de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Iarbă care crește în toate regiunile tropicale și subtropicale, nagarmota este menționată ca plantă medicinală în cele mai vechi texte ayurvedice.
Astringent şi antibacterian
Nagarmota este încărcată de uleiuri esențiale și flavonoide, notează ijnpnd.com. Planta este un excelent diuretic, carminativ, stomahic, analgezic, hipotensiv și antiinflamator. Tratează cu succes afecțiuni digestive dintre cele mai comune, cum sunt durerile abdominale, ulcerul, tulburările intestinale. Un tratament de trei zile cu câte 25 ml sirop din rizomi de nagarmotă elimină constipația. De asemenea, ca astringent și antibacterian de calibru, nagarmota are efect în combaterea febrei, a tusei și a durerilor de cap asociate răcelilor, prevenind afecțiunile pulmonare.
Îmbunătăţeşte crizele de epilepsie
Preparatele pe bază de nagarmotă sunt cunoscute pentru ameliorarea insomniei și a crizelor de epilepsie. De altfel, în vechea literatură indiană se precizează faptul că planta are un ușor efect hipnotic. De asemenea, cercetările derulate în ultimii ani au pus în evidență faptul că planta, care se găsește sub formă de pulbere în magazinele naturiste, are efect în controlul obezității și înlătură impuritățile din laptele matern. Se administrează sub formă de decoct, cantitatea indicată de specialist se pune în 1/2 cană cu apă clocotită, se acoperă timp de câteva minute, apoi se consumă. Planta are, totodată, și calitatea de a stimula eliminarea toxinelor, susținând astfel sănătatea ficatului.
Nagarmota stă la baza unui ulei cu multiple întrebuințări. Este eficient pentru masaj, folosit numai în combinație cu alte uleiuri, cum este cel de cocos sau de susan. Tratează majoritatea afecțiunilor pielii, relaxează și ameliorează durerile articulare. O altă utilizare a plantei este datorată mirosului său foarte plăcut, nagarmota fiind folosită pe scară largă în industria cosmetică.
PONT. Pudra de nagarmotă reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge.