de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Anghinarea este una dintre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneană, cunoscută încă din timpuri străvechi pentru beneficiile sale pentru sănătate şi, totodată, pentru proprietăţile medicinale importante.
Rezolvă sindromul colonului iritabil
Anghinarea este folosită în gastronomie (bulbul florii) şi în medicina naturistă (rădăcinile şi frunzele). Consumul de anghinare atrage după sine o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, în special dacă este gătită la aburi şi îşi conservă astfel toţi nutrienţii. Pentru a beneficia de toată valoarea nutritivă a anghinarei, consumaţi-o în totalitate. Veți beneficia de un aport însemnat de fibre, întrucât o anghinare medie conţine aproximativ 25% din doza zilnică recomandată adulţilor, mai mult decât broccoli sau merele. Beneficiile sunt menținerea unei bune sănătăți intestinale, stabilizarea nivelului de glicemie în sânge și substituirea nevoii organismului de carbohidraţi. Aceeași anghinare controlează eficient apetitul, prin conținutul de proteine. De asemenea, planta este un diuretic natural şi stimulează digestia. În prezent, medicii nutriţionişti recomandă anghinarea pentru tratarea sindromului de colon iritabil.
Încetineşte progresia leucemiei
Un studiu american a descoperit că anghinarea conţine mai mulţi antioxidanţi decât orice altă legumă. Această compoziție vine în sprijinul luptei organismului cu radicalii liberi și celelalte acumulări nocive generate de stres și de ritmul de viață dezordonat. De altfel, mai multe studii de specialitate efectuate cu un extract special din frunzele de anghinare au relevat faptul că planta reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii, inclusiv cancerul de prostată, leucemia sau cancerul de sân. Una dintre modalitățile de tratament este administrarea, la recomandarea specialistului, de praf de anghinare, care se obține prin măcinarea anghinarei uscate cu râşniţa de cafea. Se pune sub limbă un vârf de cuţit cu pulbere, se ţine timp de zece minute, după care se înghite cu puţină apă.
Ţine în frâu hipertensiunea arterială
Pulpa de anghinare conţine un antioxidant din familia polifenolilor, ce stimulează puternic procesul de funcţionare a bilei și asigură protecţia ficatului. Anghinarea este folosită în medicina alternativă, ca remediu pentru tulburările hepatice, fiind utilă în ciroze, colecistită, congestie hepatică, dischinezii biliare, hepatită cronică şi acută, insuficienţă hepatică, icter. Este cunoscută şi pentru prevenirea hipertensiunii arteriale, întrucât conţine o cantitate importantă de potasiu, protejând sistemul cardiovascular inclusiv prin reglarea nivelului de colesterol HDL („bun”). Se poate utiliza ceaiul de anghinare, preparat astfel: două linguriţe cu plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se bea înaintea meselor principale.
Anghinarea este o sursă excelentă de vitamina K, având rol crucial în sănătatea oaselor, stimulând activitatea de formare şi de dezvoltare a sistemului osos