de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Plantă medicinală uimitoare prin spectrul foarte larg de acțiune, năsturelul stă la loc de cinste în medicina naturistă.
Purifică sângele
Compoziția chimică a năsturelului este remarcabilă: protide, hidrați de carbon, ulei de benzil, niacină, săruri minerale de fier, magneziu, fosfor, iod, calciu, cupru, zinc, sulf, fier, iod, acizi grași nesaturați de proveniență vegetală, betacaroten, vitaminele A, B1, B2, C, E și K. În aceste condiții, planta este un remediu notabil pentru afecțiunile cardiovasculare, contribuind la curățirea arterelor de depuneri, luptând, totodată, și pentru refacerea elasticității vaselor de sânge. În plus, datorită clorofilei, ajută la purificarea sângelui. Vitamina E în cantitate mare îi conferă un efect vasodilatator și anticoagulant.
Combate obezitatea
Planta poate fi folosită în cazuri de infecții stomacale și intestinale, intoxicații alimentare, obezitate, tranzit intestinal dereglat sau paraziți intestinali. Pentru a combate aceste afecțiuni din sfera digestivă se poate apela la sucul de năsturel, care se obține cu ajutorul storcătorului de fructe. Planta se mixează și se mai adaugă puțină apă. Din 150 g frunze rezultă 100 ml suc. Se iau una-două lingurițe cu suc o dată, cu 15 minute înaintea meselor principale, de două-trei ori pe zi. Se administrează până la 200 ml zilnic, dacă sucul se poate procura proaspăt. Efectele sunt, printre altele, stimularea digestiei, precum și beneficii pentru afecțiuni renale, boli de ficat, dischinezie biliară.
Efecte remarcabile în reglarea endocrină
Unul dintre efectele remarcabile ale năsturelului este reglarea endocrină, întrucât planta conține iod, care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide. Se poate folosi un decoct din 30 g plantă care se pune la un litru de apă și se fierbe zece minute. Se poate consuma inclusiv planta, fără să mai fie strecurată. De asemenea, năsturelul este un renumit antidot al nicotinei. Pentru cei care nu se pot lăsa de fumat, cancerul se poate preveni prin consumarea zilnică a 50 g năsturel la fiecare masă. Testele au arătat că în acest mod se produce suficient fenetil isotiocinat încât să neutralizeze nicotina ce provoacă apariția cancerului pulmonar. Potrivit literaturii de specialitate, această substanță cu proprietăți terapeutice, denumită și gluconasturină, este eliberată din năsturel doar atunci când este tăiat sau măcinat.
Ideal în ulcerele cronice ale pielii
Năsturelul este o plantă medicinală uimitoare, care ajută foarte mult la prevenirea cancerului, prin conținutul important de antioxidanți puternici. Pentru tratarea tumorilor, planta se consumă ca atare, sub formă de salată, sau ca suc, între 50 ml și 150 ml pe zi. Se diluează cu apă rece în proporție de 1:1 și, dacă nu există contraindicații, se poate adăuga miere. Extern, de la năsturel se pot folosi atât sucul, cât și planta proaspătă, cu care se vor face cataplasme sau pansamente în cazuri de eczeme, erupții tegumentare, gingivite, stomatite herpetice, ulcere cronice ale pielii.
Nu se poate utiliza decât planta proaspătă, deoarece prin uscare își pierde principiile active