de Carmen Ciripoiu şi Raluca Ogaru
Plantă cu istorie sfântă, tradiția spune că nemuritoarea ar fi răsărit din lacrimile Fecioarei Maria, căzute pe mormântul lui Iisus. Când Mântuitorul a fost înmormântat, Preasfânta sa Maică i-a împodobit mormântul cu această minunată plantă cu flori galbene, care-și păstrează culoarea și după ce se usucă. Cât de puternică este nemuritoarea (cunoscută și sub denumirea de siminoc, cireșar, flori de paie, mărgică, imortela sau ochișor) în tratarea diferitelor boli, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (foto).
„Favorizează secreția de bilă”
- Efectele terapeutice senzaționale ale nemuritoarei se datorează substanțelor sale active. Care sunt acestea?
- Nemuritoarea este una dintre cele mai bune plante care favorizează secreția de bilă, dar și care facilitează evacuarea acesteia. De aceea, este considerată un excepțional agent hepatoprotector al ficatului și un detoxifiant extraordinar. Puterea vindecătoare a acestei plante se datorează în special bogăției de săruri amare conținute, alături de taninuri, uleiuri volatile, flavonoizi, saponozide, apigenină și săruri minerale. Cine se confruntă cu bila leneșă nu trebuie să lase această problemă, mică la prima vedere, nerezolvată, întrucât pot apărea simptome extrem de neplăcute, de la dureri de cap, grețuri, vărsături, dureri în zona ficatului. Criza de bilă apare de obicei după mesele copioase, când se consumă tocături, mâncăruri grase, prăjeli. În acest caz, amestecați trei linguri cu flori de siminoc cu cinci linguri cu flori și frunze de coada-șoricelului, două linguri cu flori de mușețel și patru linguri cu pulbere de țintaură. O linguriță din acest amestec se infuzează în 200 ml apă fierbinte. Se lasă până se răcește, se strecoară și se consumă seara, înainte de culcare.
- Este utilă nemuritoarea și în cazul hepatitei?
- În ceea ce privește hepatita, bolnavul trebuie să știe că boala necesită o atenție specială și o îngrijire deosebită, întrucât maladia poate duce la ciroză și chiar la cancer hepatic. Nemuritoarea este o bună prietenă a celor care suferă de hepatită, tinctura din această plantă făcând adevărate minuni în multe cazuri. Aceasta se prepară din 50 g flori mărunțite de plantă, care se pun la macerat în 500 ml alcool, timp de 15 zile. Vasul în care se păstrează ingredientele trebuie să stea la temperatura camerei, iar pentru omogenizarea tincturii, aceasta se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, preparatul se strecoară, se toarnă în sticluțe închise la culoare și se păstrează la rece. Se administrează zilnic o linguriță cu tinctură, diluată în 100 ml apă rece, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese. Împotriva colecistitei, care debutează cu dureri începând cu zona ficatului care pot ajunge până în spatele umărului drept, însoțite de febră și de frisoane, se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de siminoc, mentă și semințe de coriandru, în proporție de 2:2:1. Peste o lingură din acest amestec turnați 400-500 ml apă clocotită, lăsați să se infuzeze o jumătate de oră, apoi strecurați. Se administrează 100 ml infuzie de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
„Este un antidot împotriva intoxicaţiilor cu plumb”
- În urma unor cercetări laborioase, s-a constatat că această plantă, răspândită în toată Europa, este un remediu valoros împotriva otrăvirii cu metale grele și în prevenirea îmbătrânirii premature. Ce trebuie să facă pacientul în acest caz?
- Toți suntem expuși în mod direct și constant, fie prin inhalare, fie prin absorbția la nivelul pielii, la diferite tipuri de metale, fie că e vorba despre plumb, arsenic, cadmiu, aluminiu sau mercur. Multe persoane elimină cu succes metalele grele din organism, însă în cazul celor care suferă și de alte boli cronice, intoxicația poate duce la complicații grave. Cele mai frecvente intoxicații sunt cele cu plumb și mercur. Pentru a combate efectele acestora, inclusiv a celor produse cu alte metale grele, folosiți decoctul de siminoc. Două lingurițe cu plantă se lasă să fiarbă zece minute în 250 ml apă. Ulterior se strecoară și se consumă. În același timp, se administrează și cărbune vegetal, ale cărui efecte sunt binecunoscute.
- În ultima perioadă, tot mai multe persoane se plâng de apariția viermilor intestinali. Este de ajutor nemuritoarea și în acest caz?
- Paraziții intestinali sunt o problemă cu care oamenii se confruntă zi de zi, însă uneori nu sunt conștienți de acest lucru. Printre simptomele specifice bolii sunt tulburările gastrointestinale, mâncărimile anale, tulburări de alimentație și agitația. Nemuritoarea este de mare ajutor în acest caz, dar pentru ca tratamentul să fie eficace, trebuie eliminate din alimentație zaharurile, fie că e vorba despre zahăr alb, miere, sirop, dar și lapte, smântână, iaurt, alimente prăjite. Preparați un ceai dintr-o linguriță cu flori de nemuritoare, bine mărunțite, și 250 ml apă. Preparatul se fierbe timp de cinci minute și se administrează dimineața, pe stomacul gol, după care se va lua un purgativ.
„Elimină nisipul de la rinichi”
- Cum acționează nemuritoarea în cazul afecțiunilor renale?
- Din cele mai vechi timpuri, nemuritoarea a fost folosită pentru tratarea bolilor de rinichi. Ca remediu pentru acestea, se prepară o fiertură dintr-un sfert de litru de lapte în care se pune o linguriţă cu plantă. Amestecul se fierbe cinci minute, după care se strecoară. Se administrează două căni pe zi. Are efect diuretic şi ajută chiar la eliminarea nisipului format la rinichi. Întrucât tot mai multe persoane se confruntă cu această problemă, recomand consumul de peste doi litri de apă pe zi. De asemenea, bolnavul nu trebuie să abuzeze de alimente bogate în calciu, precum lactate, brânzeturi, dar nici de carne, ciocolată și cacao.
- Tot nemuritoarea este benefică și în tratamentele cosmetice. Ce se poate face în acest sens?
- Grație proprietăților sale antialergice și astringente, nemuritoarea reușește să îndepărteze celulele moarte și să curețe pielea în profunzime, lăsând tenul curat și proaspăt. În acest caz, se prepară o infuzie concentrată, obținută dintr-o lingură cu plantă și 200 ml apă. Cu acest lichid se pun comprese direct pe zonele cu probleme. Studiile au arătat că nemuritoarea reușește să vindece atât cicatricile, cât și acneea, furunculele și dermatitele.
„Uleiul înlătură vânătăile“
- Uleiul de nemuritoare este recunoscut pentru capacitățile sale antiinflamatoare. La ce se poate utiliza?
- Este extrem de util pentru a reduce umflăturile și sângerările de sub piele, caz în care se pun comprese cu apă rece în care se adaugă zece picături de ulei de siminoc. Dacă vânătăile sunt mai vechi, aplicați uleiul nediluat direct pe acestea, apoi puneți o compresă cu gheață. Pentru efect maxim, repetați procedul de câteva ori pe zi. Grație compușilor amari care stimulează secrețiile stomacului și ale pancreasului, florile de nemuritoare sunt utile și în digestie dificilă însoțită de dureri. Studiile au arătat că siminocul îl susține pe cel suferind și îl calmează.