de Elena Şerban
Des întâlnit în prezent în grădinile şi în parcurile din România, arbustul cu nume şi aspect frumos, ploaie de aur (Forsythia suspensa), este originar din China. Deşi a fost adus în Europa pentru aspectul său decorativ, arbustul, care face parte din familia Oleaceae, are numeroase calităţi terapeutice. De altfel, chinezii îl consideră ca făcând parte din una dintre cele 50 de plante fundamentale. Explozie de galben
Forsythia suspensa este foarte ramificat încă de la bază, ajungând la o înălţime de până la patru metri. Când arbustul e tânăr are o scoarţă deschisă la culoare, însă pe măsură ce se maturizează se colorează într-un brun roşiatic. De asemenea, scoarţa este oarecum în relief. Numeroasele ramuri sunt goale în interior. Primăvara, arbustul se umple de flori, ce apar înaintea frunzelor. Florile galbene sau galben-verzui sunt repartizate în bucheţele de-a lungul ramurilor. Frunzele sunt ovale, opuse, dinţate pe margini.
Deşi este destul de rezistentă, ploaia de aur are nevoie de lumină directă.„Topeşte” tumorile
Chinezii, recunoscuţi pentru capacităţile lor uluitoare de a descoperi calităţile terapeutice ale numeroaselor plante, au reuşit acelaşi lucru şi cu acest arbust. Astfel, de peste 4.000 de ani, ei îl folosesc în terapia cancerului. Florile ploii de aur au principii antibacteriene şi bioflavone angioprotectoare (vitamina P). Datorită acestor calităţi, ploaia de aur este utilizată sub formă de infuzie. Aceasta se prepară dacă opăriţi o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă. Preparatul este un excelent adjuvant în infecţiile provocate de germeni ca: Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae, Streptococcus haemolyticus, Pneumococcus, Bacillus typhi, Mycobacterium tuberculi.
Dacă este utilizat sub formă de decoct (o lingură cu frunze uscate la o cană cu apă) are efecte febrifuge şi antihemoroidale.
Fructele distrug microorganismele
Şi fructele uscate sunt foarte bune în farmacia verde. Astfel, încălzite pe o lingură sau pe orice bucată de tablă, vor degaja un fum ce distruge microorganismele. Fructul, cu gust amar, astringent, stimulează inima, sistemul nervos şi vezica biliară. Conţine vitamina P, ce este folosită pentru întărirea capilarelor. Fructul este de asemenea antiinflamator, antitusiv, diuretic, emenagog, antifebril, laxativ şi tonic. Este folosit intern în tratamentul bolilor infecţioase acute precum oreionul, amigdalita, al infecţiilor tractului urinar şi al alergiilor. Fructele se culeg atunci când sunt perfect coapte şi apoi sunt uscate, pentru a putea fi folosite ulterior în decocturi.
Planta are efecte similare cu Mâna Maicii Domnului (Lonicera japonica) şi este, de obicei, folosită în combinaţie cu această specie, pentru a se obţine o amplificare a efectelor benefice. Decoctul din frunze şi crengi este întrebuinţat în tratarea cancerului mamar, iar rădăcina, în tratarea tuturor tipurilor de cancer, răcelilor, febrei şi a icterului.
Important: Arbustul este pretenţios în ceea ce priveşte apa. Nici nu rezistă la secetă, dar nici la excesul de umiditate