea, piperul, muștarul, margarina, afumăturile, conservele și se va pune accentul pe lactate, legume crude sau la grătar, pătrunjel din belșug, ceapă și varză - fie proaspătă, fie murată. O rețetă ajutătoare în bolile prostatei se obține astfel: se amestecă două roșii cu puțină varză, patru morcovi dați pe răzătoare, spanac, pătrunjel și frunze de ridiche și se toarnă două linguri cu ulei de in.
Pilaf din boabe de grâu contra retenției urinare
O rețetă păstrată din vechime și folosită cu succes atât în retenția urinară, cât și în adenomul de prostată este așa-numitul pilaf din boabe de grâu. Un pahar cu boabe de grâu se spală bine și se lasă pentru o zi la înmuiat cu două pahare cu apă. Ulterior se aruncă apa, se mai spală boabele o dată și se pun la fiert în 500 ml apă, cu foarte puțină sare, timp de 30 de minute. Se adaugă 30 g unt și se mută într-un alt vas, apoi se ține două ore pe baie de aburi. Se consumă atât în profilaxie, cât și atunci când boala s-a instalat, până starea de sănătate se îmbunătățește. Rețeta este foarte bună și pentru curățarea rinichilor și a vezicii urinare. Rădăcina de hrean este, de asemenea, un prieten bun pentru cei care suferă de bolile prostatei. Trei linguri cu hrean ras se amestecă bine cu șase linguri cu apă rece și cu trei linguri cu suc de lămâie. Se administrează o lingură cu acest amestec de trei ori pe zi, după mesele principale și înainte de culcare. Tratamentul durează trei luni.
Prostatita cronică cedează în fața infuziei de mesteacăn, nuc și coada-calului
Cel mai important mineral de care aveți nevoie în adenomul de prostată este zincul, considerat un mineral masculin. Lipsa acestuia din organism determină evoluția adenomului de prostată. Pentru a preveni această afecțiune, consumați zilnic cât mai multe semințe de dovleac crude. Împotriva prostatitei cronice amestecați în părți egale frunze de mesteacăn, nuc și iarbă de coada-calului. Peste 60 g amestec turnați 600 ml apă clocotită, lăsați la fiert cinci minute, apoi la macerat o oră și filtrați. Se consumă câte 100 ml de trei ori pe zi, timp de o lună. Administrarea în mod regulat a infuziilor și decocturilor de alun crește în mod semnificativ șansele de vindecare a prostatei primare, până la dispariția completă a acesteia.
Decoctul din ghimpe înlătură durerile pe uretră
Pentru reluarea elasticității și a volumului normal al prostatei se recomandă decoctul din ghimpe, preparat dintr-o linguriță cu plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă. Se fierbe zece minute, apoi se lasă la infuzat un sfert de oră într-un vas acoperit. Se strecoară și se consumă două ceaiuri pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul durează șase luni. După această perioadă se administrează timp de un an o cană cu preparat pe zi. La trei săptămâni după ce cura a fost începută dispar usturimile și durerile pe uretră, în zona vezicii urinare și a șezutului. Excelente proprietăți diuretice, depurative și dezinfectante are și infuzia din pufuliță cu flori mici, preparată dintr-o lingură cu plantă uscată și măcinată la 250 ml apă clocotită. Se consumă zilnic trei ceaiuri calde înainte de masă.
SFAT. De două ori pe lună, timp de o săptămână, înlocuiți cafeaua cu infuzia din cenușă de tei, preparată dintr-o lingură cu cenușă bine pisată, infuzată în 175 ml apă fierbinte, în care s-au fiert două bucățele de lemn-dulce.
Mugurii de pin reduc inflamaţia glandei prostatice
Un alt remediu util este infuzia din flori de urzică-moartă, preparată dintr-o linguriţă cu flori la 250 ml apă. Se administrează două ceaiuri îndulcite pe zi, fracţionate în mai multe reprize. Tratamentul durează minimum șase luni. Pentru reducerea inflamației glandei prostatice, în topul plantelor cu efect sporit se numără mugurii de pin. Se face o infuzie din 30 g muguri de pin la un litru de apă și se consumă trei căni pe zi, timp de două săptămâni. Extrem de util este și decoctul din trei-patru castane sălbatice zdrobite şi fierte într-un litru de apă. Se consumă o cană cu ceai înainte de fiecare masă, timp de trei săptămâni. Alte tratamente folosite cu succes în tratarea prostatei sunt infuzia din frunze de păr, de zmeur, osul-iepurelui, flori de coada-şoricelului sau decoct din seminţe decorticate şi neprăjite de dovleac, din care se consumă trei-patru căni zilnic.