de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Ferigă erectă, răspândită din Europa până în Australia, brădișorul mai are multe secrete de dezvăluit din perspectivă terapeutică. În prezent, planta este cunoscută în primul rând pentru efectul antibiotic și cicatrizant.
Ameliorează indigestiile și stările de greață
Prin faptul că are în compoziție peste zece alcaloizi, brădișorul se poate compara cu pedicuța. De altfel, în literatura de specialitate este menționat faptul că, deși planta este insuficient studiată, în doze mici poate înlocui pedicuța în tratamente. La nivel digestiv, brădișorul poate fi utilizat pentru o varietate de afecțiuni, cum sunt balonarea, constipația, gazele intestinale, indigestiile, stările de greață. Împotriva constipațiilor, de exemplu, se folosește în combinație cu lapte, astfel: o linguriță cu plantă mărunțită se fierbe un minut cu 200 ml lapte, apoi se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi.
Opreşte tusea persistentă, în special nocturnă
Remediu binecunoscut pentru anumite afecțiuni ale rinichilor, brădișorul poate fi folosit pentru efectul său diuretic, în cazuri de prostată mărită sau atunci când se observă urină de culoare roșiatică. De asemenea, este redutabil pe segmentul răcelilor. Brădișorul are capacitatea de a acționa împotriva excesului de mucus, pentru eliberarea sinusurilor blocate, precum și în caz de tuse persistentă, în special nocturnă și pentru alinarea gâtului iritat. Se poate utiliza sub formă de decoct, preparat astfel: o lingură cu plantă mărunțită se pune la 250 ml apă clocotită. Se fierbe timp de cinci minute, se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma o repriză pe zi, cu efect diuretic sau chiar purgativ.
Benefic pentru alcoolici
Sporii de brădișor sunt renumiți pentru capacitatea de a combate eficient alcoolismul. Se folosește o infuzie din o linguriță cu spori uscați și mărunțiți la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma doar o cană în cursul unei zile. Nu în ultimul rând, planta este un remediu împotriva anxietății și a stărilor emoționale negative, notează homeopathicremediesblog.com. Tinctura de brădișor preparată acasă este eficientă în aceste cazuri. Se pun 50 g plantă la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se menține apoi timp de 15 zile, perioadă în care se va agita de mai multe ori pe zi. Se strecoară și se pune în recipiente mai mici, la rece. Se pot lua câte 20 de picături diluate, de trei ori pe zi, în 100 ml apă, la recomandarea specialistului.
Brădișorul contribuie la reluarea periodicității normale a menstrelor
Tratează alopecia şi calviţia
La nivel extern, calitățile de cicatrizant ale brădișorului se remarcă în cazuri de alopecie, calviție, cârcei și crampe musculare, precum și pentru vindecarea rapidă a unor răni. Infuzia stimulează creșterea părului, tinctura este folosită pentru frecționare zilnică în cazurile de calviție, iar pentru combaterea crampelor musculare se face o perniță din pânză în care se pune plantă opărită și apoi aplicată, călduță, local. Se poate ține peste noapte.