de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Se află la loc de cinste în fitoterapie și este un prieten de nădejde al ficatului. Cunoscut și apreciat din vremuri imemoriale, armurariul vine în întâmpinarea sănătății omului cu o compoziție de excepție și efecte remarcabile.
Inhibă replicarea virusurilor hepatice
Planta a fost folosită pentru tratarea diverselor afecţiuni cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. Armurariul conţine substanţe amare, silimarină și tanin. Este un redutabil hepatoprotector, cu acțiune benefică în ciroze, hepatite, insuficiențe hepatice, intoxicații, icter. Fitoterapia cu produse pe bază de armurariu are efect de reconstrucţie a celulei hepatice, planta fiind recomandată în hepatitele virale tip A, B, C, întrucât inhibă replicarea virusurilor hepatice, împiedică pătrunderea substanţelor toxice la nivelul ficatului şi favorizează eliminarea acestora. Se poate administra sub formă de pulbere. Se macină fin seminţele de plantă, care se găsesc la magazinele de profil, şi se pune un vârf de cuţit cu praf de plantă sub limbă. Se ţine timp de zece minute, după care se înghite cu puţină apă. Se poate lua de trei ori pe zi. La 20 de zile se face o pauză de 15 zile, după care tratamentul se poate relua.
Atenuează efectele chimioterapiei
Armurariul este renumit pentru capacitatea de a combate ipohondria, ca și constipația și vărsăturile, întrucât are efect de reglare a digestiei. Totodată, planta este benefică pentru atenuarea urmărilor chimioterapiei. Se poate folosi sub formă de tinctură, preparată astfel: se pun într-un borcan 20 de linguri cu pulbere de seminţe de armurariu, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul perfect şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum doi ani. Se administrează de regulă o linguriţă de patru ori pe zi. Tinctura este o formă de administrare ideală, pentru că acest preparat se poate păstra mult timp fără a-şi pierde calităţile terapeutice. În cazuri de dischinezie biliară, de exemplu, se face un amestec de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, în proporţii egale. Se ia din această combinaţie o linguriţă de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mesele principale. Are un puternic efect de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii. Tratamentul se recomandă şi în cazul digestiei dificile.
De ajutor în intoxicații cu ciuperci, metale grele și medicamente
Armurariul are un puternic efect antitoxic și de aceea este de mare ajutor persoanelor care au suferit otrăviri cu ciuperci sau intoxicații de tot felul, de la metale grele la medicamente. În aceste cazuri se consumă din abundenţă, la recomandarea specialistului, infuzie combinată de armurariu (minimum un litru pe zi). Același preparat din plantă are efecte notabile în cazurile de alcoolism, susţinând activitatea nervoasă, ajutând la recăpătarea reflexelor şi a coordonării normale, reducând tremurul membrelor şi alte simptome asociate dependenței de alcool. Un studiu făcut pe pacienţii alcoolici dintr-un spital din Spania a demonstrat efectele benefice ale plantei pe această direcție. Infuzia combinată se prepară din una-două linguriţe cu pulbere de seminţe de armurariu, care se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit. Se combină cele două extracte și se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă, în doză de câte trei căni pe zi.
Tratează cancerul ovarian
Seminţele de armurariu dau mari speranțe cercetătorilor care luptă cu cancerul, întrucât planta s-a dovedit un inamic redutabil al unora dintre formele acestei cumplite maladii. Astfel, numeroase studii arată că seminţele acestei plante sunt nu doar un posibil tratament, ci și o cale de prevenție. Cancerul de prostată şi cel hepatic sunt cele două localizări ale bolii canceroase în care a fost verificată clinic acţiunea favorabilă a seminţelor de armurariu. Se poate administra câte o linguriţă cu pulbere de seminţe de patru ori pe zi, în cure de 15 zile, cu zece zile de pauză. Alte forme de cancer în care studiile de laborator au pus în evidenţă acţiunea curativă a armurariului sunt cancerul pulmonar, de sân, ovarian, cancerul la intestinul gros şi cel de piele. Iar pentru a preveni boala, puteți face la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, consumând patru linguriţe cu tinctură pe zi, vreme de trei săptămâni. Planta activează sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi, reîntinereşte organismul. Studii efectuate în rândul populaţiilor care consumă armurariu în mod tradiţional arată că incidența cancerului e de până la trei ori mai mică în rândul lor.