de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cu o uimitoare gamă de vitamine în compoziție, banalul știr este deopotrivă un aliment recomandat a fi consumat cât mai frecvent și o plantă cu extinse proprietăți terapeutice.
Elimină toxinele ajunse în organism
Știrul cuprinde numeroase specii, unele fiind consumate din urmă cu circa 7.000 de ani. Este o plantă bogată în vitamine (în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E), riboflavină, acid folic, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru). Frunzele conțin cu 25% mai multe proteine și mult mai mult lisină decât orice produs obținut din porumb sau din alte cereale și mai multă metionină decât soia, după cum menționează literatura de specialitate. De asemenea, conține cantități importante de betacaroten, fiind bogat, de asemenea, și în acizi grași. Tratamentul cu știr este foarte util pentru eliminarea toxinelor ajunse în organism. O infuzie cu efecte benefice este cea preparată din 15 g rădăcină sau tulpină de ştir zdrobită peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Vasul cu infuzia se aşază într-un alt vas cu apă şi se fierbe timp de 30 de minute pe aburi. Se lasă la răcit şi se strecoară. Se consumă câte o treime de ceşcuţă de trei ori pe zi, înainte de mese.
Contribuie la buna funcționare a creierului
Prin conținutul unei substanțe numite squalen, consumul de știr inhibă dezvoltarea vascularizării tumorilor, știrul având, așadar, un rol important în reducerea extinderii metastazelor și în stagnarea dezvoltării tumorilor maligne la sâni, plămâni, prostată și creier. Squalenul este unul dintre cei mai buni stimulatori imunitari, având proprietăți cicatrizante, ameliorând și tratând afecțiuni dermatologice. Poate ține sub control alergiile, diabetul, inflamațiile și contribuie la îmbunătățirea memoriei și a funcționării creierului.
Modulează fluiditatea membranei celulare
Uleiul de știr este de circa zece ori mai bogat în squalen decât uleiul din ficat de rechin, având astfel capacitatea de a modula fluiditatea membranei celulare, stabilizând-o și astfel fiind util pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Pentru a obține acasă uleiul din semințe de știr se pregătesc vase din sticlă sau din porțelan și nu se folosesc ustensile din metal. Se amestecă foarte bine seminţe de ştir cu ulei de măsline, în proporţie de 1:1. Se toarnă în sticle care se închid perfect şi se lasă într-un loc întunecat şi răcoros timp de o lună şi jumătate, agitând periodic. Uleiul obţinut se filtrează şi se conservă până la maximum 12 luni la frigider. Se administrează câte o jumătate de linguriţă cu ulei cu 15-20 de minute înainte de micul dejun şi de cină.
Știrul se poate folosi și în apa de baie, cu efecte benefice în tulburări nervoase sau pentru a combate diverse afecțiuni ale pielii. La 400 g pulbere de ştir se toarnă doi litri de apă clocotită. Se fierbe într-o cratiţă timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit şi se strecoară.Se adaugă în apa din cada de baie, tratamentul fiind recomandat de două ori pe săptămână