de Roxana Istudor
Plantă decorativă care înveselește grădina și sufletul privitorului, garofița are și unele utilizări medicinale. Chiar dacă nu i-a fost studiată în amănunt compoziția chimică, există beneficii certe, verificate în timp, ale preparatelor realizate din această fermecătoare floare.
Alungă accesele de tuse
Literatura de specialitate menționează în dreptul garofiței capacitatea de a distruge o serie de microorganisme, planta acționând astfel, într-o oarecare măsură, ca un antibiotic natural. Este utilizată ca remediu în cazul infecțiilor cu diferite localizări. În unele situaţii poate distruge chiar germeni mai periculoși, fiind de remarcat acțiunea garofiței pe segmentul afecțiunilor respiratorii. Mai precis, combate accesele de tuse, durerile de cap și alte simptome ale gripei și ale virozelor din sezonul rece. Se poate administra sub formă de infuzie: o linguriță cu petale mărunțite de garofiță se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi, cu 15 minute înaintea meselor, perioade lungi, chiar 30 de zile, urmate de șapte zile de pauză, după care se poate relua tratamentul.
Benefică în cazuri de icter
Tratamentele pe bază de garofiță au dat rezultate în cazuri de infecții și de intoxicații, întrucât garofița este un agent eficient de eliminare a toxinelor din organism. De altfel, are o acțiune binecunoscută și pe direcția ameliorării migrenelor și insomniilor, grație proprietăților calmante pe care le posedă această plantă. Se poate folosi o tinctură preparată din 50 g petale mărunțite care se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se pune într-un borcan închis perfect și se agită de două-trei ori pe zi, pentru omogenizare. După 15 zile se strecoară, se filtrează și se trece în sticluțe de capacitate mai mică, închise, păstrate la frigider. Se ia câte o linguriță cu tinctură de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, diluată cu 100 ml apă sau ceai. Se pot face tratamente de 21 de zile, urmate de șapte zile de pauză.
PONT. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, garofița este benefică în cazuri de icter, când se administrează infuzie din rădăcină.