de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Acolo unde toate încercările se dovedesc a fi fără folos, chimenul negru își arată excepționalele virtuți. Inclus obligatoriu în hrana ostașilor din legiunile romane, chimenul negru a fost folosit și pentru vindecarea bolilor infecțioase, digestive, dar și în stările de epuizare la sportivi, sămânța binecuvântată fiind și leacul cel mai bun pentru sinuzită sau pentru dureri de cap.
Proprietăți anticonvulsive
Primele înscrieri care atestă cultivarea și utilizarea semințelor de chimen negru datează încă din timpul Vechiului Testament - Cartea lui Isaia, unde chimenul negru avea denumirea de „semințe negre”. Și pentru profetul islamic Mahomed semințele negre erau un remediu pentru orice, în afară de moarte. În culturile arabe, chimenul era supranumit „sămânța binecuvântării”. Doar 2 g chimen negru pe zi au ca rezultat reducerea glicemiei, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor beta. Tot chimenul negru este planta cu excepționale proprietăți anticonvulsive, extractul apos reducând semnificativ acțiunea epileptică. În cazul hipertensiunii, se recomandă 100-200 mg extract de chimen negru de două ori pe zi, timp de două luni, preparatul micșorând presiunea sangvină.
Uleiul activează formarea de interferoni
Cercetările au demonstrat și faptul că uleiul de chimen negru are proprietăți antitumorale, întrucât stimulează formarea de interferoni. În cazul semințelor, acestea sunt excepționale în tratarea cancerului la sân. Chimenul negru este folosit cu succes și împotriva paraziților intestinali. Se administrează trei linguri cu semințe de chimen negru împreună cu un litru de zeamă de varză murată, amestecul fiind consumat la micul dejun, prânz și cină. Chimenul negru scade glicemia, fiind util pentru tratarea diabetului și, de asemenea, este un excelent afrodiziac, având proprietatea de a mări potența sexuală și de a crește libidoul. Preparatele pe bază de chimen negru sunt contraindicate femeilor însărcinate și copiilor.