de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Viața celui care suferă de diabet nu e deloc ușoară, dar, cu puțină atenție, o dietă sănătoasă și folosirea leacurilor lăsate moștenire de la natură, acești bolnavi pot duce o viață normală.
Simptome și factori favorizanți
Diabetul de tip I are ca simptome eliminarea excesivă de urină, sete intensă, oboseală, foame accentuată, tulburări de vedere și scăderea în greutate. Un semn al apariției diabetului de tip I îl constituie și sensibilitatea crescută la infecții și vindecarea mai greu a rănilor. În ceea ce privește apariția diabetului de tip II, cauzele exacte nu sunt nici acum cunoscute pe deplin, dar există anumiți factori favorizanți, precum antecedente în familie, diabetul gestațional apărut în sarcină, excesul de greutate sau obezitatea, sindromul metabolic, alimentația bogată în acizi grași saturați, sedentarismul, hipertensiunea. Cele mai cunoscute manifestări sunt setea accentuată, o stare generală de slăbiciune, furnicături la nivelul mâinilor și al picioarelor, disfuncții sexuale în cazul bărbaților, tulburări de vedere.
Seminţele de schinduf scad colesterolul rău
Descoperită de mii de ani, aloe vera și-a demonstrat eficacitatea în numeroase probleme ale sănătății, fiind un remediu cu totul excepțional în tratarea diabetului de tip II. Se recomandă suc extras din pulpă (trei linguri pe zi, 50 ml zilnic). Atenție! Nu depășiți această cantitate! La rândul lor, semințele de schinduf contribuie la menținerea în limite normale a glicemiei, scăzând, totodată, și colesterolul rău, o problemă cu care se confruntă majoritatea diabeticilor. Puneți de seara până dimineața la macerat două-trei lingurițe cu pulbere de semințe de schinduf la o cană cu apă. Dimineața filtrați, apoi consumați pe parcursul zilei. Faceți cure lungi cu acest preparat. Excelente proprietăți antiglicemiante are și ceapa. Se consumă două linguri cu suc de ceapă diluat într-un pahar cu apă, la o oră după masă.
Consumați decoct din brusture!
Tot acțiune hipoglicemiantă are și afinul. Se administrează ceai din frunze și fructe de afin, preparat dintr-o mână cu frunze și fructe de afin uscate la o cană cu apă. Se consumă trei căni pe zi. Preparatul ajută la scăderea glicemiei, ameliorează retinopatia și tulburările de vedere. Un alt remediu foarte bun în diabet este brusturele. Se recomandă decoctul preparat din două linguri cu rădăcină de brusture, mărunțită, la 500 ml apă clocotită. Se fierbe cinci minute, apoi se lasă la răcit un sfert de oră. Se beau trei căni pe zi. Cura durează trei luni. În ceea ce privește castravetele amar, chiar dacă are un gust greu de suportat, este unul dintre cele mai bune remedii care există împotriva diabetului. Acesta este și motivul pentru care este numit „insulină vegetală”. Castravetele se taie în două și se curăță de semințe, se taie bucățele și se freacă bine cu sare, pentru a i se atenua gustul amar. Se stoarce de suc, apoi se adaugă în blender împreună cu o bucățică de ghimbir și cu un măr verde tăiat mărunt. Se pune în piureul obținut puțină apă, apoi zeama unei lămâi. Preparatul se bea în fiecare dimineață pe stomacul gol.
Frunzele de dud țin în echilibru zahărul din sânge
Specialiștii spun că tinctura de dud este cu totul excepțională pentru cei care suferă de diabet de tip II. Și asta pentru că planta conține acid galic, care nu permite zahărului să intre în circulația sângelui. Se umple o sticlă pe trei sferturi cu frunze de dud, se adaugă alcool alimentar și se lasă la macerat trei săptămâni. Se filtrează și se păstrează la rece. Se administrează zilnic 20 de picături de tinctură de dud dizolvate într-un pahar cu apă. De mare ajutor bolnavilor de diabet este și cicoarea, care reduce glicemia, stimulează secreția de insulină și scade colesterolul. Se administrează sub formă de infuzie, obținută din două linguri cu rădăcină uscată la un litru de apă clocotită. Se consumă zilnic o cană cu acest preparat după masă. În ceea ce privește turmericul, acesta scade nivelul glicemiei la persoanele cu diabet de tip II. Acesta poate fi consumat și sub formă de condiment în mâncare.
Scorușul de munte reduce tensiunea oculară
Bogat în taninuri, zaharuri, vitamina C și uleiuri eterice, scorușul de munte are rolul de a ține sub control glicemia, fiind recomandat cu succes și în reducerea tensiunii oculare. În acest caz, se pun într-o sticlă fructe de scoruș, după ce au fost ținute trei zile în congelator. Când s-a umplut jumătate din recipient se toarnă rachiu și se astupă. Se lasă la macerat șase săptămâni, într-un loc călduros, agitând o dată la câteva zile. Se consumă o jumătate de linguriță cu preparat. Atenție! Tratamentul cu scoruș de munte nu se administrează de femeile însărcinate și de cele care alăptează. Licoarea poate da reacții adverse, respectiv, dureri de stomac, vărsături, diaree și, uneori, afecțiuni renale.
Sfat. Broccoli protejează capilarele de complicații cardiovasculare specifice diabetului, iar grepfrutul ajută la creșterea sensibilității corpului la insulină.
Un „nu“ hotărât băuturilor alcoolice!
Bolnavii de diabet trebuie să evite cât mai mult consumul de fructe din compot, conserve, cerealele instant, ceaiurile de tip „ice tea” și să spună un „nu” hotărât băuturilor alcoolice. Întrucât au un indice glicemic scăzut, merele sunt foarte potrivite pentru cei care suferă de diabet, alături de portocale, are ajută, totodată, și la menținerea unei tensiuni arteriale normale. În cazul strugurilor, care au un conținut glicemic mediu, se recomandă consumul unui singur ciorchine pe zi. Fasolea împiedică, de asemenea, absorbția zaharurilor, datorită conținutului ridicat de fibre, iar țelina, amestecată cu suc de morcov și pătrunjel, se transformă într-un adjuvant împotriva diabetului, menținând glicemia sub control.