de Carmen Ciripoiu şi Victoria Dumitru
Chiar dacă este o problemă întâlnită mai ales la adulţi, tartrul apare şi la copii, mai ales dacă micuţii nu se spală corect pe dinţi. Mai mult, unii părinţi consideră că dinţii de lapte nu sunt foarte importanţi, pentru că oricum vor cădea, însă specialiştii atrag atenţia că problemele dinţilor de lapte pot afecta dantura permanentă. Cum ne ajută natura să rezolvăm două dintre situaţiile neplăcute cu care se confruntă copiii, tartrul şi erupţia dentară, aflaţi din interviul cu doctorul stomatolog Raluca Grigoroiu (foto).
„Nu adăugaţi zahăr sau miere în laptele din biberon”
- Ce este caria de biberon pe care, din nefericire, mulţi părinţi o tratează cu indiferenţă?
- Caria de biberon apare, în general, la grupul frontal, dar în forme mai grave poate afecta toţi dinţii de lapte. Destul de des, leziunile carioase sunt mai grave la dinţişorii de pe o parte (stânga sau dreapta), în funcţie de poziţia preferată de somn a copilului. După cum îi este şi numele, acest tip de carie se formează din cauza folosirii biberonului la culcare, pentru liniştirea copilului, pentru o perioadă mai lungă de timp. Copilul adoarme cu biberonul la gură, iar lichidul din acesta stagnează în gură, contribuind la formarea unui mediu propice pentru dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor. Unii părinţi, din dorinţa de a-şi linişti copilul şi mai eficient, adaugă miere sau zahăr în laptele din biberon. Uneori, în locul laptelui, pun în biberon ceai îndulcit sau sucuri. Acest lucru potenţează efectul cariogen al lichidului din biberon. Caria de biberon începe, ca orice carie, cu faza necavitară, cea a demineralizării. Dacă părintele surprinde acest aspect de pete albicioase pe mai mulţi dinţi, cel mai bine e să consulte un specialist. Oprirea imediată a ritualului de adormire cu ajutorul biberonului, însoţită de o igienă strictă şi corectă pot fi gesturi salvatoare. Chiar şi laptele matern este cariogen, dacă cel mic este alăptat peste vârsta de 1 an, în special pe timpul nopţii.
- Cum putem preveni apariţia cariei de biberon?
- Prevenţia este realizată în primul rând prin informarea părinţilor asupra regulilor de igienă şi alimentaţie corectă şi asupra obiceiurilor nesănătoase ce trebuie evitate. Odată cu apariţia dinţilor de lapte şi diversificarea alimentaţiei, trebuie să renunţaţi la alăptarea pe timpul nopţii, la sân sau cu biberonul. Evitaţi administrarea cu biberonul a sucurilor acidulate. Este important să fie introdusă cana în locul biberonului, chiar înainte de împlinirea vârstei de 1 an. Un nu hotărât hrănirii copilului din gura părinţilor, deoarece se pot transmite inclusiv bacteriile care cauzează cariile. Dacă bebeluşul doarme peste noapte cu suzeta, oferiţi-i întotdeauna una curată. Nu înmuiaţi suzeta în miere sau într-un alt lichid dulce.
„Ceaiul verde stopează sângerările gingivale”
- Ce favorizează depunerea tartrului la copii?
- Trebuie ştiut faptul că tartrul se formează la copii după vârsta de 9 ani. De obicei, tartrul se depune pe dinţii care iau cel mai mult contact cu saliva (care este bogată în calciu), şi anume incisivii inferiori. De asemenea, substanţele minerale din unele alimente sau produsele lactate grăbesc mineralizarea plăcii bacteriene şi cresc aderenţa tartrului la smalţul dinţilor. În cazul în care dinţii sunt înghesuiţi, probabilitatea apariţiei tartrului este mult mai mare. Tartrul este un depozit organomineral dur. Substanţa arată ca o piatră, de culoare alb-gălbuie, de unde şi denumirea populară de piatră pe dinţi. Netratat, tartrul poate genera complicaţii precum gingivita şi, în cazuri foarte grave, chiar pierderea dinţilor. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, e bine ca de la apariţia primilor dinţişori de lapte, încă de la vârsta de 6-8 luni, să se folosească periajul. La început se poate face în joacă, pentru ca micuţul să se obişnuiască cu ideea şi să deprindă zilnic această rutină.
- Ne poate ajuta natura cu leacuri şi împotriva tartrului?
- Atât la copii, cât şi la adulţi, un remediu foarte bun împotriva tartrului este sucul de lămâie. Ungeţi fin cu zeamă de lămâie baza gingiilor, seara, înainte de culcare, odată la trei zile. De asemenea, pentru a ucide bacteriile care se înmulţesc pe dinţii copilului, frecaţi dinţii cu interiorul unei coji de lămâie. Repetaţi de două-trei ori pe săptămână. Salvia este, de asemenea, de ajutor. Faceţi infuzie din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită, lăsaţi 10-15 minute să se răcească, apoi badijonaţi gingiile. De asemenea, se fac clătiri bucale cu ceai de salvie. Împotriva tartrului sunt utile şi clătirile bucale cu ceai verde (două linguriţe cu plantă la 250 ml apă). Antiinflamator cunoscut, ceaiul verde are rolul de a stopa şi sângerările gingivale din gingivite. Legumele crude tari protejează sănătatea dentară, deoarece stimulează producţia de salivă şi fortifică dinţii. Cea mai bună variantă o constituie morcovii şi merele. Fluxul salivar stimulat de consumul acestor legume desprinde depozitele de tartru şi de placă de pe suprafaţa dintelui. Atenţie! Alimentele moi şi lipicioase, precum caramelele, jeleurile, bezelele, fructele confiate sau biscuiţii, favorizează depunerea tartrului şi apariţia cariilor.
„Uleiul de cuişoare este de ajutor în erupţiile dentare“
- O problemă frecventă cu care se confruntă micuţii sunt erupţiile dentare. Există leacuri şi pentru durerile care apar atunci?
- Prin efectul său analgezic, muşeţelul este un calmant natural care ajută nervii să se relaxeze şi alină durerea. Preparaţi ceai de muşeţel şi tamponaţi gingiile. Veţi observa cum copilul se va linişti aproape instantaneu. Efect calmant, analgezic şi anestezic are şi uleiul de cuişoare, cu care, de asemenea, se masează, uşor, gingiile. Atenţie! Acesta trebuie să fie în cantitate mică pentru a nu ataca stomacul copilului, prin înghiţire. O cantitate mică de extract pur de vanilie atenuează durerile gingivale dacă masaţi uşor zona cu probleme a gingiilor. La copiii de peste 10 ani, pentru inflamaţia gingiei, masaţi cu cremă pe bază de propolis. Efecte benefice asupra cavităţii orale, înlăturând mirosurile neplăcute şi menţinând o respiraţie proaspătă o are infuzia de mentă (două linguriţe cu plantă la 250 ml apă). Se lasă să se răcească 15-20 de minute, apoi se fac clătiri bucale.