de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
A început sesiunea, iar studenții își fac stocuri de produse energizante și de cafea pentru a putea rezista mai ușor nopților lungi nedormite și stresului asociat examenelor. Greșit! Acestea sunt total contraindicate de medici, deoarece elimină artificial oboseala, însă nu cresc şi puterea de concentrare sau de memorare. Specialiştii de la ApiLand consideră că alimentul cel mai indicat pentru stimularea sistemului nervos şi pentru eliminarea stresului acumulat este lăptişorul de matcă. Pe lângă aceste proprietăţi, lăptişorul de matcă îmbunătăţește memoria, creşte capacitatea de concentrare şi de asimilare a informaţiei şi elimină stările de somnolenţă care pot apărea atunci când învăţați asiduu.
Îmbunătăţeşte memoria
Vi se întâmplă adeseori să învățați ore în şir, şi la final să realizați că nu vă mai aduceți aminte apoape nimic din tot ce ați citit? Pe lângă antrenarea memoriei, este posibil să aveți nevoie de un supliment natural care să vă vină în ajutor. Lăptișorul de matcă pur este un excelent stimulent în procesul de învăţare. Prin prezenţa anumitor oligoelemente esenţiale (fosfor, magneziu), a vitaminelor B1, B2, B6 și a aminoacizilor (fenilanalină, triptofan), lăptişorul de matcă pur s-a dovedit a fi util pentru îmbunătăţirea memoriei şi pentru creşterea randamentului intelectual. De asemenea, produsul este recomandat și în cazul în care nu reuşiți să fiți atenți la ceea ce citiți, sunteți uşor de distras de la învăţat şi preferați să vă ocupați timpul cu orice alt lucru. Lăptișorul de matcă pur vă ajută să vă concentrați pentru o perioadă mai mare. Este singura sursă naturală de acetilcolină, un neurotransmițător foarte important, esenţial în transmiterea influxului nervos.
Stimulează sistemul nervos
S-a dovedit ştiinţific că lăptișorul de matcă pur joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi în buna funcţionare a sistemului nervos, refăcând sinapsele şi celulele nervoase, căci, pe lângă vitamine, minerale, enzime şi aminoacizi, acest aliment-minune furnizează şi acidul 10-HDA, esenţial pentru dezvoltarea neuronală şi pentru stimularea sistemului imunitar. „În perioada examenelor, din cauza emoţiilor şi a oboselii devenim mai stresaţi, mai nervoşi şi, uneori, putem suferi chiar de insomnie. Lăptișorul de matcă pur poate elimina stresul, deoarece conţine niacină şi piridoxină, ambele calmante naturale foarte eficiente, care nu dau niciun fel de dependenţă. Consumatorii de lăptișor de matcă pur care suferă de depresie sau de stres au relatat că au experimentat destul de rapid o senzaţie puternică de bunăstare generală, prin creşterea rezistenţei la oboseală, amplificarea performanţelor intelectuale, precum şi prin instalarea unei stări mintale mult îmbunătăţite”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.
Se administrează dimineața, sublingual
Pentru beneficii maxime, se recomandă consumul în cure de șase săptămâni. Se administrează sublingual, până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 de minute înainte de masă. Doza recomandată este de 0,5 g/zi pentru copii şi 1-2 g/zi pentru adulţi. Se poate consuma şi omogenizat în miere 2%, de exemplu, 10 g lăptișor de matcă pur combinat cu 500 g miere crudă. În acest caz, doza recomandată este de una-două lingurițe/zi atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Lăptişorul de matcă se păstrează la frigider, la temperaturi cuprinse între 2 grade Celsius și 6 grade Celsius.
Ginkgo Biloba sporește performanţele intelectuale
Și fitoterapia vă pune la dispoziție o gamă variată de produse care ajută la mărirea capacității de concentrare. Puteți opta pentru consumul de Ginkgo Biloba sub formă de infuzie, de tinctură sau de drajeuri. Ajută la buna funcţionare și oxigenare a creierului, tratează tulburările și previne pierderile de memorie, sporește performanţele intelectuale la orice vârstă. Ginsengul siberian şi ginsengul chinezesc şi-au dovedit eficienţa mai ales în cazul persoanelor extenuate fizic şi psihic. Sub formă de tinctură în alcool 25%, spre exemplu, se consumă câte 10-20 de picături, de trei ori pe zi, după mese, într-o cură de maximum 30 de zile. Bune efecte în păstrarea şi în mărirea capacităţii de concentrare au și ceaiurile şi uleiurile eterice din busuioc, cimbrişor, rozmarin şi mentă, folosite la pulverizarea încăperilor şi la masajele aromoterapeutice. Pe de altă parte, salvia acţionează asupra cortexului cerebral, având efecte benefice în oboseala mintală şi în înviorarea memoriei. Se recomandă o cură de o lună, cu câte trei căni cu ceai pe zi, administrate după fiecare masă. Dacă nu știți ce vi s-ar potrivi cel mai bine, este recomandat să consultați medicul de familie, un specialist în fitoterapie/apicultură sau chiar pe vânzătorul de la magazinul de remedii naturiste.
PONT. Spirulina are un rol important în păstrarea tinereţii creierului. Există multe tipuri de spirulină pe piață, însă este bine să încercați să alegeți produse de proveniență cunoscută, sigură, eventual bio sau organice. Ideal ar fi să o folosiți pe cea sub formă de pudră.
Hrăniţi-vă corect!
Pe lângă aportul de suplimente alimentare, vitamine sau energizante, persoanele care au de-a face cu evenimente stresante precum examenele este important să nu uite să se alimenteze corect! Între învăţare, sănătate mintală şi nutriţie există o legătură care se întreține printr-un regim igieno-dietetic optim. Ați observat, probabil, că atunci când aveți un program haotic și nu respectați orele de masă simțiți mai des nevoia de ceva dulce. Orice dezechilibru în cantitatea de glucoză furnizată creierului poate declanşa stări de oboseală, iritabilitate, ameţeală, insomnie, transpiraţie excesivă (mai ales în timpul nopţii), concentrare scăzută şi amnezie, depresie şi crize de furie, tulburări digestive şi de vedere. Ce trebuie să faceți? Să nu săriți peste mese și să vă hrăniți corect, cu alimente cu un conţinut ridicat de fibre şi de proteine, precum și cu legume și cu fructe proaspete. Eventual puteți lua și suplimente de Omega 3 şi Omega 6. Acizii graşi din acestea menţin creierul activ mai mult timp, susţin buna dispoziţie a persoanei care învaţă, previn sau atenuează tulburările psihice.