de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Schinelul este cunoscut și utilizat în medicina naturistă de mai multe secole. Folosit deopotrivă intern și extern, stă la baza unor preparate care i-au adus un binemeritat renume de vindecător din tezaurul naturii.
Recomandat în litiază biliară
Cercetările efectuate asupra schinelului au evidențiat prezența unor compuși importanți pentru sănătatea omului, cum sunt: săruri minerale, substanțe amare, flavonoizi, precum și compuși care dau plantei o acțiune antibiotică. Drept urmare, toată această bogăție de proprietăți recomandă planta în tratarea unor afecțiuni hepatice și biliare cum sunt insuficiența hepatică și pancreatică şi litiaza biliară, cazuri în care schinelul se folosește sub formă de infuzie, o linguriță cu plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită. Se strecoară și se consumă fracționat în cursul unei zile, cu acțiune benefică și împotriva reumatismului.
Remediu pentru anorexie
În caz de afecțiuni ale sistemului digestiv cum ar fi inflamații ale stomacului, anorexie, atonie gastrică, hipoaciditate sau constipații cronice, se poate recurge la urmă- torul preparat pe bază de schinel: patru linguri cu plantă mărunțită se pun într-un litru de vin. Se țin timp de opt zile, apoi se strecoară. Se poate lua câte o linguriță cu 15 minute înainte de fiecare masă, fiind un bun stimulent al apetitului. Literatura de specialitate menționează, totodată, faptul că schinelul ar putea avea o acțiune deosebită în cazurile de cancer la nivelul aparatului digestiv.
Dispar hemoroizii
Utilizat extern, schinelul are acțiune antiseptică și cicatrizantă. Pentru a beneficia de calitățile plantei se poate turna în apa de baie un lichid rezultat din infuzarea timp de zece minute a 100 g schinel în trei litri de apă clocotită. În cada cu apă la temperatura corpului în care s-a turnat amestecul de schinel se stă 20-30 de minute. De asemenea, arsurile, edemele, rănile, ulcerațiile pielii, hemoroizii sau degerăturile au leac prin intermediul schinelului. Se poate aplica un unguent pe bază de plantă preparat astfel: pulbere de schinel obținută cu râșnița de cafea în care se amestecă de două ori aceeași cantitate de vaselină și lanolină (în părți egale). Se omogenizează și se poate folosi.