Main menu

header

672 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Unic prin mirosul îmbietor, leușteanul a fost folosit pentru prima dată pe teritoriul României, se pare, înaintea invaziei romane și a ajuns în timp să fie nu doar o plantă aromatică de excepție, ci și un veritabil medicament. Chiar dacă o perioadă virtuțile sale au fost uitate, studiile au scos la iveală faptul că leușteanul are o incredibilă acțiune terapeutică atât asupra aparatului respirator, cât și a celui reno-urinar, endo- crin și, nu în ultimul rând, imunitar.

Frunzele crude scad pofta de mâncare

Considerat un leac la îndemâna oricui, leușteanul este prietenul de nădejde al celor care vor să scape de kilogramele în plus. E de ajuns doar să țineți dieta care vi se potrivește și să mestecați zece frunze de leuștean pe zi, și rezultatele nu vor întârzia să apară. La fel de bună este însă plata și pentru lipsa poftei de mâncare, caz în care se mestecă îndelung două frunze proaspete, cu un sfert de oră înainte de masă. Uleiurile volatile și substanțele amare conținute stimulează digestia. În cazul circulației periferice deficitare, se recomandă 25 g frunze proaspete pe zi, care au efect vasodilatator, ajutând la îmbunătățirea irigării cu sânge atât a labelor picioarelor, cât și a mâinilor și urechilor. Pentru a alunga durerea, starea de vomă și a normaliza activitatea colecistului, se mestecă patru-cinci frunze proaspete de leuștean.

Extraordinar în cistită

Cu totul excepțional pentru problemele renale, leușteanul se administrează cu succes în litiaza renală. Se recomandă sucul proaspăt de leuștean, care ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi, indiferent dacă sunt urați sau oxalați, și la prevenirea formării altora. Sucul de leuștean se obține astfel: se mixează o mână cu frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri cu apă, apoi se lasă o jumătate de oră la macerat și se filtrează. Preparatul obținut se consumă imediat sau se păstrează la frigider, dar maximum patru ore. Pentru că este foarte puternic, sucul de leuștean se consumă în amestec cu puțin suc de rădăcină de morcov. Se recomandă trei-patru lingurițe cu preparat, de patru ori pe zi. Pentru vindecarea cistitei, se folosește infuzie combinată de leuștean, consumată la două ore după masă. Modul de preparare este următorul: două lingurițe cu frunze uscate și un vârf de linguriță cu semințe se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineața. Se scoate planta și se opărește cu o altă jumătate de cană cu apă fierbinte timp de 20 de minute, apoi se filtrează. Ulterior, se combină cele două extracte.

Tratează retenția de urină

Persoanele care suferă de retenție de urină postoperator trebuie să consume minimum 20 g leuștean proaspăt pe zi, dar și o lingură cu suc de leuștean, din oră în oră. De mare ajutor este leușteanul și în sindromul colonului iritabil. În acest caz se administrează o cană cu infuzie combinată de frunze de plantă, de două ori pe zi, și cât mai mult leuștean proaspăt. Pentru un efect maxim, în timpul tratamentului se recomandă consumul de uleiuri bogate în acizi grași Omega 3. Dacă aveți colici intestinale sau spasme digestive, consumați o cană cu ceai fierbinte de leuștean, obținut prin opărirea a două lingurițe cu frunze uscate cu 250 ml apă. Infuzia combinată de leuștean are efecte calmante și în situaţia tusei productive și a bronșitei, ajutând la eliminarea secrețiilor bronșice, dar și pentru scăderea temperaturii corpului în caz de febră. În ambele cazuri se consumă două-trei căni pe zi. Pentru reglarea tensiunii arteriale măcinați două linguri cu semințe de leuștean în râșnița de cafea și consumați în două-trei reprize, de-a lungul unei zile, dizolvat într-un pahar cu apă.

Vinul înlătură anorexia

Tot leușteanul este cel care favorizează declanșarea menstruației, stimulând activitatea ovarelor și îmbunătățind circulația la nivelul aparatului genital feminin. Se recomandă vin de leuștean obținut astfel: se toacă mărunt 100 g frunze proaspete, apoi se pun la macerat în 750 ml vin alb, într-un recipient închis perfect. După două săptămâni, se filtrează și se păstrează la rece. Împotriva menstruației dureroase și a stărilor de disconfort, consumați în timpul menstrelor infuzie fierbinte de leuștean (două lingurițe cu plantă la o cană cu apă). Cura durează 21 de zile. Dacă suferiți de pete pe piele, masați zona cu probleme cu frunze proaspete de leuștean, pe care le-ați zdrobit în prealabil. Lăsați să acționeze cinci-zece minute. Repetați procedeul timp de o săptămână, de două ori pe zi. În cazul în care pielea este pătată ca urmare a unor tulburări interne, faceți o cură de dezintoxicare de două săptămâni, perioadă în care consumați în fiecare zi 12 lingurițe cu leuștean. Împotriva mâncărimilor, mărunțiți bine frunze proaspete de leuștean, apoi înveliți-le într-un tifon și aplicați pe locul afectat. Păstrați o oră. Dacă durerile de gât nu vă dau pace, faceți gargară cu infuzie din frunze uscate de leuștean, patru linguri la o jumătate de cană cu apă.

SFAT. Leușteanul este contraindicat femeilor însărcinate și mamelor care alăptează și trebuie consumat cu prudență de cei care au disfuncții renale, dureri și inflamații ale rinichilor.

Favorizează însănătoşirea gingiilor

Câteva frunze proaspete de leuștean mestecate timp de cinci-șapte minute de patru ori pe zi contribuie la dezinfectarea și vindecarea gingiilor. Dacă vă transpiră picioarele, folosiți un procedeu foarte vechi, dar cu eficiență maximă și în zilele noastre: puneți în încălțăminte câteva frunze de leuștean. În același timp, faceți băi la picioare cu infuzie combinată de leuștean, timp de zece minute. Leușteanul este excepțional și în arsurile de gradul I și II. În acest caz, striviți o mână cu frunze proaspete de leuștean, apoi aplicați pe locul cu probleme. Păstrați o oră. Procedeul va grăbi vindecarea țesuturilor afectate și va preveni apariția unei infecții. Împotriva laringitelor și faringitelor, consumați frunze proaspete de leuștean și faceți gargară cu infuzie combinată din frunze și semințe de plantă, de patru ori pe zi. Un vechi leac călugăresc folosit pentru a trata reumatismul constă în frecțiile cu oțet în care a fost macerat leuștean. Nu în ultimul rând, leușteanul luptă cu alcoolismul. În 250 ml țuică se macerează o rădăcină de leuștean și două frunze de dafin. Se lasă șapte zile. Din acest preparat bolnavul va consuma de câteva ori, până se va instaura o aversiune față de alcool.