de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Se estimează că un mare procent din bolile cu care se confruntă orice persoană sunt cauzate de un colon încărcat. Același lucru se întâmplă și la pacienții care sunt supraponderali sau la cei care nu pot câștiga în greutate cu ușurință. Cum vă mențineți colonul sănătos pentru a evita apariția unor boli grave aflați din interviul cu doctor Codruț Țuțu (foto), specialist în apifitoterapie și acupunctură (număr de telefon: 0745.430.351).
„Gelul de aloe vera ajută la înlăturarea durerilor abdominale”
- Numită și boala secolului, sindromul de colon iritabil este o afecțiune foarte frecventă, neavând o particularitate doar în România, ci peste tot în lume. Care sunt cauzele exacte ale apariției bolii?
- Colonul iritabil este un cumul de simptome, cauza incriminată fiind în primul rând tulburările digestive. Pe primul loc se situează stresul, împreună cu un program de alimentație greșit. Putem vorbi și despre diferiți factori psihosociali, tulburări de motilitate, hipersenzitivitate viscerală, floră intestinală dezechilibrată. De asemenea, sindromul de colon iritabil poate apărea după un episod de enterocolită bacteriană sau virală, după utilizarea de anti- biotice, dar și în cazul intoleranțelor alimentare. Mai mult, poate fi declanșat și de consumul excesiv de laxative, cofeină în exces, băuturi de tip Cola. Persoanele care au suferit în trecut de alte afecțiuni gastrointestinale sau au un teren alergic sunt predispuse la sindromul colonului iritabil. Intestinul gros este în legătură directă cu creierul și cu plămânii, ca atare, și cu glanda endocrină, care guvernează focarul superior. De aici tragem concluzia că și o dereglare pulmonară datorată unor substanțe iritante poate duce la apariția sindromului de colon iritabil.
- Ce tratamente oferă natura în ameliorarea sau în vindecarea acestei boli?
- Dimineaţa, înainte de micul dejun, se recomandă administrarea unei linguri cu gel din aloe vera, luată cu ceai de salcâm sau asociată cu tinctură de propolis (40 de picături dizolvate în 100 ml apă caldă). Tratamentul se repetă înainte de masa de prânz şi cină și înlătură durerile abdominale. Foarte bună este infuzia la rece de obligeană. Se pune seara la infuzat o linguriță cu plantă la o cană cu apă. Se lasă peste noapte, se strecoară dimineața și se consumă șase guri pe zi. Tratamentul durează 21 de zile și se poate relua după șase luni. De asemenea, de mare ajutor sunt coada-șoricelului, gălbenelele, podbalul, salcâmul, brusturele, cicoarea, urzica, sunătoarea, 50 g din fiecare plantă. La un litru de apă clocotită se pun patru lingurițe rase cu amestec, se lasă la infuzat trei minute, apoi se strecoară. Se consumă în timpul zilei, îndulcit cu miere.
Usturoiul fiert este binefăcător în tulburările intestinale
- Ce regim alimentar trebuie să aibă pacienții suferinzi de colon iritabil?
- Se evită alimentele dure și cruditățile iritabile, respectiv varză, broccoli, castraveți, ridichi, fasole uscată, dar și alimentele greu digerabile care pot contribui la declanșarea bolii. Laptele dulce şi brânzeturile grase pot provoca intoleranță și iritarea pereților intestinali. Smântână și unt se pot consuma, dar în cantități mici. Mare atenție la consumul de condimente iuți, tutun, alcool, ceai negru, băuturi cu acid, băuturi reci sau prea fierbinți, îndulcitori artificiali! De asemenea, înlocuiți zahărul alb cu mierea. Pentru stimularea activității colonului este indicat să se mănânce la ore regulate, cantități reduse de alimente, evitându-se mesele bogate, în special seara. Pentru reglarea tranzitului intestinal și pentru evitarea constipației, care apare frecvent în colonul iritabil, se consumă cereale integrale, orez brun, fulgi de ovăz, tărâțe de grâu, pâine graham, legume fierte. De asemenea, nu trebuie neglijate fructele proaspete cu rol în reglarea tranzitului, sub formă de suc. Usturoiul fiert ajută la combaterea tulburărilor intestinale, în balonări şi la eliminarea toxinelor din colon. De evitat prăjeli, conserve, tocături. Legumele și fructele crude se vor mânca doar în cantități mici și doar ce e acceptat de organism. Alimentele se vor găti termic - fiert, cuptor sau grătar.
- O constatare alarmantă arată că în ultimii ani a crescut frecvența cazurilor de cancer la colon. Are vreo legătură cu colonul iritabil?
- Sigur că orice persoană diagnosticată cu sindromul de colon iritabil poate face cancer la colon, însă cele două afecțiuni nu au vreo legătură una cu cealaltă. Cu alte cuvinte, sindromul de colon iritabil de obicei nu evoluează în cancer colorectal. Una dintre cauzele cel mai importante pentru care se instalează cancerul de colon este alimentația mult prea bogată în grăsimi animale. Totodată, ca urmare a unui dezechilibru de floră, acizii biliari sunt și ei descompuși și se ajunge tot la substanțe cancerigene. Acesta este motivul pentru care cancerul de colon este, potrivit cercetărilor, de trei ori mai frecvent la persoanele grase. Altă cauză care măreşte riscul de cancer de colon este o hrană cu prea puţine alimente vegetale, bogate în fibre nedigerabile. Omul modern mănâncă prea puţine legume şi fructe, aşa că este sărăcie de celuloză. Vinovate de cancer la colon pot fi și mesele prea bogate în carne roșie, în această categorie intrând carnea de porc, de vită sau de oaie. De aceea, pentru un risc redus de cancer rectocolonic, consumați de trei ori mai multe legume decât porția de carne. Raportul trebuie să fie de 1:4. Se măreşte riscul de cancer de colon şi când se consumă produse fast-food în care există mulţi acizi graşi polihidrogenaţi, foarte nocivi.
Busuiocul de câmp, un excelent imunostimulator
- Care sunt cele mai eficiente plante în tratarea cancerului de colon?
- Printre cele mai bune leacuri indicate se numără tinctura de gălbenele, 30 de picături, de trei ori pe zi sau o cană cu infuzie de flori, de trei ori pe zi. Busuiocul de câmp are, la rândul său, efecte anticancerigene la nivelul intestinelor și al stomacului. Se recomandă o cană cu infuzie, de două-trei ori pe zi. Este util și uleiul de cătină albă, o lingură, de trei ori pe zi, consumată cu puțină miere, înainte de fiecare masă. De asemenea, se poate administra macerat din rădăcină de cătină, 30 de picături, de trei ori pe zi, și pulbere de lichen-de-piatră, patru lingurițe pe zi, pe stomacul gol. Efecte deosebite în tumorile de stomac și colon le are cimbrul, două-trei căni cu infuzie pe zi. În ceea ce privește rapița, se presează tulpinile și frunzele. Două linguri cu acest suc se pun la fiert timp de cinci minute în 250 ml apă și se consumă două-trei căni pe zi. Păstura stimulează rezistența organismului bolnav de cancer de colon, ciroză sau ascită. În acest caz se consumă trei lingurițe pe zi, înainte de mesele principale. Înainte cu un sfert de oră de mesele de dimineață și seară se administrează două lingurițe cu polen, în cure de 30 de zile. În tratamente externe se pun comprese şi cataplasme pe abdomen în zona dureroasă de două ori pe zi, folosind bitter suedez, coada-calului, trifoi roşu, gălbenele, tătăneasă, rostopască sau coada-şoricelului.
- Ce alimente sunt indicate în cancerul de colon?
- Legume fierte, precum salată verde, spanac, pătrunjel, morcov, țelină, sfeclă roșie, varză albă și roșie, usturoi, ceapă, broccoli, conopidă, alături de suc de fructe proaspete (mere, pere, struguri, zmeură, lămâi, grepfrut, avocado), germeni de grâu, tărâțe, orez, pește, brânzeturi nefermentate. Se exclud grăsimile animale și se folosesc uleiuri vegetale de măsline și dovleac, obținute prin presare la rece și în cantități reduse. De asemenea, pacientul poate consuma zilnic un ou fiert de găină sau de prepeliță.
„Majoritatea polipilor din colon nu sunt canceroşi“
- Ce reprezintă polipii din colon? Sunt aceștia canceroși?
- Polipii sunt zone unde musculatura din peretele tubului digestiv nu mai are aceeași elasticitate și proeminează în lumenul intestinal. Aceștia pot apărea atât la nivelul colonului, dar și al stomacului, esofagului, vezicii urinare, intestinului subțire. De obicei, polipii din colon nu sunt canceroși, dar se pot transforma în timp în polipi displazici și apoi canceroși în urma unui stres psihic, șoc, diete necorepunzătoare, care nu asigură tot necesarul de vitamine, minerale, proteine și lipide organismului.