de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Campioane absolute ale conținutului de vitamina C, coacăzele negre aduc organismului un complex de nutrienți. De altfel, planta întreagă are nenumărate beneficii pentru organism, fiind un vechi aliat al medicinei naturiste.
Previne accidentele vasculare
Coacăzele negre sunt fructe binecunoscute, pe care o lume întreagă le iubește și le consumă. Nu întâmplător. Pe lângă gustul delicios care le face să stea la loc de cinste în atâtea deserturi, coacăzele negre sunt tezaure de nutrienți și de vitamine, precum și de antioxidanți care feresc organismul de unele dintre cele mai grave afecțiuni. Coacăzele negre sunt, înainte de toate, un excelent tonic general, consumul lor prevenind o serie de boli grave, cum sunt cele cardiovasculare, unul dintre cele mai mari pericole la adresa sănătății omului contemporan. Datorită faptului că aceste fructe conțin mult potasiu, sunt de folos împotriva reținerii apei în țesuturi și pentru tratarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, vitamina C și antocianozidele pe care le conțin coacăzele negre dau acestor fructe proprietatea de a preveni accidentele vasculare și de a mări acuitatea vizuală. Fructele proaspete se pot consuma de trei ori pe zi, înainte de mese, câte 300 g, o perioadă mai lungă. Coacăzele negre sub formă de extract preparate cu apă fierbinte (din fructe proaspete sau uscate) se recomandă în stările de convalescență după boli infecțioase.
Util în caz de avitaminoză
Potrivit literaturii de specialitate, frunzele de coacăz negru au importante proprietăți medicinale, deoarece conțin uleiuri volatile, acid tanic și, la rândul lor, multă vitamina C. Stimulează acțiunile sistemului nervos simpatic, ajutând la eliminarea stresului și anxietății. De asemenea, sunt antireumatismale renumite. Principiile active conținute le fac să fie utile în multe afecțiuni - artroză, ateroscleroză, avitaminoză, boli pulmonare, calculi renali sau urinari, circulație periferică deficitară, colesterol în exces. Se pot folosi ca infuzie, preparată astfel: două lingurițe cu frunze mărunțite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma patru-cinci căni pe zi. Totodată, frunzele de coacăz negru combat cu succes afecțiunile inflamatorii ale tubului digestiv și urinar, fiind folosite, de asemenea, și în cazuri de tuse, angine sau laringite. Se pot administra sub formă de praf din frunze uscate, obținut cu râșnița electrică. Se ia un vârf de cuțit cu pulbere, care se ține sub limbă timp de zece minute, apoi se înghite cu puțină apă.
Atenuează durerile de urechi
Coacăzul negru este redutabil și împotriva unei serii de afecțiuni externe. Astfel, planta favorizează vindecarea aftelor, a stomatitei, a gingivitei sau a parodontozei, combate înțepăturile de insecte, vindecă tăieturile și alte fisuri ale pielii, furunculele, atenuează durerile, în special pe cele de urechi, de creștere, de gât, de gută sau de reumatism. Se poate utiliza un unguent din coacăz negru, preparat din praf de plantă amestecat cu unt (care a fost în prealabil fiert și i s-au înlăturat spuma și depunerile de la fund). Acest unguent se poate folosi în strat subțire, aplicat de două ori pe zi, pe locurile afectate.
Cura cu suc, aliat în infecții urinare
Sucul de coacăze negre este renumit pentru acțiunea sa benefică asupra circulației sângelui, a ficatului (în cazuri de insuficiență și congestie hepatică) și a inflamațiilor căilor urinare. Este un bun diuretic, digestiv, depurativ și antireumatic. Necesarul este de aproximativ 100 ml/zi, iar cura se poate urma o perioadă mai lungă. Sucul se obține astfel: se desprind fructele de pe ciorchine, se spală bine, se zdrobesc cu o furculiță până devin ca o pastă, care se pune apoi într-un tifon curat și se stoarce cu mâna. Demn de menționat este faptul că și sucul de frunze este la fel de puternic prin efectele asupra organismului. Frunzele proaspete se introduc în storcător și se filtrează sucul rezultat, iar cele uscate se lasă 12 ore în apă cât să le acopere, apoi se introduc în storcător, cu lichid cu tot.
Prăjitură cu coacăze şi ciocolată
Ingrediente: 5 ouă, 200 g zahăr, 100 g unt, 1 iaurt (125 g), 2 linguri cu cacao, 1 linguriţă cu praf de copt, 5 linguri cu făină, 70 g ciocolată, 200 g coacăze negre.
Mod de preparare: se separă gălbenuşurile de albuşuri. Se mixează gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi se adaugă untul, iaurtul, cacaua, praful de copt, ciocolata tăiată mărunt şi făina, rând pe rând, mixând după fiecare. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr şi se încorporează în compoziţia de gălbenuşuri. Aluatul rezultat se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se presară coacăzele. Se coace în cuptorul încălzit până ce trece testul scobitorii. Se porționează după răcirea completă.