de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Plantă medicinală cunoscută în tradiția românească, roiba este renumită pentru proprietățile sale terapeutice, în special pe direcția echilibrării funcțiilor rinichiului.
Binefăcătoare în litiază renală
Roiba are mai multe denumiri populare, fiind utilizată din timpuri străvechi. Rizomii acestei plante conţin glucide, proteine, pectine, rubiadine. Potrivit literaturii de specialitate, planta are acţiune antilitiazică şi diuretică, inhibând cristalizarea oxalatului de calciu la nivel renal. Din acest motiv este recomandată în litiază renală, sub formă de extract fluid, care se găsește la magazinele de profil, de trei ori pe zi, câte 20 de picături. Preparatele pe bază de roibă acţionează nu numai asupra calculilor renali, ci şi în sensul reechilibrării şi bunei funcţionări a întregului rinichi.
Intensifică activitatea bilei
Totodată, roiba intensifică activitatea bilei, combătând suferințele provocate de calculii biliari. Planta este folosită și în bolile articulaţiilor sau în gută, așadar, în cazuri de afecțiuni inflamatorii. Se utilizează sub formă de pulbere, obținută din rădăcină uscată, cu ajutorul râșniței de cafea, din care se poate lua câte un gram de trei ori pe zi. Planta este redutabilă și pe linia unor afecțiuni de natură digestivă, cum sunt anemia, lipsa apetitului sau rahitismul, întrucât are o pronunțată acțiune tonică. De asemenea, roiba este un inamic al constipației. Poate fi utilizat un decoct preparat din 3 g praf de rădăcină care se pune la 250 ml apă și se fierbe timp de cinci minute. Se strecoară și se pot consuma trei căni pe zi.
Atenuează diverse tipuri de spasme
Roiba este de ajutor, de asemenea, în cistite, repornește ciclul menstrual întârziat și calmează diverse tipuri de spasme. Se poate utiliza sub formă de tinctură preparată în casă astfel: 50 g rădăcină mărunțită, preferabil măcinată cu râșnița de cafea, se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se agită zilnic, se ține la temperatura camerei pentru 15 zile, după care se strecoară. Se pot lua de trei ori pe zi, între 10 și 20 de picături (o linguriță), diluate în puțină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Administrarea plantei se face numai la recomandarea și sub supravegherea specialistului