de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Inima este cel mai perfecţionat motor, care trebuie îngrijit pentru a funcționa la capacitate maximă întreaga viață. Din păcate însă, omul este expus la diferiți factori externi și interni care erodează aparatul cardiovascular. Cum poate interveni medicina naturii în tratarea bolilor cardiovasculare aflați din interviul cu fitoterapeutul Beatrice Niculiță (foto; www.somavita.ro, număr de telefon: 021.312.06.02).
„Lămâia previne blocajul vaselor de sânge”
- În ultima perioadă, tot mai mulți tineri se plâng că au probleme cardiovasculare și nu mai miră pe nimeni că oameni de 35-40 de ani fac infarct. De unde vine acest trend periculos?
- În ultimele decenii a crescut simțitor numărul de fumători, iar obezitatea și sedentarismul au atins cote alarmante, factori de risc cardiovascular puternici. În plus, un colesterol ridicat duce la un pericol cardiovascular mai mare. Palpitațiile pot fi un semn al bolilor de inimă, amețelile pot trăda o afecțiune vasculară, oboseala, letargia sau somnolența diurnă se pot întâlni în bolile cardiovasculare. De asemenea, dificultatea respirației poate fi o manifestare a unei boli de inimă. Și tot un important factor de risc cardiovascular este diabetul.
- Angina pectorală este una dintre acele boli ale inimii cel mai frecvent întâlnite. Se poate ține sub control cu ajutorul leacurilor oferite de natură?
- Într-o primă fază, da. Angina poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, în diferite etape ale vieții. Dacă simptomele sunt ușoare, se recomandă în primul rând adoptarea unui mod de viață sănătos, pentru a preveni apariția unei afecțiuni cardiace. Un remediu simplu pentru cei care suferă de angină pectorală este lămâia, care are rolul de a preveni blocajele în vasele de sânge. Usturoiul, ca și ceapa, și-a câștigat renumele la nivel mondial ca fiind un remediu naturist sigur pentru bolile de inimă. De aceea, se pot lua doi-trei căței de usturoi dimineața, pe termen lung, și astfel este reglat colesterolul. Chiar dacă este puțin mai greu de băut, sucul de ceapă reduce nivelul colesterolului. Rolul mierii nu trebuie subestimat când vorbim despre angina pectorală. Se poate bea dimineața, pe stomacul gol, o cană cu apă caldă cu zeama de la o lămâie și cu o lingură cu miere. Ajută la curățarea vaselor de sânge, la reducerea colesterolului și la controlul grăsimilor. Condiția esențială este ca pacientul să nu sufere de gastrită, ulcer, colite.
„Infuzia de mesteacăn, suport în cardiopatia ischemică”
- Ce este cardiopatia ischemică și cum se poate ține sub control cu ajutorul leacurilor naturiste?
- Este o boală care afectează arterele coronare, adică micșorează capacitatea acestora de a iriga mușchiul inimii, fapt ce duce la o scădere a cantității de sânge care irigă inima. Primele simptome ale acestei afecțiuni sunt reprezentate adesea de durerea toracică ce apare în general la efort, este de scurtă durată, dar în cazuri severe poate apărea și în perioada de repaus, cu o durată prelungită, și poate duce la infarct miocardic. Un remediu bun în cardiopatia ischemică este cel al Mariei Treben: un litru de vin natural se amestecă bine cu două linguri cu oțet de mere și cu zece fire de pătrunjel (partea aeriană). Se fierbe timp de zece minute. Se adaugă apoi 300 g miere și se mai fierbe încă patru minute. Se strecoară și se consumă trei linguri pezi. La nevoie se pot lua cinci linguri pe zi. De asemenea, este bună și infuzia de mesteacăn: 10 g plantă se lasă la infuzat două ore în 250 ml apă și se consumă pe parcursul zilei. Remediile naturiste se administrează doar sub atenta observație a specialistului! În cardiopatia dureroasă este indicat ca măcar o zi pe săptămână să se consume doar legume proaspete, fructe crude şi sucuri naturale.
- Cât de periculoasă este ateroscleroza? Există tratamente și diete naturiste care țin în frâu și această boală?
- Ateroscleroza este o boală metabolică ce apare ca urmare a depunerilor, pe pereţii interni ai arterelor, a unor substanţe grase, lipido-colesterolice şi săruri de calciu. Există plante care au efecte în evitarea cauzelor care duc la ateroscleroză, contribuind la dizolvarea colesterolului sangvin, la prevenirea oxidării colesterolului şi a formării de cheaguri în artere. În acest caz se recomandă ulei de pește, ulei de in și ulei de cânepă, trei lingurițe pe zi din fiecare tip de ulei, maximum trei săptămâni, dar nu în același timp. Regimul alimentar trebuie să fie hipocaloric şi hiposodat, pentru scăderea colesterolului sang- vin, cu condiţia să păstreze toate principiile nutritive. Baza alimentaţiei va fi preponderent lacto-vegetariană, ca sursă principală de vitamine şi de săruri minerale, bazându-se pe sucuri şi crudităţi de legume (morcov, sfeclă roşie, ţelină, spanac, mărar, pătrunjel, tomate, varză, ardei, praz, usturoi crud, suc de ceapă - pentru fluidificarea sângelui şi pentru evitarea trombozei şi a infarctului), pe supe de roşii şi de legume degresate. Se consumă pește în cantitate cât mai mare, somon, somn, în general pești grași. De ajutor este și infuzia de păducel, două căni pe zi. Două lingurițe cu plantă se lasă zece minute în 500 ml apă fiartă, se strecoară și se administrează. Utilă este și infuzia din două lingurițe cu păpădie la 250 ml apă clocotită, din care se consumă două căni pe zi.
Afinele au proprietăţi antiinflamatoare
- Care sunt cele mai indicate alimente pentru întărirea inimii și pentru menținerea sănătății vasculare?
- Somonul este o sursă importantă de acizi Omega 3, proteine, antioxidanți și vitamina D. Atenție însă, nu trebuie consumat în exces, deoarece conține un procent ridicat de colesterol! Fulgii de ovăz au rol protector asupra inimii și, în combinație cu o dietă săracă în grăsimi, scad riscurile bolilor cardiace. Este bună și fasolea neagră, dar nu exagerat, deoarece conținutul caloric este relativ ridicat. Nucile au din belșug acizi Omega 3, vitamina E, magneziu, grăsimi nesaturate. Afinele au proprietăți antiinflamatoare și protejează de apariția afecțiunilor cardiace. La rândul lor, morcovii, prin conținutul foarte redus în sodiu, sunt recomandați celor cu probleme hipertensive. Sparanghelul ar trebui consumat mai des, pentru că are un conținut mare de betacaroten și de vitamine din complexul B.