de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Primăvara aduce cu sine nu doar vreme frumoasă și zile mai lungi, ci și prezenţa unor alergii. Semnele acestora pot fi ochii iritați și înlăcrimați, strănutul, curgerile nazale și gâtul inflamat. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronșite. Cum scăpați de neplăcutele alergii de primăvară sau ce trebuie să faceți pentru a le stopa aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihaela Iliescu (foto).
„Florile de tei au acțiune decongestivă”
- Una dintre cele mai frecvente alergii ce apar odată cu instalarea timpului cald este cea oculară. Care sunt simptomele acesteia? Ce persoane sunt mai predispuse?
- Alergiile oculare sau conjunctivitele de primăvară se manifestă ca şi conjunctivite alergice, ce apar ca răspuns la diferiţi factori de mediu, precum polen, praf, pene, picături sau unguente oftalmologice, soluţia lentilelor de contact, dar şi acarieni. De asemenea, anumite cosmetice aplicate la nivelul ochilor şi regiunii perioculare pot determina apariția conjunctivitelor alergice. Principalul factor de risc în cazul alergiilor oculare îl reprezintă terenul atopic al pacientului cunoscut cu numeroase episoade de alergie, o reacţie imună anormală la substanţe străine. Simptomele alergiilor oculare sunt mâncărimea, senzaţia de arsură, roşeaţă, lăcrimarea şi edemul pleoapelor. În cazul în care simptomele sunt severe şi persistente poate fi afectată corneea şi scade acuitatea vizuală. Cu cât alergiile sunt mai serioase, cu atât simptomele devin de nesuportat şi ne pot întrerupe viaţa personală şi profesională. Atenție! Netratată la timp, o alergie oculară poate duce la afectarea corneei și la scăderea acuității vizuale.
- Cum pot ajuta leacurile naturale în acest caz?
- Din cele mai vechi timpuri, albăstrelele sunt folosite în cazul ochilor iritați, grație proprietăților calmante și tonifiante. Se aplică zilnic comprese cu infuzie de plantă obținută dintr-o lingură cu flori la două căni cu apă clocotită. Preparatul se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. De asemenea, se poate pulveriza apă de albăstrele, obținută prin distilarea florilor, pe zona cu probleme. Acțiune decongestivă și, de asemenea, calmantă o au și florile de tei. Se prepară o infuzie din 10 g flori de tei la o cană cu apă clocotită, se lasă să se răcească și se pun comprese, care se lasă să acționeze un sfert de oră. Cicatrizante și dezinfectante sunt și frunzele de nuc. Trei linguri cu frunze de nuc se mărunțesc foarte bine, apoi se opăresc cu o cană cu apă. După 15 minute de infuzat, se strecoară. Se folosesc sub formă de cataplasme. Foarte bune sunt și frunzele de viță-de-vie. Acestea se spală foarte bine, iar infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă bine mărunțită și o cană cu apă. Se folosesc comprese, care se lasă să acționeze zece minute. Efect antiseptic și cicatrizant au și gălbenelele. Și în acest caz se folosesc comprese cu ceai obținut din patru linguri cu flori la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se strecoară. Compresele se folosesc călduțe.
„Mestecați fagure de miere”
- În timp ce unele persoane sunt extrem de bucuroase la apariția pomilor înverziți, altele se confruntă cu alergii la polen și nu mai știu pe unde să se ascundă. Ce este de făcut în acest caz?
- Persoanele care suferă de rinită alergică sau alergia la polen, afecțiune ce debutează la sfârșitul lunii martie și ține până în iunie, au ca simptome strănutul, lăcrimarea ochilor și curgerile nazale. Afecţiunea este, de fapt, o reacție exagerată a sistemului imunitar la această substanță teoretic inofensivă, care este polenul. Pentru a scăpa de acest tip de alergie, în primul rând trebuie întărită imunitatea, pentru ca organismul să poată lupta cu infecția. În acest sens, se va consuma zilnic ceai de echinacea, soc și gălbenele și se vor introduce în dietă alimente bogate în zinc, seleniu, betacaroten, acizi grași esențiali, vitaminele E, C și B, dar și fructe și legume de sezon, în special ceapă și usturoi verde.
- Ce alte plante mai ajută în acest tip de alergii?
- Pentru a vindeca rănile provocate de ștergerea nasului și a bloca particulele de polen, se ung nările cu cremă de gălbenele, iar pentru reducerea congestiei, se consumă ceai de eucalipt și de cimbru. Pentru a opri nasul să curgă sunt extrem de utile ceaiurile de urzică, de ghimbir și de busuioc. Seara și dimineața, pentru a stopa rinoreea, se fac inhalații cu infuzii de mușețel sau de gălbenele. Un vechi remediu, util și în zilele noastre, îl reprezintă fagurii de miere. Se mestecă de câteva ori pe zi o bucățică de fagure de miere, timp de 20 de minute. Cura durează trei săptămâni. De ajutor împotriva alergiei este și oțetul de mere. În acest sens, consumați dimineața o linguriță cu oțet de mere diluată într-o jumătate de cană cu apă. O cură cu ulei de chimen negru acționează pe termen lung împotriva alergiei la polen, întrucât echilibrează sistemul imunitar. Cei predispuși la astfel de alergii trebuie să evite pe cât posibil parcurile, dar și zonele populate, pentru că aerul poluat are capacitatea de a capta polenul.
PONT. Merele au un conținut bogat de vitamina C, care protejează corpul împotriva alergiilor și a astmului bronșic.
„Supa reduce vâscozitatea secreţiilor nazale“
- Există și o dietă pe care trebuie să o adopte cei care suferă de alergii?
- Dieta în alergii este extrem de importantă, și am să vă dau câteva exemple: supa reduce vâscozitatea secrețiilor nazale, iaurtul ameliorează simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele și legumele bogate în vitamina C influențează întregul tablou al alergiilor de primăvară. De aceea, trebuie incluse în dietă alimente bogate în antioxidanți, acizi grași Omega 3, dar și alte substanțe nutritive care pot reduce inflamația și pot minimiza complicațiile alergiilor. Se recomandă consumul de pește, mai ales al somonului, chiar și de trei ori pe zi, uleiul de măsline, ca și condimentele, fie că e vorba despre piper, ardei iute, usturoi și ceapă, pentru că favorizează subțierea mucusului și eliberarea căilor aeriene. Țelina conține substanțe ce pot reduce semnificativ vâscozitatea mucusului, iar studiile indică faptul că leguma are proprietăți antibiotice asupra anumitor tulpini bacteriene și poate ameliora bronșita, congestia sinusală și tusea. Totodată, la ameliorarea stării pacienților contribuie și consumul de ghimbir. Se va opta și pentru banane, kiwi, afine, zmeură, avocado, roșii, ardei gras, morcov și se va hidrata organismul cu minimum doi litri de apă la temperatura camerei.