de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Mult timp folosită ca plantă decorativă, floarea-soarelui a ajuns să ocupe un loc foarte important nu doar în alimentație, ci și în medicina naturistă.
Uleiul, valoros în atoniile vezicii biliare
Potrivit literaturii de specialitate, floarea-soarelui furnizează unul dintre cele mai eficiente uleiuri în tratarea unor afecțiuni răspândite. În tratamentele naturiste se folosește foarte mult uleiul de floarea-soarelui presat la rece, care este util într-o serie de afecțiuni, singur sau în diferite combinații. Un efect redutabil este acela de suport pentru eliminarea metalelor grele, uleiul fiind de folos în intoxicațiile cu acestea. Pentru rezultate foarte bune pe această direcție se poate face o cură de câteva zile cu ulei de floarea-soarelui, câte o linguriță, administrat dimineața, la trezire. Este recomandat ca persoana să stea apoi culcată pe partea dreaptă timp de zece minute. De asemenea, uleiul de floarea-soarelui este recomandat în ateroscleroză, atonii ale vezicii biliare, colesterol mărit și afecțiuni respiratorii, cum sunt bronșitele. Tratamentul constă în două linguri cu ulei luate seara, înainte de culcare, timp de o săptămână. Nu în ultimul rând, acest ulei de excepție este de mare ajutor în afecțiuni externe, vindecând eczemele, iritațiile cutanate și efectele expunerii prelungite la soare. Se aplică în strat subțire, de două ori pe zi.
Semințele induc relaxarea
Disponibile pe tot parcursul anului, semințele de floarea-soarelui sunt consumate pe scară largă, și nu întâmplător. Pe lângă faptul că reprezintă o gustare delicioasă, aduc nenumărate beneficii organismului. Astfel, prin conținutul de seleniu, semințele de floarea-soarelui controlează deteriorarea celulară, jucând astfel un rol în prevenirea cancerului. Grație aportului de minerale cum sunt calciul și cuprul, aceste semințe susțin sănătatea oaselor. Iar prezența magneziului în semințele de floarea-soarelui se traduce prin uşurarea stresului, combaterea migrenelor și inducerea relaxării nervoase. Mai precis, în 35 g seminţe se găsesc 34% din doza zilnică recomandată de vitamina B1, cunoscută şi ca „vitamina bunei dispoziţii”. În același timp, încărcate de antioxidanți, semințele combat afecţiuni care implică inflamațiile, cum sunt ulcerele gastrice şi astmul, alinând, totodată, durerile de articulaţii. Nu în ultimul rând, un sfert de cană cu seminţe de floarea-soarelui pe zi ţine departe problemele inimii, prin capacitatea de a preveni îngroșarea arterelor.
De ajutor în procesul de însănătoşire
Mineralele pe care le conțin semințele de floarea-soarelui (cupru, fosfor, mangan) mențin la nivel optim aportul nutrițional de fiecare zi, iar antioxidanții anulează efectele nocive ale radicalilor liberi, notează organicfacts.net. Cu ajutorul vitaminei E, sângele se coagulează mai rapid atunci când intervine o rănire, ceea ce face din consumul de semințe de floarea-soarelui un aliat în procesul de vindecare. De asemenea, semințele atât de populare au demonstrat capacitatea de a combate cu succes proliferarea celulelor tumorale.
Scoate toxinele din intestine
Consumul de semințe de floarea-soarelui este un obicei foarte sănătos pentru menținerea unei bune digestii. Prin conținutul de fibre, aceste delicioase semințe combat constipația, hemoroizii și ajută la eliminarea toxinelor din intestine, ceea ce previne cancerul de colon, unul dintre marii ucigași ai contemporaneității. Pentru evitarea acestor probleme sau ameliorarea unora deja existente se recomandă consumul a 30 g fibre zilnic, care pot fi procurate din minunatele semințe de floarea-soarelui. Totodată, acestea sunt consumate frecvent de atleți, întrucât furnizează cantități apreciabile de carbohidrați și de proteine. În aceste condiții, pot da un impuls producerii de energie de către organism și, în același timp, mențin musculatura în cea mai bună formă, întrucât conțin fier, care contribuie la distribuirea optimă a oxigenului spre organe și țesuturi.
De mare folos femeilor însărcinate
Semințele de floarea-soarelui sunt pline de magneziu, iar acest mineral susține optimismul la nivel mintal, având un efect calmant asupra creierului. Ca urmare, consumul de semințe îmbunătățește starea de spirit, combătând depresia, este produsă mai multă serotonină și în paralel scade nivelul tensiunii nervoase. Pe lângă relaxarea pe care o induc, semințele de floarea-soarelui joacă un rol important în prezervarea memoriei chiar la vârste înaintate, precum și la acuitatea vizuală. De altfel, numeroase studii au pus în evidență faptul că aceste semințe pot fi asociate cu reducerea inflamaţiei la persoanele de vârsta a doua şi la vârstnici. Tot- odată, prin conținutul important de folați, semințele de floarea-soarelui sunt de mare folos femeilor însărcinate, pe care le ajută în procesul de formare de noi celule și de replicare a ADN, aspecte extrem de importante în creșterea și în dezvoltarea corespunzătoare a fătului.
Instalează senzaţia de saţietate
Mulţi nutriţionişti recomandă seminţele de floarea-soarelui pe post de gustări, grație unei compoziții nutriționale de excepție: acizi graşi Omega 6, grăsimi sănătoase, carbohidraţi, fibre, proteine. Consumate în stare crudă sau prăjite la cuptor şi adăugate la salate şi în diferite preparate din legume, seminţele de floarea-soarelui pot asigura succesul curelor de slăbire, datorită capacității de a instala senzaţia de saţietate.