de Călin Popa şi Eduard Popa
Combinația dintre un antibiotic și substanța care dă savoarea unică și atât de prețuită a vaniliei ar putea fi răspunsul lumii științifice la amenințarea supermicrobilor care au ajuns rezistenți la majoritatea antibioticelor obișnuite.
„O combinație foarte promițătoare”
Specialiștii de la Laboratorul de Biologie Moleculară Europeană de la Heidelberg au studiat felul în care reacționează bacteriile periculoase la 3.000 de combinații de antibiotice cu substanțe alimentare și alte medicamente, iar rezultatele nu au întârziat. Peste 500 de astfel de amestecuri au demonstrat capacitatea de a stimula acțiunea antibioticelor, iar o selecție a acestor combinații a fost testată prin expunere la superbacterii prelevate de la pacienți infectați. Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai eficiente astfel de sinergii s-a dovedit a fi amestecul dintre spectinomicină și vanilie, „o combinație foarte promițătoare dintre cele identificate”, după cum s-a exprimat autoarea cercetării, experta Ana Rita Brochado.
Reduce daunele la nivelul florei intestinale
Substanța care poartă numele de vanilină și care dă savoarea inconfundabilă a vaniliei a arătat, de asemenea, că poate reduce acțiunea altor antibiotice, ceea ce este la fel de relevant în lupta cu unul dintre cele mai periculoase fenomene contemporane, rezistența la antibiotice. „Antibioticele pot avea efecte secundare, pentru că au acțiune și asupra bacteriilor benefice. Dar combinația cu vanilie este mult mai selectivă. Ca urmare, pe viitor vom avea capacitatea de a folosi formule care să prevină daunele pe care antibioticele le pot aduce bacteriilor bune din intestin”, punctează Nassos Typas, coautor al studiului. Demn de menționat este faptul că spectinomicina a fost utilizată în anii ’60, dar între timp bacteriile au dezvoltat rezistență la acest antibiotic. Datele statistice arată că la nivel global, cel puțin 700.000 de oameni mor anual din cauza rezistenței la antibiotice în fața unor boli ca malaria, tuberculoza sau SIDA.