de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Are țepi și este cel puțin exotic, dar beneficiile fructului de cactus pentru sănătate sunt numeroase și remarcabile.
Aliat împotriva bolilor cardiovasculare
Foarte popular în America Centrală, dar şi în unele zone din Asia, fructul de cactus a ajuns accesibil și consumatorilor europeni, inclusiv din țara noastră. Se remarcă în primul rând prin conținutul de antioxidanți, în special licopen, cunoscut în prevenția bolilor cardiovasculare, precum și prin prezența fitoalbuminei, care contribuie la prevenirea formării celulelor canceroase. Notabilă este și concentrația enzimelor și a mineralelor (zinc, seleniu, fier, calciu, magneziu). Dintre vitamine se pot menționa A, vitamine din complexul B, vitamina C, betacaroten, vitamina E. Grație compoziției de excepție amintite, consumul acestor fructe previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a complicaţiilor acestora, printre care ateroscleroza, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială.
Protejează pancreasul
În unele țări din Asia, prin tradiție, fructele de cactus sunt consumate în locul orezului, întrucât au un indice glicemic scăzut și, în paralel, o cantitate însemnată de fibre, ceea ce face din acestea aliați de nădejde în prevenirea diabetului. Fructele de cactus protejează pancreasul şi previn apariţia acestei boli grație glucidelor cu absorbţie lentă. De asemenea, sunt de folos și pentru scăderea în greutate, pentru că au foarte puține calorii. Fructele de cactus mai au o proprietate remarcabilă: pectinele şi mucilagiile pe care le conțin curăță intestinele, iar substanţele emoliente şi acizii graşi calmează mucoasele digestive. Fructele de cactus previn, de asemenea, constipaţia şi balonarea, ameliorând tranzitul intestinal. Nu în ultimul rând, antioxidanții care există din belșug, precum și fibrele previn dezvoltarea celulelor tumorale, în general, a cancerului de colon sau colorectal, în mod special.
Consumat în mod regulat, fructul de cactus vă poate păzi de afecţiunile sezonului rece