de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Folosit de medicii din Antichitate ca leac pentru oprirea hemoragiilor şi a lactaţiei la femei, saschiul a intrat o vreme într-un con de umbră, ca apoi să renască ca Pasărea Phoenix din propria-i cenuşă. Ce proprietăţi de excepţie are această plantă, veţi descoperi în rândurile de mai jos.
Vasodilatator în boala coronariană
După îndelungi cercetări, specialiştii au rămas uluiţi de virtuţiile saschiului în bolile coronariene, de aceea recomandă ca planta să fie consumată zilnic de suferinzi. Se administrează două ceşti cu decoct pe zi, îndulcite cu miere. Preparatul se obţine astfel: patru linguri cu plantă se fierb la foc mic, timp de o jumătate de oră, în 500 ml apă, având grijă ca atunci când apa se evaporă, să se completeze. Cât este fierbinte, se filtrează. Utilă celor care suferă de boli coronariene este şi tinctura de saschiu, din care se administrează 30 de picături, de trei ori pe zi, puse într-o cană cu ceai din frunze de ginkgo biloba. Modul de preparare al tincturii de saschiu este următorul: 20 g plantă uscată şi mărunţită se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar şi se lasă timp de zece zile, perioadă în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, se filtrează printr-un tifon, se lasă la decantat timp de şase zile, se mai filtrează o dată, ca să fie îndepărtat eventualul reziduu, şi se depozitează în flacoane de sticlă sau de plastic. Tinctura de saschiu este excepţională ca revigorant al sistemului nervos.
Ceaiul măreşte capacitatea de concentrare
La rândul său, ceaiul de saschiu are rolul de a calma atât durerile de cap, cât şi aritmiile cardiace. Două linguriţe cu plantă uscată se pun la fiert în 250 ml apă, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se recomandă două căni cu ceai pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare. Tratamentul se face trei săptămâni şi este indicat şi persoanelor care depun efort intelectual, întrucât stimulează memoria şi măreşte capacitatea de concentrare. Tot ceaiul de saschiu este benefic persoanelor care suferă de dureri de cap de natură vasculară. Tinerele mame care au nevoie să oprească scurgerea continuă de lapte trebuie să consume o cană cu ceai de saschiu, timp de patru zile. Împotriva leucemiei şi a cancerului, se administrează două căni cu ceai pe zi, îndulcite cu miere. Dacă preferaţi tinctura, adăugaţi 30 de picături într-o cană cu ceai. Tratamentul se foloseşte trei luni, se face pauză o lună, apoi se poate relua.
Vinul, adjuvant în sindromul Meniere
Pentru a vindeca varicele, flebitele, fragilitatea capilară sau venele dilatate, se fierb două linguri cu plantă la un ibric cu apă timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se amestecă licoarea obţinută cu pulbere de argilă până se obţine o pastă moale. Aceasta se întinde pe o bucată de tifon şi se aplică pe zona afectată, unde se păstrează o jumătate de oră. Vinul de saschiu este un leac incredibil pentru sindromul Meniere (o boală a urechii interne care se manifestă prin vertij, ţiuituri şi zgomote), demenţă senilă, ateroscleroză, Alzheimer, distonii neurovegetative, tulburări de vedere cauzate de insuficienţă circulatorie la nivelul ochiului. Se recomandă zilnic 30 ml vin de saschiu, de două ori pe zi. Modul de preparare este următorul: peste 50 g plantă uscată şi mărunţită se toarnă un litru de vin roşu, dat în clocot. Se lasă zece zile la macerat, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, se filtrează şi se lasă la decantat şase zile. Se filtrează din nou şi se completează cu vin până la un litru. Se depozitează în recipiente din sticlă.
În combinaţie cu rozmarinul, saschiul este recomandat pentru diverse afecţiuni ale sistemului nervos central