de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Condiment banal, prezent în viața de fiecare zi, rozmarinul este o plantă cu proprietăți excepționale pentru sănătatea omului. Este un cocteil natural redutabil de nutrienți, vitamine, minerale și fibre. În plus, are doar 131 de calorii la suta de grame și niciun strop de colesterol. Date fiind beneficiile sale remarcabile, rozmarinul se află constant în atenția specialiștilor.
Întreţine funcţiile ADN
Rozmarinul face parte dintr-o gamă de condimente cu proprietăți aproape miraculoase pentru starea generală a organismului. Cu valoare biologică tot mai complexă, este redutabil în stimularea metabo- lismului. „Planta este extrem de bogată în vitamine, acid folic, piridoxină, riboflavin. Este unul dintre condimentele cu niveluri ridicate de substanțe de sinteză care întrețin funcțiile ADN”, arată nutrition-and-you.com. Ceaiul de rozmarin calmează tulburările gastrice și ajută la funcționarea optimă a ficatului, accelerând tranzitul intestinal leneș. Se fierbe cel mult un minut o linguriță cu frunze în 250 ml apă. Se consumă două-trei cești pe zi. Grație prezenței vitaminei A în rozmarin, doar câteva frunze din această plantă adăugate în dietă asigură suficient din necesarul zilnic. De asemenea, vitamina C este o prezență prețioasă în rozmarin - cele 22 de miligrame pe fiecare sută de grame de plantă reprezintă un aport de 37% din ceea ce are nevoie organismul. Nu în ultimul rând, fierul prezent în rozmarin, 6,65 miligrame la 100 de grame, are o majoră contribuție la transportul oxigenului în sânge. O linguriţă cu rozmarin transformată în praf cu ajutorul râşniţei de cafea se pune sub limbă pentru zece minute, după care se înghite cu puţină apă. Se poate lua în acest fel de trei ori pe zi, înainte de mese, împotriva diabetului sau a valorilor crescute ale colesterolului.
Benefic în stări de slăbiciune
Specialiștii atestă faptul că rozmarinul asigură reechilibrarea disfuncţiilor hepato-biliare, contribuind semnificativ la regenerarea ţesutului hepatic. În plus, este cunoscut pentru capacitatea de a susţine sănătatea tubului digestiv. Mai departe, acest condiment stimulează circulaţia cerebrală, fortifică vederea, iar antioxidanții pe care îi conține contribuie la stoparea acțiunii negative a radicalilor liberi, arată studiile derulate în cadrul Universității din Kyoto, Japonia. Astfel, în cazuri de stări de slăbiciune ori convalescențe prelungite este indicată pulberea de rozmarin în amestec cu miere - o lingură cu plantă fin măcinată și patru linguri cu miere, din care se face o pastă. Se administrează câte o linguriță de două-trei ori pe zi.
Poate fi utilizat cu succes în cazul bolilor care afectează retina
Publicația academică „SAGE” notează că unul dintre uleiurile conținute de rozmarin s-a dovedit a fi un aliat al performanțelor cognitive, iar planta, per ansamblu, este un adevărat stimulator cerebral prin conținutul de acid carnosic. Un studiu citat de revista „Cell Journal” punctează faptul că „acidul carnosic poate fi util în protecția degenerării neurologice de la nivelul hipocampusului”. De altfel, aceeași substanță are un aport deosebit în protejarea vederii și a sănătății ochilor. Specialistul Stuart A. Lipton și colegii săi de la Institutul de Cercetări Medicale Sanford-Burnham, SUA, au ajuns la concluzia că „acest acid poate fi utilizat cu succes în tratarea bolilor care afectează retina”.
Echilibrează tensiunea arterială
Aportul de minerale pe care îl asigură rozmarinul are efecte benefice directe și asupra sistemului cardiovascular. Astfel, prezența plantei în dietă conferă un bun control al tensiunii arteriale, al ritmului inimii, ajută la normalizarea valorilor trigliceridelor din sânge, rozmarinul fiind un bun cicatrizant, decongestionant şi vasodilatator periferic. Mai mult, rozmarinul este tot mai des cercetat în legătură cu proprietățile sale de agent anticancer. Cercetări publicate în „Oncology Reports” atestă faptul că extractul de rozmarin are efecte antirăspândire în cazuri de leucemie sau de tumori mamare. Pentru aceste afecțiuni este recomandată tinctura de rozmarin, preparată astfel: 20 g frunze uscate și mărunțite de plantă se pun la macerat în 100 ml alcool și se lasă zece zile, agitând de câteva ori pe zi. La final se strecoară prin tifon și se lasă la decantat, la rece, timp de alte cinci zile. După acest interval se trece încet partea limpede într-un flacon de mici dimensiuni, fără reziduurile depuse. Se administrează câte 30 de picături de trei ori pe zi, într-o cană cu ceai, pe stomacul gol. Cura poate dura trei-patru luni.
Atenţie la interacţiunea cu medicamentele!
Faptul că rozmarinul este atât de concentrat în substanțe benefice are și un aspect colateral: poate interacționa cu unele medicamente, atrage atenția Centrul Medical din Maryland, SUA. Astfel, acest condiment trebuie administrat cu precauție în cazul în care este urmat un tratament cu anticoagulante (medicamente care subțiază sângele), cu pastile care tratează hipertensiunea arterială, cu diuretice care sporesc tranzitul urinar și cu medicația bazată pe litiu, antidepresive, în cazul cărora rozmarinul poate genera atingerea unor niveluri toxice ale acestei substanțe.