de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Cine a călătorit măcar o dată cu trenul din Polonia până la capătul Siberiei a putut admira nesfârșitele păduri de mesteacăn, observând o butelie de sticlă sau de plasic legată pe tulpinile pomilor, în care se strânge miraculoasa sevă. Chiar dacă în Rusia aceasta este un panaceu transmis din tată în fiu pentru tratamentul celor mai neașteptate boli, în România a fost puțin ignorată. Ce este terapia cu mesteacăn și cât de minunată este pentru sănătatea dumneavoastră aflați de la Nicu Bulilete, licențiat în psihologie și terapii alternative/complementare, lector ANATECOR.
„Se colectează picătură cu picătură”
- În Europa i se spune „laptele”, „lacrimile” sau „sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea este considerată în popor „băutura zeilor”. Ce este de fapt această sevă de mesteacăn? Cum apare ea?
- Ca orice arbore, mesteacănul își extrage din solul bogat apa și sărurile minerale, le filtrează natural și folosește leacul spre sănătatea și dezvoltarea sa. De aceea, noi, prin recoltarea acestei seve, nu trebuie să abuzăm traumatizând copacul, ci trebuie să îl respectăm, pentru a ne fi de ajutor și în următorii ani. În ceea ce privește procedeul de recoltare, acesta se va efectua înainte de pornirea în vegetație a copacului, de regulă în luna martie.
- Când se obține seva de mesteacăn? Este un procedeu complicat?
- Ca și în cazul sevei de arțar, seva de mesteacăn se obține prin introducerea unui tub între scoarță și tulpină, pentru a colecta picătură cu picătură seva ce urcă pe copac pentru a-și alimenta coroana, respectiv trezirea la vegetație. Perioada de colectare durează aproximativ o lună. După ce colectarea s-a încheiat, se bate un cep în orificiul rămas prin retragerea conductei, pentru a opri scurgerile de sevă, a preveni îmbolnăvirea arborelui și a favoriza cicatrizarea.
„Folosită drept panaceu”
- În seva de mesteacăn se spune că se găsesc toate substanțele necesare creșterii arborelui. Despre ce nutrienți și vitamine este vorba?
- Potrivit Universității din Alaska „Fairbanks”, dar și conform cercetărilor efectuate în Rusia, Ucraina și Germania, seva de mesteacăn conține vitamine, proteine, minerale, respectiv vitamina C, calciu, potasiu, fosfor, mangan, magneziu, sodiu, zinc și fier. Este clar pentru toată lumea de ce atunci când a fost întrebat ce boli vindecă seva de mesteacăn, medicul personal al lui Napoleon Bonaparte a răspuns, fără să stea pe gânduri: „Toate!”. De altfel, seva a fost folosită de țăranii ruși drept panaceu.
- Cum se păstrează această minune a naturii?
- Introdusă la frigider, seva de mesteacăn începe să fermenteze după trei-cinci zile, dar poate fi consumată în continuare, deoarece are un gust plăcut. Dacă doriți să o păstrați un timp mai lung, va trebui pasteurizată, apoi depozitată în recipiente sterile, ermetice.
„Distruge toxicitatea produsă de pesticide și de grăsimi”
- Care sunt bolile în care aceasta este recomandată?
- Jurnalul American de Nutriție clinică a arătat că sapoinele existente în mesteacăn reduc colesterolul, ajută la eliminarea obezității prin înlăturarea excesului de sare, fosfați, acizi urici și diverse alte impurități și deșeuri toxice din organism. De asemenea, seva de mesteacăn sprijină sănătatea ficatului, deoarece se elimină toxicitatea produsă de pesticide, de alcool, de grăsimi saturate, de medicamente etc. Alte studii au demonstrat că mesteacănul poate fi considerat o nutriție suplimentară pentru susținerea organelor interne și o piele mai imunizată. Seva are și rolul de a ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor, fiind, totodată, recomandată în întreținerea sănătății orale, prin reducerea acizilor și bacteriilor cauzatoare de boli dentare. Tot seva de mesteacăn este cea care intervine în afecțiuni ale pielii, diferite alergii, inflamații, nefropatie diabetică, infecții renale, calculi renali, gută, reumatism. Mai mult, prezintă activitate antivirală împotriva virusului herpetic de tip 1 și 2 și este un excepțional tonic în asteniile de primăvară. Seva are acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană, ca urmare, se poate utiliza în tratarea şi în prevenirea cistitei. În cazul psoriazisului și al eczemelor alergice se pun pe leziuni comprese cu sevă, care se ţin o oră, apoi locul tratat se lasă să stea neacoperit încă o jumătate de oră. În acest fel, este eliminată inflamaţia sau senzaţia de mâncărime. În paralel, se consumă un litru de sevă pe zi. Împotriva negilor, se aplică sevă de câteva ori pe zi, vreme de trei săptămâni. În acelaşi timp, se arde un beţişor de mesteacăn, şi cenuşa rezultată se pune, de asemenea, pe negi. Seva de mesteacăn este și un prieten al doamnelor care vor să scape de celulită. În acest caz, se masează energic, cu acest lichid, fiecare parte a corpului afectată și se bea un litru de sevă pe zi.
- Poate fi seva de mesteacăn de ajutor pentru cei suferinzi de cancer?
- Seva de mesteacăn are efect antitumoral datorită acidului betulinic pe care îl conține, iar în cazurile de neoplasm se recomandă ca fiind un bun depurativ, detoxifiant și mineralizant. S-au obținut rezultate pozitive în cancerul ovarian, în can- cerul pulmonar și cancerul mamar.
„Eficace în fortificarea, imunizarea și vitaminizarea copiilor”
- Cât de utilă le este copiilor?
- Seva de mesteacăn este eficientă în fortificarea, imunizarea și vitaminizarea copiilor. De asemenea, are efect citostatic asupra celulelor maligne din formațiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii. În cazul acestora, seva de mesteacăn se va administra în cantităţi mici, de cinci-zece linguri pe zi, crescând doza, treptat, până la 0,5 litri pe zi. Seva nu este indicată copiilor care au o sensibilitate alergică pronunțată sau care se confruntă frecvent cu tulburări digestive.
- Există persoane cărora le este contraindicat acest tratament?
- Interacțiuni ale sevei de mesteacăn se pot manifesta în cazul consumului de diuretice, boli cardiovasculare grave. Contraindicații nu există, făcând excepție particularitatea individuală, solul din acea zonă, care poate fi infestat toxic, ori cantitatea mare, combinată cu unele medicamente.
„În timpul curei se respectă un regim alimentar bazat pe vegetale“
- Cum se administrează seva de mesteacăn?
- Pentru adulți, consumul poate fi între 0,5 şi 2 litri pe zi, în funcție de vârstă, de kilograme și de patologie. Tratamentul durează între două şi patru săptămâni. Pentru o eficiență maximă, se recomandă un regim alimentar bazat pe vegetale minimum 70%, insistând pe folosirea salatelor proaspete de păpădie, măcriș și salată verde, dar și pe consumul legumelor și fructelor proaspete, odihnă minimum opt ore de somn pe noapte, două-trei clisme cu mușețel pe săptămână, gimnastică terapeutică, iertare și împăcare! Efectele antiinflamatoare şi tonice ale sevei se simt după primele trei-patru zile de utilizare. Pentru a evita degradarea enzimelor şi oxidarea, seva de mesteacăn se consumă cât se poate de repede.