de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Binecunoscut din bătrâni, care îi știau proprietățile de la moșii și strămoșii lor, pelinul a fost folosit secole la rând ca tonic cu proprietăți antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice și vermifuge.
Inegalabil în afecțiuni gastrice
Mulți au auzit la bunici despre terapia cu ceai de pelin, inegalabil în afecțiuni frecvente ale stomacului cum sunt balonarea, flatulența, indigestia, lipsa poftei de mâncare, forme ușoare de gastrită. Remediul considerat fără greș, eficient chiar și la persoanele foarte în vârstă sau care suferă de afecțiuni cronice, este tinctura de pelin. Se administrează înainte de masă cu cinci-zece minute câte 15 picături de tinctură, diluate cu 100 ml apă. Se fac cure de trei săptămâni, cu zece zile de pauză, după care se poate relua tratamentul. Împotriva acidității gastrice, întâlnită la tot pasul în societatea modernă care se hrănește de multe ori precar, se poate folosi ceaiul de pelin, în combinație cu alte plante, preparat astfel: se ia câte o linguriță cu pelin, rădăcină de angelică, frunze de roiniță și mentă. Se amestecă bine și, de trei ori pe zi, se opărește o lingură cu amestec la o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute, se strecoară și se bea neîndulcit, înghițitură cu înghițitură, după mesele principale. De asemenea, o cană cu ceai de pelin sau una-două linguri cu tinctură de pelin administrate zilnic timp de două săptămâni reprezintă o soluție pentru a scăpa definitiv de paraziți sau de viermi intestinali.
Util în tuberculoză
Ceaiul de pelin poate ajuta la scăderea febrei, poate reduce inflamațiile căilor respiratorii și poate îmbunătăți starea pacienților cu răceală și gripă. De asemenea, pelinul este redutabil și în cazul unor afecțiuni foarte grave, cum este tuberculoza. Un tratament eficient este cel pe bază de rădăcină de plantă. Se spală bine câteva rădăcini de pelin și se toacă mărunt. O lingură cu rădăcini se fierbe în 500 ml vin alb, pe foc mic, timp de zece minute. Se acoperă apoi pentru două ore și se strecoară. Se administrează câte o lingură cu acest lichid de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, îndulcit cu o linguriță cu miere dacă nu există contraindicații. De altfel, efectele benefice ale pelinului reies și din obiceiul de a se realiza cure de dezintoxicare naturală, care au la bază această plantă extraordinară. Cura cu pelin durează șapte zile și se face de două ori pe an, primăvara și toamna. Aveți nevoie de pelin uscat (în jur de 100 g), care se administrează sub formă de pulbere. Înainte de folosire, pelinul se râșnește ca să se obțină o pulbere fină. Când este uscat bine, se freacă între palme și se cerne prin sită. În primele trei zile se înghite câte o linguriță cu pulbere, cu 100-150 ml apă, la fiecare 2,5 ore, inclusiv pe timp de noapte. Înainte de înghițire, pelinul se ține în gură câteva secunde. Următoarele patru zile se administrează aceeași cantitate de șase ori pe zi.
Bun în traumele pielii
Pelinul este un puternic antiinfecțios și antiinflamator, reduce secrețiile anormale, calmează senzația de mâncărime sau de usturime. Toate aceste calități fac din plantă un real ajutor pentru o multitudine de afecțiuni externe. De pildă, folosit sub formă de comprese, ceaiul de pelin este eficient în tratarea rănilor, a înțepăturilor de insecte sau a altor probleme cutanate. Împotriva traumelor pielii, pelinul proaspăt se pisează sau se toacă mărunt, se îmbibă un prosop cu sucul stors și se aplică pe rană, lovitură sau vânătaie, acoperindu-se cu celofan ca să nu se usuce. Pansamentul se schimbă de cinci-șase ori pe zi. Când frunzele sunt suculente, se strivesc și se aplică fără stoarcerea sucului. Dacă suferiți de ulcerații ale pielii se poate face pulbere din pelin cu râșnița de cafea și se aplică direct pe rana ulcerată sau se face o infuzie din două linguri cu plantă la 500 ml apă, care se fierbe până clocotește. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Cu acest lichid se umezește argilă, iar pasta rezultată, de consistența smântânei, se întinde pe o fașă și se pansează locul afectat. Este unul dintre tratamentele folosite cu mare succes inclusiv împotriva ulcerului varicos.
Luptă cu icterul şi hepatita
Pelinul este una dintre plantele cel mai eficiente în tratarea și în prevenirea multor probleme de ordin nervos, cum sunt tulburările de memorie. Una dintre cele mai renumite cure implică administrarea, timp de trei săptămâni, a unei combinații de tinctură de pelin și de chimen, în părți egale, la recomandarea specialistului. Tratamentul se face maximum trei săptămâni și, după 14 zile de pauză, se poate repeta. Alte formule sunt amestecul din 3 g rădăcină de pelin și o ceșcuţă cu apă încălzită la 37 de grade Celsius. Se bea o repriză dimineața și alta după masă. Din spectrul acțiunii pelinului fac parte și afecțiunile hepatice, inclusiv icterul și hepatita. Aceste urmări benefice se datorează faptului că pelinul este o plantă depurativă, care stimulează eliminarea toxinelor din organism.