de Luana Mare şi Gabriela Comşa
Păpădia este una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte terapeutice, iar de curând, oameni de ştiinţă din Canada au realizat un studiu referitor la beneficiile pe care le aduce pacienţilor consumul de rădăcină din această plantă.
Induce apoptoza
Dacă frunzele de păpădie cunosc deja o largă utilizare în terapia suferinţelor de ficat, ale sistemului circulator, ale rinichilor sau sistemului endocrin sau în eliminarea metalelor grele din organism, rădăcina poate fi deja numită un elixir în ceea ce a devenit boala secolului: cancerul. Efectele benefice ale consumului de rădăcină de păpădie au fost evidenţiate de cercetătorii canadieni de la Departamentul de Chimie şi Biochimie al Universităţii Ontario care au demonstrat ca extractul din rădăcină de păpădie poate induce eficient apoptoza (moartea programată) în celulele melanomului. Oamenii de ştiinţă au observat că, după utilizarea extractului de rădăcină de păpădie, celulele canceroase au început să se dezintegreze în primele 48 de ore de la tratament fără ca cele sănătoase să fie afectate în vreun fel. Conform observaţiilor făcute, tratamentul continuu cu extract de rădăcină de păpădie în doze mici a fost eficient pentru a elimina cele mai multe celule canceroase.
Antiinflamatorii şi diuretice
Conţinutul bogat în taraxacină face ca rădăcina de păpădie să fie deosebit de valoroasă în tratarea bolilor digestive. Este bogată în inulină, ajutând la scăderea nivelului de zahăr din sânge, are efecte antiinflamatorii asupra rinchilor, alungă simptomele constipaţiei, fără a avea un efect drastic laxativ, ajută în probleme de stomac, gaze intestinale, dureri musculare, eczeme, este un tonic al pielii, al sângelui. Are proprietăţi diuretice, stimulează secreţia bilei, curăţă rinichii, adjuvant în calmarea alergiilor, reduce nivelul de colesterol din sânge.
Atât rădăcina, cât și frunzele conțin proteine vegetale, grăsimi, un complex important de carbohidrați, minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu și sodiu. Rezultatele promiţătoare pe care oamenii de ştiinţă canadieni le-au obţinut în tratarea tumorilor canceroase fac din rădăcina de păpădie un remediu important în tratarea cancerului. Deşi terapiile alternative nu pot înlocui tratamentul medicamentos, ele îl pot completa cu succes.
Se recoltează primăvara şi toamna
Rădăcina de păpădie poate fi recoltată primăvara timpuriu, cât şi toamna, din septembrie până în noiembrie, când conţinutul de taraxacină (pectină, vitamina B1, C şi D) şi de inulină este crescut. Rădăcinile se scot din pământ cu grijă, de preferat fără a fi smulse cu mâna, ci cu ajutorul unor unelte de grădinărit. A se evita deteriorarea rădăcinilor cu aceste unelte, deoarece s-ar putea pierde astfel seva, cea care are cea mai mare parte a principiilor medicinale. De reţinut că, recoltarea se face mai bine după perioadele ploioase, de pe terenuri fără pietre. Rădăcinile scoase se curăţă de pământ fără a le scutura, tocmai pentru a nu pierde din latex, diminuând astfel valoarea terapeutică a produsului. Uscarea rădăcinilor este foarte importantă pentru păstrarea substanţelor benefice. Plantele vor fi aşezate la umbră, în straturi subţiri, în încăperi aerisite şi cu temperatură cuprinsă între 15 şi 30 de grade Celsius. Nu este recomandată uscarea rădăciilor de păpădie afară pentru că se vor reduce calităţile terapeutice ale plantei. Rădăcinile uscate absorb cu uşurinţă apa şi sunt uşor atacate de insecte, de aceea ele nu se vor lăsa aşezate afară, ci într-o încăpere ferită de umezeală. Pot fi păstrate şi proaspete dacă sunt puse în nisip, în pivniţă.
Consumată în stare crudă, detoxifică organismul
Spălate şi curăţate de pământ, rădăcinile de păpădie consumate zilnic înainte de masă îmbunătăţesc digestia, purifică sângele, accelerează diureza şi ajută la eliminarea toxinelor. De asemenea, sunt un bun remediu în dischinezii biliare - bila leneşă, ateroscleroză, ulcere varicoase, varice, eczeme, diabet, stări febrile, reumatism, boli digestive.
Maceratul din rădăcină de păpădie se prepară astfel: o linguriţă cu vârf de pulbere sau rădăcină mărunţită se pune în 250 g apă rece şi se lasă la macerat timp de 12 ore, apoi se pune pe foc până la punctul de fierbere, după care se strecoară. Când se răceşte, se bea cu 30 de minute înainte de masa de dimineaţă.
Sucul şi tinctura sunt un stimulent al funcţiilor hepatice
Sucul din rădăcini proaspete şi frunze se prepară în lunile august-septembrie şi este indicat în obezitate, reumatism, litiază, stimulent al funcţiilor hepatice şi renale. Poate elimina calculii biliari şi poate interveni în stări de oboseală, astenie nervoasă, afecţiuni dentare, revigorarea tenului, dar şi în boli circulatorii. Tinctura se obţine din 100 de g rădăcini proaspăt recoltate, macerate în 18 ml alcool de 90 de grade la care se adaugă 15 ml glicerină şi 17 ml apă. Se lasă timp de o săptămână într-un vas de sticlă închis ermetic, apoi se strecoară şi se consumă câte 15-20 de picături, de două-trei ori pe zi, în cure de câte o lună. Acest tratament are un puternic efect de drenaj al aparatului renal, dar şi al vezicii biliare.
Eczemele dispar cu decoct
Decoctul de rădăcină de păpădie este foarte util în eczeme. Se prepară din 1-2 linguriţe cu pulbere de rădăcină la o cană cu apă. Se fierbe cinci-zece minute, apoi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi. Se mai poate consuma rădăcina de păpădie sub formă de pulbere. Rădăcinile uscate şi măcinate fin se iau câte 5 g pe zi, în trei reprize. De preferat să se ţină pulberea sub limbă timp de cinci-zece minute, după care se înghite cu miere.
Accentuează eliminarea medicamentelor
Trebuie specificat faptul că, la unele persoane, păpădia poate provoca aciditate şi arsuri, iar persoanele cu probleme renale sau cele care au calculi biliari ar trebui să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume păpădie sau produse pe bază de păpădie. De altfel, având acţiune diuretică, se poate accentua eliminarea unor medicamente din corp atunci când se urmează un tratament medicamentos.