de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Cunoscut și cultivat încă din Antichitate în toată lumea, din China în Europa, ricinul sub formă de ulei este pe cât de puternic, pe atât de eficient în tratarea unor afecțiuni externe dintre cele mai comune.
Rezolvă bronşita
Potrivit literaturii de specialitate, prima extracție a uleiului de ricin a avut loc acum nu mai puțin de 6.000 de ani, tot de atunci fiind folosit și în medicină. Planta a fost cultivată în Antichitate de chinezi, de indieni, de egipteni, de greci și de arabi. Herodot însuși citează ricinul, sub numele de „chichi”. În aceste condiții, planta a străbătut veacurile, fiind prezentă în tradiția populară în special ca purgativ. Medicina naturistă modernă utilizează ricinul în special în tratarea unor afecțiuni externe, întrucât uleiul și semințele de ricin au un grad mare de periculozitate dacă sunt administrate intern fără supravegherea unui specialist, generând afecțiuni grave. În condiții de recomandare specializată, uleiul de ricin procurat de la farmacie este binecunoscut pentru tratarea constipației, inclusiv spastice, sau a circulației sangvine deficitare și a răcelilor. În caz de bronșită, se fac frecții pe piept cu un amestec din două linguri cu ulei de ricin și o lingură cu terebentină. După ce se masează bine pieptul bolnavului, se înfășoară cu un șal de lână, apoi se îmbracă un tricou gros.
„Topeşte” aluniţele supărătoare
Folosit extern, uleiul de ricin este un aliat redutabil într-o serie largă de afecțiuni. Se poate folosi cu succes, de exemplu, în alopecie. Seara, înainte de culcare, masați rădăcina părului cu ulei de ricin și lăsați să acționeze peste noapte. A doua zi dimineața spălați bine părul și pielea capului. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână până se obține rezultatul dorit. Apoi, pentru întreținere, se poate aplica de două ori pe lună. De asemenea, uleiul de ricin are un efect de stimulare a creșterii genelor și sprâncenelor, fiind o metodă folosită de multe celebrități. Totodată, uleiul de ricin poate elimina alunițele supărătoare, care sunt atenuate dacă se freacă insistent de două-trei ori pe zi cu acest ulei. Se observă modificări după 30 de zile de tratament. Și bătăturile dispar dacă se înmoaie o pană în ulei de ricin și se unge locul afectat. Pentru a reda elasticitatea și suplețea pielii îngroșate, este recomandat să se ungă picioarele de trei ori pe săptămână cu ulei de ricin. După ungere se îmbracă șosete de bumbac, lăsându-le peste noapte.
Vindecă iritațiile mucoasei oculare
Grație proprietăților sale, uleiul de ricin poate fi utilizat cu succes în cazuri de tăieturi, de ulcerații sau de zgârieturi. Se înmoaie o pană în ulei și se ung locurile afectate. Împotriva conjunctivitei sau a iritațiilor mucoasei oculare picurați una-două picături cu ulei de ricin în fiecare ochi, întrucât efectul este deopotrivă calmant și terapeutic, datorită conținutului mare de vitamina A a uleiului.
Uleiul de ricin face să dispară petele de ficat, dacă se ung seara și dimineața