de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Cele dintâi flori care scot capul de sub zăpadă odată cu apariția primăverii, gingașii ghiocei, au o putere tămăduitoare despre care puțină lume știe.
Legenda spune că...
Primii ghiocei au apărut după ce câțiva copii ar fi fost alungați de acasă de părinți și lăsați în viscol. Tradiția balcanică afirmă că Dumnezeu a hotărât ca trupurile lor neînsuflețite să fie transformate în ghiocei... Potrivit unei alte legende, micii ghiocei au apărut la scurt timp după ce Adam și Eva au fost alungați din Rai. Se crede că aceștia ar fi ajuns pe Pământ, dar, pentru că era viscol și ninsoare, au căutat în zadar o cale de întoarcere. Atunci, îngerul trimis să îi însoțească a luat în mână un bulgăre de zăpadă peste care a suflat, transformându-l în ghiocel. După ce florile au început să apară, nămeții s-au topit. O altă legendă din Moldova spune că o bătălie între vrăjitoarea Iarnă şi domniţa Primăvară a dat naştere ghioceilor. Într-un an, vrăjitoarea Iarnă a decis să nu mai renunţe la stăpânirea sa asupra Pământului atunci când ajunge domniţa Primăvară. În timpul luptei, aceasta din urmă s-a înţepat la un deget, şi câteva picături de sânge au căzut pe sol, au topit zăpada şi acolo a răsărit un mic ghiocel, semn că domniţa Primăvară a câştigat bătălia cu vrăjitoarea Iarnă.
Infuzia luptă cu contracţiile musculare
Persoanele care suferă de dureri musculare pot apela cu încredere la „medicii” ghiocei. Se recomandă infuzia, preparată din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se administrează zilnic două căni. Tratamentul se face o dată pe lună și durează o săptămână. Se poate repeta după trei luni. Decoctul de ghiocei adăugat în apa caldă de baie are efect benefic în tratarea reumatismului. Cinci lingurițe cu plantă uscată se pun la fiert timp de 30 de minute în doi litri de apă. Preparatul se adaugă în apa caldă de baie. Bolnavul trebuie să stea în apă timp de 20 de minute. Eficiente sunt și compresele cu decoct de ghiocei, aplicate pe articulațiile dureroase.
Sucul, benefic în afecțiunile dermatologice
Peste o mână cu flori proaspete de ghiocei turnați zeama unei lămâi și lăsați la macerat timp de patru zile. Sucul obținut se păstrează la rece, în sticle închise la culoare. Cu acesta se pun comprese pe locurile afectate de boli ale pielii. Persoanele care au tenul pătat au un prieten de nădejde la început de primăvară: ghiocelul. Puneți într-un vas 30 de ghiocei uscați, apoi turnați sucul a trei lămâi bine coapte. Lăsați la macerat șase zile, apoi strecurați și depozitați în sticle închise la culoare. Zilnic, după ce vă demachiați, tamponați zonele cu probleme - față și gât - cu această soluție, până când petele dispar.
Vindecă infecţiile genitale
Decoctul de ghiocei este şi un remediu pentru femeile care suferă de infecții genitale, respectiv candidoză. Trei lingurițe cu flori și frunze uscate de ghiocei se fierb în 500 ml apă timp de 30 de minute, la foc mic. Cu acest preparat se fac spălături locale. Tratamentul se repetă șapte zile la rând. Împotriva varicelor și a senzației de picioare grele se aleg 16 ghiocei, se toacă și se lasă la macerat în 350 ml țuică timp de zece zile. Cu această soluție se fac frecții sau se pun comprese pe zonele dureroase.
Galantamina, un ingredient activ pe care îl conţin ghioceii, a demonstrat capacitatea de a crește nivelul unei substanțe care îmbunătăţeşte funcţiile creierului