de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Cauzată de recidiva virusului varicelo-zosterian, zona zoster se manifestă prin forma unor bule apoase, care se dezvoltă pe o piele inflamată și, de cele mai multe ori, cuprind jumătate din corp. Problemele grave create de această boală pot fi oprite cu ajutorul remediilor naturale.
Cea mai afectată zonă este toracele
Potrivit specialiștilor, virusul în urma căruia o persoană a contractat varicelă rămâne în stare latentă la nivelul ganglionilor nervoși și se poate dezvolta oricând dacă imunitatea organismului scade. De asemenea, boala se poate instala dacă persoana are lipsă de vitamine, a suferit traumatisme sau intervenții chirurgicale, ca urmare a apariției cancerului, a unui tratament cu citostatice, dar și în contextul tuberculozei sau SIDA. Un alt factor de risc este stresul, care determină slăbirea organismului. Riscul de contractare a bolii crește odată cu vârsta, persoanele de peste 60 de ani fiind mai expuse. Boala evoluează în trei stadii: faza prodromală (când apar durerile, dar și bubițele pe corp, însoțite de febră și astenie), faza activă (când veziculele dispuse în buchete se transformă în bule și cruste) și faza postherpetică. Atenție! Uneori, aceste bule pot avea, potrivit specialiștilor, conținut hemoragic, caz în care, după vindecare, vor rămâne cicatrici. Cea mai afectată zonă este toracele. Complicații de temut reprezintă afectarea sistemului nervos central sau al nervilor cranieni, putând să dea simptome de la dureri atroce la orbire.
Lavanda calmează mâncărimile
Un remediu foarte bun, utilizat din vechime pentru a stopa durerile provocate de erupții, îl constituie salvia. Partea bolnavă se spală cu un tampon înmuiat bine în infuzie de salvie, care are efecte antiseptice și cicatrizante. Ulterior, se unge cu ulei de salvie. Tratamentul se face de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. Pentru a calma mâncărimile deranjante, se folosește uleiul de lavandă. Acesta se aplică direct pe partea cu probleme până când erupțiile dispar și este eficient pentru toate tipurile de piele. Un alt remediu care calmează rapid durerile cauzate de boală este urechelnița. Tăiați în lungime cinci frunze de urechelniță și lăsați lichidul să se scurgă. Ulterior, adunați-l pe un tifon steril și ungeți locurile bolnave. Util este și decoctul preparat dintr-o linguriță uscată cu plantă și o cană cu apă clocotită. Fierbeți ceaiul cinci minute, lăsați la răcit și puneți comprese.
Spălați-vă cu apă sărată!
Un efect bun în tratarea bolii îl are și apa de mare sau apa sărată. Se recomandă să vă spălați cu apă sărată, apoi să ungeți locul cu ulei de sunătoare. Pentru a potoli durerile, umpleți cu sare un săculeț din tifon, apoi stropiți-l cu puțină apă. Bolnavul se va așeza peste săculeț, astfel încât pielea să intre în contact cu sarea. Se păstrează timp de o oră. Tocați frunze de podbal și aplicați-le pe zona afectată, apoi acoperiți cu o pânză de in și păstrați 20 de minute. De asemenea, puteți pune comprese cu oțet de mere, de patru ori pe zi și de trei ori pe timpul nopții. Hrișca este la rândul său un ajutor prețios în zona zoster. Pisați 250 g hrișcă, apoi fierbeți în 500 ml apă și strecurați. După ce faceți baie, ungeți corpul cu acest ceai. Tratamentul durează o lună. Folositoare este și linărița. Câteva fire cu flori se storc bine și se amestecă în proporție de 1:1 cu unt de casă. Cu acest preparat se ung bășicile. Pentru a combate erupția, amestecați o lingură cu suc de pătrunjel cu două linguri cu suc de țelină și alte două cu suc de morcov. Ungeți partea afectată cu acest produs.
Utilizaţi comprese cu ulei de arbore de ceai
Pentru pielea afectată se poate folosi ulei de floarea-soarelui, cu care se ung părțile afectate de câteva ori pe zi, sau ulei esențial de arbore de ceai, care se diluează în proporție de 1:2 cu alcool dublu rafinat și se pun comprese. Fumărița este un bun prieten al celor care suferă de zona zoster. O lingură cu pulbere uscată se mixează cu patru linguri cu vaselină. Se aplică pe locul cu probleme de patru-cinci ori pe zi. Totodată, se poate tampona pielea cu o soluție obținută din 100 g propolis mărunțit, lăsat la macerat timp de o săptămână în 500 ml alcool. Pielea afectată se poate masa și cu infuzie de mentă, obținută dintr-o lingură cu plantă care se fierbe pe baie de aburi în 300 ml apă. Boala cedează și în fața brusturelui. Timp de un sfert de oră țineți două-trei frunze în apa adusă până la punctul de fierbere. Scoateți frunzele, scuturați de apă și aplicați pe piele, apoi puneți o fașă elastică. Puteți face spălături cu infuzie de siminoc, obținută din două linguri cu plantă, opărită în 250 ml apă clocotită.
Beți zer de lapte
Un efect bun îl are și consumul de zer de lapte, acesta putând fi folosit și pentru comprese. Specialiștii în fitoterapie recomandă și consumul de macerat de ovăz. Un pahar cu ovăz se lasă la macerat timp de 24 de ore într-un litru de apă rece. Se strecoară și se consumă 200 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă. Infuzia de pin este un alt preparat cu efecte în vindecarea bolii. Două linguri pline cu ace verzi de pin se toacă mărunt și se pun în 500 ml apă rece. Se aduc la punctul de fierbere, se lasă pe foc un minut, apoi se infuzează patru ore. Se strecoară și se consumă 150 ml, de trei ori pe zi, după masă. Foarte puternic este și sucul de podbal, din care se consumă de două-trei ori pe zi, cinci picături, cu trei sferturi de oră înainte de masă. Pentru a scăpa de dureri, faceți o pastă din miere, suc de aloe proaspăt și suc de praz, în cantități egale, și aplicați pe zonele cu probleme, apoi fixați cu o fașă sterilă. Păstrați până la 12 ore, apoi curățați cu infuzie de mușețel. Persoanele care rămân cu pete pe piele trebuie să consume de două-trei ori pe zi o linguriță cu suc de aloe.
Evitaţi cafeaua, seminţele şi carnea roşie!
Persoanele care suferă de zona zoster sau sunt predispuse la apariția acestei boli trebuie să opteze pentru o dietă sănătoasă, bogată în vitaminele A, B1, B12, C, E și zinc. Se recomandă consumul de citrice, morcov, usturoi, scorțișoară, legume cu frunze verzi. Ideal ar fi dacă ați scoate din alimentație nucile, semințele, cerealele și ciocolata, întrucât au tendința să agraveze simptomele. Evitați carnea roșie, cafeaua şi mâncarea de tip fast-food. Atenție! Alimentele cu niveluri ridicate de arginină pot provoca chiar reproducerea virusului. Pentru a grăbi capacitatea de vindecare, faceți exerciții de relaxare și meditație.