de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Liliacul este iubit în toată lumea nu doar pentru aspectul său minunat, ci și pentru calități terapeutice de excepție ale florilor, frunzelor și uleiului esențial, utilizate pe scară largă de secole pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni, deopotrivă interne și externe.
Susţine producția de bilă
Infuzia cu flori de liliac este folosită prin tradiție împotriva balonării, a stărilor de vomă, precum și pentru stimularea producției de bilă. Astfel, potrivit literaturii de specialitate, se poate consuma o cană cu infuzie, obţinută din 250 ml apă şi o lingură cu flori uscate de liliac, timp de o lună, cu rezultate remarcabile. De asemenea, pentru creşterea poftei de mâncare se prepară o combinație din o linguriţă cu flori uscate şi o linguriţă cu sunătoare puse într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute. Se administrează înainte de masă. Infuzia din flori uscate de liliac este recomandată, de asemenea, şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, a celor hepatice, fiind utilă şi în cazurile de febră crescută. De altfel, la nivel extern, compresele îmbibate în infuzie de flori de liliac reglează și tensiunea oculară, tratând astfel în mod eficient glaucomul.
Binefăcător în artrită
Florile de liliac stau la baza unor tratamente folosite împotriva artritei. Se prepară un unguent din două linguri cu flori tocate, care se amestecă bine cu două linguri cu unt (untură). Se ţin pe baie de aburi timp de 30 de minute, după care se lasă la răcit şi se păstrează amestecul nestrecurat la frigider. Seara, înainte de culcare, se încălzesc locurile afectate de boală şi se fricționează cu această alifie. Totodată, florile de liliac sunt un excelent remediu pentru gută. Se folosește o tinctură din flori de liliac puse într-o sticlă de jumătate de litru, peste care se toarnă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 21 de zile, la întuneric, apoi se filtrează şi se storc bine florile. Se pun 30 de picături în 50 ml apă şi se administrează de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de trei luni. O altă afecțiune inflamatorie, reumatismul, poate fi tratată cu un preparat pe bază de flori de liliac. Se pun la macerat 40 g flori într-un litru de ulei, timp de două săptămâni, păstrându-se într-un loc întunecat şi cald. Apoi se ung zonele dureroase de câteva ori pe zi, masând uşor. De asemenea, pentru tratarea durerilor lombare se opărește o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă. Se acoperă o oră și apoi se strecoară. Se consumă câte o lingură de patru ori pe zi.
Antidepresiv cu rezultate notabile
Utilizările medicinale ale uleiului de liliac includ și calitatea de remediu, ca și pe cea de agent de prevenție. Dacă în trecut era folosit pentru eliminarea paraziților intestinali, este în continuare la mare preț pentru proprietățile sale antifungice. Ca antibacterian, acționează în mediul ambiant, unde distruge microbii, lăsând și un parfum de excepție. Se folosește prin picurarea în difuzorul de încăpere. De asemenea, uleiul de liliac este una dintre opțiunile folosite pentru remedierea unor probleme ale pielii, cum sunt erupțiile cutanate și arsurile solare, tăieturile și zgârieturile, notează stylecraze.com. Se poate aplica direct pe locurile afectate. De altfel, chiar pacienți cu psoriazis care au urmat un regim alimentar adecvat și au folosit ca adjuvant acest ulei au remarcat că pielea afectată de boală s-a recuperat mult mai rapid. Nu în ultimul rând, uleiul de liliac este un excelent ingredient aromoterapeutic. Cu doar câteva picături de ulei esențial, întreaga casă poate deveni un loc ideal de relaxare. Și asta pentru că uleiul de liliac este un bun stimulent al creierului, de folos în cazurile de anxietate și de tulburare emoțională și, implicit, un antidepresiv cu efecte notabile. Printre alte beneficii ale uleiului de liliac se numără decongestionarea căilor nazale, ameliorarea bolilor de rinichi sau a durerilor de coloană.
Mugurii, aliaţi împotriva diabetului
Unul dintre cei mai mari inamici ai omului contemporan, diabetul, poate fi tratat cu ajutorul liliacului. Se recomandă administrarea unui decoct din muguri. Aceștia se usucă, se macină şi se păstrează în borcane. Peste două linguri cu pulbere se toarnă 200 ml apă fierbinte, se pune la foc slab (sau pe baie de aburi) timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se aduce la volumul iniţial cu puţină apă fiartă. Se bea câte o lingură de trei ori pe zi. Tot mugurii de liliac sunt considerați un tonic cardiac de excepție. În magazinele naturiste există produse speciale, care se recomandă persoanelor care suferă de insuficiență coronariană, în sechelele postinfarct miocardic, în coronarite trombotice şi în tratamentul de prevenire a infarctului miocardic.