de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Una dintre cele mai populare legume, remarcabilă prin gustul proaspăt și culoarea vie, salata verde este un excelent furnizor de vitamine și un prieten al stării generale de sănătate.
Crește valorile hemoglobinei din sânge
Nivelul ridicat de celuloză din salata verde este un excelent susținător al peristaltismului intestinal. Astfel, consumul acestei legume ajută la ameliorarea constipației și a altor tulburări gastrointestinale. Dacă adăugaţi peste salata verde suc de lămâie, de mentă şi miere, puteți scăpa de stări de greaţă, vărsături, indigestie, icter, chiar de crizele hemoroidale. De asemenea, salata verde conţine cantităţi importante de fier, iar, ca urmare, consumul acesteia contribuie la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge. Este, totodată, folosită ca tonic pentru persoanele care suferă de anemie, întrucât absorbţia fierului din această legumă este superioară suplimentelor care conţin fier. Efectul benefic al consumului de salată verde este vizibil și pe perioada sarcinii, întrucât leguma conține și acid folic.
Ideală în insomnie
Una dintre proprietățile mai puțin cunoscute ale salatei verzi este aceea că poate induce relaxarea și are capacitatea de a asigura un somn odihnitor. Cercetări de dată recentă au pus în legătură acest efect cu prezența în populara legumă a substanței numite lectucarium, care poate fi folosită pentru tratarea insomniilor. Există și o formulă externă pentru accentuarea acestui beneficiu: un amestec de salată verde şi ulei de trandafiri aplicat pe frunte şi la tâmple stimulează somnul şi ameliorează durerile de cap. Salata verde are și proprietatea de a stimula sinteza de colagen, cu nenumărate beneficii pentru menținerea tinereții pielii, precum și a flexibilității articulațiilor. Tot salata verde este o sursă bogată de vitamina K, aceasta având un rol important în creşterea masei osoase şi în prevenirea osteoporozei. De asemenea, leguma s-a dovedit de ajutor în îmbunătățirea stării pacienților diagnosticați cu Alzheimer, întrucât limitează daunele neuronale la nivelul creierului.
PONT. Sucul de salată verde este util în tratarea unor tipuri de tulburări sexuale.
Reţetă: salată Caesar
Ingrediente: 1 salată verde mare, cu frunzele rupte în bucăți, 1 linguriță cu parmezan ras, 2 ouă fierte, 1/4 legătură de pătrunjel tocat, 400 g piept de pui gătit tăiat fâșii, 4 felii de prosciutto curățate de grăsime, ulei de măsline, 3 felii de pâine. Sos Caesar: 150 g parmezan ras, 2 linguri cu oțet de vin alb, 250 g maioneză, 3 linguri cu muștar Dijon, 2 fileuri anșoa, 1 cățel de usturoi zdrobit, 50 ml ulei de măsline, 1 praf de sare.
Mod de preparare: se coc feliile de pâine tăiate în bucăți și stropite cu ulei de măsline în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Pe aceeași tavă se așază și feliile de prosciutto. Se lasă la cuptor timp de opt minute. Între timp se pregătește sosul Caesar: se pun parmezanul și oțetul la mixat până devin o pastă. Se adaugă maioneza, muștarul, fileurile de anșoa, sarea, usturoiul și uleiul și se amestecă până la omogenizare. Se rupe într-un castron prosciutto în bucăți, se adaugă carnea de pui, ouăle tăiate în opt felii, parmezanul, bucățile de pâine, frunzele de salată şi pătrunjelul. Se toarnă sosul și se servește imediat.