de Claudia Stan
Urzica, stropul primăvăratic de sănătate, este deja pretutindeni, iar mireasma proaspătă a acestor ierburi se simte prin poieniţe. Deşi atingerea frunzelor provoacă durere, urzica a fost apreciată din vremuri străvechi pentru numeroasele ei proprietăţi tămăduitoare.
„Subţiază” sângele
Urzica (Urtica dioica) pare a fi antidot pentru o arie largă de afecţiuni, dar cea mai cunoscută acţiune a ei este cea detoxifiantă. Cura cu zeamă de urzici este un adevărat balsam pentru organism. Iată cum se prepară: după ce se spală frunzele, se fierb într-o oală mare până ce se înmoaie. Fiertura se strecoară, iar zeama se păstrează în recipiente de sticlă şi se consumă câte trei căni pe zi. Bătrânii mai spun despre această zeamă că are proprietatea de a activa procesele de formare a leucocitelor şi trombocitelor, subţiind sângele. Este o cură ideală pentru a vă remineraliza organismul.Echilibrează sistemul imunitar
Bogată în săruri minerale (fier, magneziu, potasiu, calciu, nitraţi) şi vitamine (A, B2, C, K), urzica echilibrează sistemul imunitar, scade glucoza din sânge şi înlătură stările de anemie. Mai mult, previne diareea, asigurând o bună funcţionare a aparatului digestiv. Chiar dacă urzicile pot fi întâlnite la tot pasul, trebuie să aveţi mare grijă de unde le culegeţi, pentru că acelea de pe marginea drumului pot conţine plumb, care este toxic!
Întăreşte unghiile
Zeama de urzici are efect benefic în bronşite şi astm, îmblânzind crizele de tuse. Fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie. De asemenea, pentru tatarea rănilor şi cicatrizarea rapidă a acestora se recomandă infuzia din patru linguriţe cu frunze de urzică, mărunţite la o cană cu apă fierbinte. Cu această infuzie se pot face şi băi locale sau se pun comprese.
Pentru tonifierea părului şi combaterea mătreţii, spălaţi-vă pe cap în mod normal, însă la clătire udaţi-vă părul cu zeamă de urzici. Lăsaţi să acţioneze timp de o jumătate de oră, după care clătiţi cu apă limpede.
Totodată, trei căni cu infuzie din frunzele urzicilor, băute în fiecare zi, fortifică unghiile şi previne exfolierea acestora.
Urzica este considerată cel mai bun remediu naturist împotriva reumatismului. Persoanele care suportă „pişcăturile” urzicilor pot pune frunzele (tinere) pe locul care le provoacă durere. Pentru tratarea durerilor cauzate de dismenoree, măcinaţi trei grame de seminţe de urzică şi adăugaţi o lingură cu miere. Compoziţia se ia seara, înainte de somn.