de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Adevărată bombă calorică, zahărul este prezent în alimentaţia zilnică a fiecăruia dintre dumneavoastră. Chiar dacă este o sursă bună de energie și, consumat ocazional, nu prezintă niciun pericol, în exces efectele sale sunt devastatoare. Din fericire, natura a găsit „salvarea” în cei mai buni îndulcitori naturali.
Nu au efecte secundare
Numeroase studii de specialitate au arătat faptul că zahărul este principalul vinovat de țesutul adipos în exces, dar și de apariția multor maladii, atât metabolice, cât și digestive. Care este cea mai bună soluție pentru a preîntâmpina apariția acestor boli? Folosirea îndulcitorilor naturali, ale căror beneficii sunt uriașe pentru sănătate. Pe de o parte, aceștia au mult mai puține calorii decât zahărul și, spre deosebire de acesta, care determină foame prin creșterea nivelului de insulină, scad senzația, întrucât păstrează glicemia la un nivel constant. Potrivit specialiștilor, dacă sunt consumați în cantități normale, îndulcitorii naturali nu au efecte secundare și sunt foarte bine tolerați de organism.
Ştevia dulce nu îngrașă deloc
Originară din Africa de Sud, ștevia dulce este unul dintre cei mai folosiţi îndulcitori naturali la ora actuală. De 300 de ori mai dulce decât zahărul, ștevia nu îngrașă absolut deloc și poate fi folosită atât pentru îndulcirea alimentelor, cât și a băuturilor. Extrem de bogată în special în vitaminele C și K, dar și în potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, proteine și fibre, ștevia dulce, cunoscută și sub denumirea de „zahărul verde”, ajută la eliminarea lichidelor din corp, detoxifică organismul, tratează obezitatea și contribuie la eliminarea oboselii, răcelilor, problemelor renale și cardiace.
Xylitolul are proprietăţi antibacteriene și decongestionante
Substanță care se găsește aproape în toate fructele, legumele, dar și în anumite specii de arbori, xylitolul, care are cu 40% mai puține calorii decât zahărul, poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde ori pentru prepararea alimentelor. Întrucât are în compoziție doar cinci atomi de carbon, deci este cu totul diferit de alți îndulcitori, xylitolul este folosit cu eficiență și în tratarea multor maladii, precum diabetul și obezitatea sau boli ale căilor respiratorii superioare. Totodată, xylitolul îmbunătățește densitatea oaselor, reducând riscul apariției osteoporozei. Atenție! Întrucât poate produce tulburări digestive, nu se recomandă să se consume mai mult de 40 de grame pe zi!
Siropul de yacon, indicat diabeticilor
Un sirop dulce, cu un gust inconfundabil, cu o consistență comparabilă cu cea a melasei, care vă poate face să slăbiți? La prima vedere pare prea frumos ca să fie adevărat, dar e real! Este vorba despre un alt îndulcitor, extras din rădăcina plantei yacon, asemănătoare cu un cartof dulce, originară din Munții Anzi - siropul de yacon. Și nu este o noutate, pentru că rădăcina de yacon a fost folosită încă de acum câteva sute de ani, mai ales de persoanele suferinde de diabet, tulburări digestive sau cele ale rinichilor. De asemenea, siropul de yacon stimulează digestia, menține flora intestinală normală, protejează împotriva aterosclerozei, hipertensiunii, osteoporozei, reduce colesterolul și trigliceridele. Siropul de yacon este contraindicat celor care suferă de diaree.
ATENŢIE! O cantitate prea mare de sirop de yacon poate cauza producerea de gaze în exces, diaree, balonare, greață și disconfort digestiv.
Agavele nu favorizează apariția cariilor
Orice persoană care are în dulapul de bucătărie un borcănaș cu sirop de agave știe că acesta nu mai e de mult un moft, ci o necesitate. Asta pentru că este îndulcitorul natural cu cel mai mic indice glicemic, folosit cu succes nu doar la ceai sau la cafea, ci și la prepararea deserturilor sau a băuturilor. Agavele conțin și o formă complexă a fructozei, numită inulină. Potrivit specialiștilor, un gen de bacterie benefică numită bifidobacterie digeră inulina pentru a produce acizi grași, despre care s-a dovedit că luptă cu cancerul de colon. În siropul de agave se mai găsesc și sapogenine, cu proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene de excepție. Spre deosebire de zahăr, siropul de agave nu favorizează apariția cariilor. Nu în ultimul rând, siropul de agave are proprietăți antibacteriene, grăbind vindecarea infecțiilor ușoare și a anumitor boli ale pielii.
Pudra de lucuma stimulează sistemul imunitar
Denumită şi „aurul incașilor”, pudra de lucuma, preparată din fructul arborelui subtropical cu acelaşi nume, care creşte în Peru, Chile şi Ecuador, este foarte săracă în calorii, cu un conţinut mare de betacaroten, fibre, carbohidrați, vitamine din complexul B şi minerale. Adăugată în mâncarea sau în băutura preferată, pudra de lucuma aduce beneficii uriașe organismului, stimulează sistemul imunitar, menţine glicemia la nivel normal şi reduce colesterolul. Un studiu recent a scos la iveală faptul că pudra de lucuma are efecte antiinflamatoare, antiîmbătrânire, dar și de reparare a pielii umane. Cu un gust aparte, plăcut, cu aromă de caramel, consumat în cantităţi moderate, siropul de arțar constituie o sursă bună de zinc, mangan, potasiu şi calciu, fiind benefic sănătății. Potrivit cercetătorilor, datorită compușilor antioxidanți, siropul de arțar previne boli cronice precum diabetul, cancerul, osteoporoza și Alzheimer.