de Roxana Istudor
Plantă de munte cu flori parfumate, captalanul își are locul bine definit în ierarhia leacurilor tradiționale, prin proprietăți notabile, generate de o compoziție chimică de excepție.
Tratează insuficiența respiratorie
Literatura de specialitate menționează în dreptul captalanului substanțe cu totul speciale din perspectivă terapeutică: patzina, inulina, uleiul volatil, sărurile minerale, rezinele, substanţele amare, mucilagiile şi proteinele. Dată fiind această compoziție, captalanul are o acțiune extinsă la nivelul aparatului respirator, fiind un excelent expectorant, vasodilatator, sudorific. Rizomul și rădăcinile au acțiune antispastică la nivelul musculaturii bronșice, ceea ce recomandă preparatele din captalan în stări febrile, astm, tuse, insuficiență respiratorie, guturai. Se recomandă administrarea de macerat la rece, preparat astfel: se pun două lingurițe cu pulbere de plantă la macerat într-o cană cu apă, timp de opt ore. Se pot bea două-trei căni pe zi, pe stomacul gol.
Combate nevrozele vegetative
Captalanul a demonstrat acțiune benefică în diverse maladii din sfera emotivă și a disfuncțiilor vegetative (nevroze vegetative, cardiovasculare, sindrom neurodistonic), dând rezultate, totodată, în boala Basedow (numită și gușă exoftalmică, este o afecțiune a glandei tiroide produsă prin hiperfuncția acesteia), întrucât normalizează activitatea tiroidiană. Poate fi administrat sub formă de pulbere (plantă măcinată în râșnița de cafea și apoi cernută prin sită fină), câte una-două lingurițe pe zi, pe stomacul gol (se ține sub limbă 15 minute, apoi se înghite cu apă). Pulberea este remarcabilă, ca efect, și în cazuri de insomnie, stres, agitație, având efecte calmante.
Reglează tensiunea arterială
Captalanul are efecte benefice și pentru persoanele care suferă de dezechilibre ale tensiunii arteriale (hipotensiune sau hipertensiune). Se administrează sub formă de infuzie: o linguriță cu plantă uscată și mărunțită se lasă la macerat timp de opt ore în jumătate de cană cu apă, apoi se strecoară, lichidul se pune deoparte, iar planta se opărește cu o jumătate de cană cu apă fierbinte și se infuzează timp de 30 de minute. Se strecoară și se combină cu lichidul din macerarea inițială. Se pot bea două-trei căni pe zi, pe stomacul gol.