de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Troscotul, plantă care poate fi întâlnită aproape peste tot și care pare cât se poate de banală, este un leac de excepție, folosit de peste 2.000 de ani în Europa și în Asia pentru efectele sale puternice, de la cele diuretice la cele benefice afecțiunilor respiratorii.
În război cu retenția urinară
Comoară de substanțe active care îl fac un aliat redutabil al sănătății, troscotul conţine, printre altele, acid silicic total, taninuri, flavonoide, vitamina C, grăsimi, zaharuri, mucilagii. Ca urmare, aria sa de acțiune terapeutică este foarte extinsă, planta fiind de ajutor atât în afecțiuni interne, cât și la nivel extern. În cazuri de boli digestive cum sunt diareea, dizenteria, ulcerul gastric şi duodenal, enteritele, hemoragiile intestinale, cancerul tubului digestiv sau lipsa poftei de mâncare, troscotul este de un real folos preparat ca infuzie din una-două lingurițe cu plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă până la trei căni pe zi. Este de ajutor și în afecţiuni ale rinichilor, precum infecţiile urinare, litiaza renală, retenţia urinară, colicile renale.
Excelent antitusiv
Pe palierul afecțiunilor respiratorii, troscotul este recomandat în afecţiuni inflamatoare ale tractului respirator, răceli, chiar hemoptizie, precum și ca adjuvant în tuberculoză. Este un excelent antitusiv și mineralizant, susținând convalescența. Se poate administra un decoct din una-două linguri cu plantă mărunțită care se pun la 250 ml apă și se fierb timp de cinci minute, apoi se strecoară și se consumă trei căni pe zi, la recomandarea specialistului. De asemenea, planta dă excelente rezultate în afecţiuni ale aparatului cardiovascular, ca insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială. Prin conținutul de siliciu, planta ajută la formarea şi refacerea ţesutului cartilagiilor şi al ligamentelor, ceea ce recomandă preparatele pe bază de troscot în reumatism, artrite și gută, precum și la prevenirea osteoporozei.
Tratează gingiile sângerânde
Troscotul are și o extinsă acțiune externă, fiind de ajutor în durerile de toate felurile, de la migrene la articulații și răni care sângerează. Se poate folosi o tinctură, preparată astfel: 50 g troscot mărunțit se pun cu 250 ml alcool de 70 de grade. Se ține în sticlă închisă perfect, la temperatura camerei, pentru 15 zile, agitând des, pentru a se putea extrage principiile active din plantă. Apoi se strecoară și se toarnă în recipiente de capacitate mai mică, tot de culoare închisă, la rece. Se pun pe o bucată de vată câteva picături și se aplică pe locul dureros. Efectul de cicatrizare sau, după caz, de calmare, survine rapid, tratamentul cu această tinctură putând fi de ajutor și în caz de varice. De asemenea, sucul din troscot proaspăt, obținut din frunzele tinere zdrobite şi stoarse prin tifon, se foloseşte, îndoit cu apă, pentru a clăti gura o dată pe zi după masă în cazul gingiilor sângerânde. Timp de 30-40 de minute după clătire nu se mănâncă şi nu se bea nimic.
Troscotul crește elasticitatea vaselor sangvine, prevenind astfel afecțiuni ca ateroscleroza sau accidentele vasculare cerebrale