de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Cunoscută și sub denumirea de melisă sau iarbă de alamai, roinița a reușit să uimească cercetătorii lumii prin incredibilele sale virtuți. Supranumită și planta care aduce liniștea, roinița este considerată, totodată, cea mai bună plantă pentru bolile de inimă, reglează activitatea sistemului nervos și, nu în ultimul rând, este adjuvant în pareza facială, Parkinson și Alzheimer.
Mixtura, panaceu pentru memorie
Încă din perioada călugărilor benedictini, roinița a fost pusă la mare preț, fiind apreciată pentru calitățile pe care le are în reîntinerirea organismului. Amestecați două gălbenușuri cu două linguri cu miere, două lingurițe cu tinctură de roiniță, jumătate de linguriță cu pulbere de busuioc. Consumați acest preparat pe stomacul gol, în fiecare dimineață. La rândul său, vinul de roiniță are rolul de a stimula digestia, combate dyspepsia şi previne apariția spasmelor tubului digestiv. Modul de preparare este următorul: într-un litru de vin alb se pun 20 de linguri cu pulbere de roiniță și se lasă la macerat pentru trei săptămâni, apoi se strecoară. Consumați trei linguri înainte de masă.
Uleiul vindecă durerile de cap
Cât privește uleiul de roiniță, acesta se poate folosi atât intern, ca ulei alimentar pentru salate, cât și extern, împotriva reumatismului, nevralgiilor și durerilor de cap. Uleiul se obține astfel: într-un borcan se pun 15 linguri cu roiniță, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Lăsați la macerat timp de două săptămâni, apoi filtrați. Depozitați într-o sticlă închisă la culoare. În tulburările de memorie, contra insomniei, dar și a durerilor de cap care apar pe fond de stres folosiți tinctură de roiniță, o linguriță de patru ori pe zi. Cura este de minimum patru luni. Tot împotriva insomniei, preparați înainte de culcare o infuzie de roiniță. Peste o linguriță cu frunze adăugați 250 ml apă clocotită, lăsați la infuzat zece minute, apoi strecurați și consumați. Împotriva depresiei, anorexiei sau bulimiei, se consumă șase lingurițe cu tinctură de roiniță pe zi. Persoanelor cu problemele ale tiroidei le este recomandată infuzia combinată de roiniță, din care se consumă un litru pe zi, în trei reprize. Tratamentul durează două luni, iar după două săptămâni de pauză, cura se poate relua. Tratamentul este excepțional și în cazul cancerului de tiroidă.
Înlătură tulburările hormonale
Pe lângă faptul că reglează ciclul menstrual, roinița reușește să înlăture și tulburările hormonale cu care se confruntă doamnele. În acest caz se recomandă o combinație în proporții egale de tinctură de roiniță și tinctură de crețișoară. Se administrează zece lingurițe pe zi, în cure de o lună. În combaterea reumatismului, specialiștii recomandă infuzia combinată de roiniță, grație acțiunii sale antialgice şi antiinflamatoare, care stopează procesele degenerative. În paralel, ungeți locurile dureroase cu o combinație obținută din trei picături de ulei volatil de mentă și o linguriță cu ulei de roiniță.
Planta se utilizează cu precauție de cei care suferă de hipotiroidie
Distruge virusul care produce herpesul
Fie că e vorba despre herpes de tip 1 sau de herpes de tip 2, roinița vă vine în ajutor. Consumați șase lingurițe pe zi cu tinctură de roiniță sau un litru de infuzie combinată de roiniță. Extern, aplicați cataplasme cu plantă pe locurile cu probleme. Ulterior, masați locul cu tinctură de propolis pentru a grăbi vindecarea. Atenție! Roinița nu este recomandată persoanelor care folosesc sedative și calmante de sinteză.