de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Floarea preferată a împăratului Galben, medic și filosof deopotrivă, crinul sălbatic a fost ridicat la rangul de mare vindecător atât de călugării din Tibet, cât și de fitoterapeuții din Rusia, grație calităților sale antimicrobiene, hemostatice, antiinflamatoare, fiind de mare ajutor bolnavilor cu afecțiuni reumatice, cardiace, ginecologice sau hepatice.
Îndepărtează epuizarea fizică
Mai devreme sau mai târziu, inimile tuturor dezvoltă o insuficiență cardiacă sau angină pectorală. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, crinul sălbatic este un remediu demn de luat în seamă. Se opăresc 10 flori mici de crin cu 300 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se administrează 50 ml de trei ori pe zi, în cure de 15 zile. După o săptămână de pauză, tratamentul se poate relua. În cazul epuizării fizice sau al asteniei, puneți în 250 ml apă fiartă și răcită o lingură plină cu petale de crin tocate. Amestecați bine și lăsați la macerat pentru 30-45 de minute. Strecurați, apoi consumați o lingură de trei ori pe zi, între mese.
Prietenul reumaticilor
Tot crinul sălbatic este un ajutor prețios pentru cei care suferă de edeme. Se râșnesc câteva rădăcini uscate de crin sălbatic, iar pulberea obținută se păstrează într-un borcan. Se administrează un sfert de linguriță de două-trei ori pe zi alături de o cană cu ceai de crenguțe de vișin. Durerile de reumatism cedează rapid cu ajutorul unui remediu excepţional, din care crinul nu lipsește. O floare de crin mai mare cu tulpină și trei frunze, alături de cinci castane, două linguri cu flori de soc negru și două linguri cu flori de tei se lasă la infuzat timp de șase ore în 500 ml apă fierbinte. Se strecoară ulterior și se consumă 50 ml de trei ori pe zi. Cura durează zece zile.
Preparat tonifiant
Oricine are nevoie de un tonifiant de excepție poate apela cu toată încrederea la crinul sălbatic. O lingură cu frunze uscate de crin și o lingură cu turiță-mare se pun la opărit în 500 ml apă fierbinte și se lasă la infuzat trei ore. Lichidul se strecoară, apoi se încălzește ușor. Se consumă 120 ml, amestecat cu o jumătate de linguriță cu miere, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni. Această infuzie este recomandată și în cazul tumorilor de diverse localizări. De asemenea, crinul sălbatic are eficiență deosebită în tratarea diareii. O lingură cu frunze și cu tulpini uscate de crin se opăresc cu două pahare cu apă clocotită, apoi se lasă la infuzat patru ore. Se strecoară și se administrează 100 ml preparat de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Ar fi indicat ca în acea zi să consumați doar lichide.
Împotriva arsurilor aplicați pe zona afectată cataplasme cu decoct obținut din patru linguri cu flori și frunze de crin tăiate, lăsate la infuzat în 250 ml apă
Demachiant pentru strălucirea tenului
De ce să folosiți demachiante cumpărate din comerț, când crinul vă poate transforma chipul într-un mod uimitor? Două linguri cu petale tocate de crin se lasă la macerat o săptămână în 200 ml țuică, într-un recipient închis. Ulterior, stoarceți bine și amestecați cu o lingură cu suc de lămâie și cu două linguri cu glicerină. Înainte să folosiți acest demachiant 100% natural, dizolvați o lingură cu preparat în patru linguri cu apă fiartă și răcită. Ștergeți fața de două ori pe zi, dimineața și seara. Veți observa diferența în scurt timp.