de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pierdută în negura timpului, istoria condimentului numit asafoetidă vine din Imperiul Roman. Încă de pe atunci această substanță era utilizată pe scară largă pentru tratarea unei palete largi de afecțiuni, de la probleme respiratorii curente la isterie. Povestea acestei pulberi minunate continuă...
Antispastic, carminativ, expectorant
Antispastic, carminativ, expectorant, condimentul care poartă numele de asafoetidă este un excelent laxativ natural și un sedativ cu renume milenar. Este prelucrat dintr-o rășină foarte apreciată în India și Iran, obținută din planta ferula asafoetida. Este supranumit „hrana zeilor” și are un miros specific, pătrunzător, unic, precum și o multitudine de calități terapeutice. Nu conține grăsimi, colesterol sau zahăr și doar un vârf de cuțit din această pulbere poate da mâncării o savoare ieșită din comun, cu totul exotică. De altfel, reprezintă un ingredient de top în bucătăria indiană și este combinat de regulă cu legume ca lintea, varza sau fasolea. Cele mai recente cercetări în domeniu au pus în evidență faptul că asafoetida poate trata sindromul colonului iritabil, care afectează peste 10% din totalul populației lumii. Astfel, a reieșit faptul că asafoetida combate cu succes simptome ca alternanța dintre diaree și constipație, balonarea, gazele intestinale.
Calmează astmul
Asafoetida este un redutabil expectorant și stimulator al sistemului respirator, astfel încât are capacitatea de a ușura congestiile pe acest segment. Este folosită pe larg în medicina tradițională încă din cele mai vechi timpuri pentru calmarea simptomelor bronșitei sau astmului, de pildă. Uleiurile volatile din plantă pot fi eliminate prin plămâni, astfel încât asafoetida este un tratament excelent împotriva acestor afecțiuni, notează draxe.com. De asemenea, condimentul are capacitatea de a scădea presiunea sangvină prin subțierea sângelui, așadar se poate considera că previne formarea cheagurilor. Grație prezenței unei serii de fitonutrienți în asafoetidă, condimentul a demonstrat că poate contribui la o bună sănătate a sistemului cardiovascular și este luat în calcul pentru efecte terapeutice cum ar fi scăderea colesterolului „rău” și a trigliceridelor. Tot asafoetida este folosită în unele părți ale lumii de femeile al căror ciclu menstrual s-a oprit din diverse motive, pentru revenirea acestuia.
Asafoetida este eficientă împotriva paraziţilor intestinali şi a candidozei, precum şi a migrenelor
Controlează concentraţia zahărului în sânge
Mai multe cercetări derulate pe animale de laborator au evidențiat capacitatea asafoetidei de a ține sub control în mod natural nivelul de zahăr din sânge, condimentul intrând astfel în prima linie a studiilor care urmăresc descoperirea unui tratament împotriva diabetului. Acest efect este datorat prezenței în condiment a acizilor fenolici. De asemenea, asafoetida este prezentă pe lista oficială (FODMAP) a alimentelor permise celor care trebuie să renunțe la ceapă și la usturoi din motive de digestie dificilă, condimentul înlocuind parțial mirosul acestora.