de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Legenda spune că în trecut femeile s-au rugat zeilor să le dăruiască frumusețe și tinerețe veșnică. Atunci, zeii au aruncat pe Pământ o floare galben-aurie cu miros înțepător: vetricea. Dar planta nu este doar aducătoare de vitalitate, ci și un bun tămăduitor în diverse boli.
Leac pentru artrita reumatoidă
Vetricea este una dintre plantele cunoscute din vechime ca leac pentru artrita reumatoidă. Se pisează trei-patru flori proaspete, iar pasta obținută se amestecă bine cu o lingură cu miere. Se administrează o jumătate de linguriță de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de cinci zile. Pentru a îndepărta durerile mari de cap se dau prin mașina de tocat câteva flori proaspete de vetrice, apoi se storc foarte bine. Se consumă 30 de picături din sucul obținut, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, adăugate într-o jumătate de pahar cu lapte. Tratamentul durează zece zile. Tot vetricea este recunoscută pentru virtuțile sale senzaționale în lupta cu bolile digestive. Se opăresc 30 g frunze uscate de vetrice cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat cinci ore, apoi se strecoară. Se consumă două linguri de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează două săptămâni. Infuzia de vetrice este de mare ajutor și persoanelor cu viermi intestinali. Se toarnă 200 ml apă clocotită peste 20 g plantă uscată și măcinată și se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară. Se consumă o linguriță cu preparat de trei ori pe zi, pe stomacul gol, timp de zece zile.
Înlătură rapid ureea
Deși gustul infuziei de vetrice nu este deloc plăcut, efectele sale depurative au pus preparatul în topul celor mai bune leacuri împotriva gutei, deoarece ajută la eliminarea rapidă a ureei. Se amestecă în proporții egale iarbă de vetrice, flori de soc și trei-frați-pătați și se realizează o infuzie combinată. Se consumă 500 ml zilnic, în cure de trei săptămâni. Și tot vetricea este incredibilă în prevenirea formării calculilor renali. Mai mult, elimină usturimile la urinare. Se combină în proporții egale tinctură de vetrice și tinctură de ienupăr, din care se administrează o linguriță, diluată într-o cană cu apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, timp de două săptămâni. Atenție! Tratamentele cu vetrice sunt contraindicate copiilor, femeilor gravide și celor care alăptează. De asemenea, durata tratamentelor nu trebuie să depășească două săptămâni!