de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Arbore impozant, care poate ajunge până la 25 de metri înălțime, frasinul este iubit ca simbol și folosit pe scară largă ca plantă medicinală.
Supranumit „chinina Europei”
Cel dintâi lucru care se poate spune despre proprietățile medicinale ale frasinului este acela că, grație capacității de a reduce febra, a fost supranumit „chinina Europei”. Scoarţa este folosită pentru scăderea febrei şi are, totodată, propietăţi astringente. De asemenea, frunzele de frasin au efect antiinflamator recunoscut, deosebit de util în tratamentul reumatismului. Capacitatea plantei de a inhiba mai multe procese inflamatorii a fost demonstrată printr-o serie de cercetări de laborator în Germania. Literatura de specialitate menționează în dreptul tratamentelor pe bază de frasin bune rezultate în afecțiuni cum sunt reumatismul, artritele, artrozele, ateroscleroza. De asemenea, după administrarea unui tratament pe bază de frunze de frasin s-au observat îmbunătățiri vizibile la pacienții care sufereau de dureri articulare asociate cu edem. Infuzia recomandată se face din două lingurițe cu frunze mărunțite adăugate la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de zece minute, se strecoară și se pot bea două-trei căni pe zi. Această formulă este indicată, de asemenea, în unele tulburări ca litiaza urinară urică, guta sau uremia ridicată.
Duşmanul metroragiilor
Frunzele de frasin sunt, totodată, diuretice şi uşor purgative. De aceea, frasinul este util în tratamentul retenţiei de apă și, pe cale de consecință, în procesul de scădere în greutate și în combaterea celulitei. De asemenea, frasinul este un tonic excelent, iar infuzia din frunzele sale, amestecate cu frunze de coacăz negru, creţuşcă şi mentă, este o băutură deosebit de răcoritoare. Se poate administra și încapsulat. Specialiștii recomandă câte două capsule de trei ori pe zi, luate cu un pahar mare cu apă. De altfel, frasinul are efecte benefice într-o serie mult mai largă de afecțiuni digestive. Decoctul din scoarță are efect cicatrizant în fazele liniștite ale ulcerului gastric sau duodenal, iar în diverse amestecuri ajută la combaterea metroragiilor, a constipației sau, dimpotrivă, ca laxativ, fiind un foarte bun antiinflamator intestinal. Se pun două linguri cu scoarță la 500 ml apă. Se fierbe până apa scade la jumătate, se administrează zilnic în două-patru porții mici. Nu în ultimul rând, tinctura de semințe de frasin stimulează apetitul sexual la bărbați și, împreună cu alte preparate, poate combate sterilitatea masculină.
De folos în cazul hemoroizilor
Extern, infuzia concentrată de frasin folosită sub formă de băi locale (15 linguri cu frunze, la un litru de apă) ajută la tratarea leucoreei, a hemoroizilor și a rănilor greu vindecabile. Aplicațiile externe sunt utile, de asemenea, și în cazul unor arsuri. Este bine de știut faptul că frasinul nu exercită o acțiune terapeutică pronunțată, ci mai degrabă posedă capacitatea de a potența efectele altor principii active naturale. De aceea, se recomandă utilizarea acestei specii în amestecuri cu alte plante medicinale, corespunzător dozate, la recomandarea specialistului.
Ceaiul de scoarţă de frasin ajută la scăderea colesterolului rău